Atunci când vine vorba despre curățenie, multe gospodine folosesc oțet alb pentru suprafețele din locuință. Există, însă, unele locuri unde nu trebuie să folosești acest produs.
Oțetul alb este utilizat de multe ori pentru curățarea suprafețelor, dar și pentru a elimina calcarul din anumite aparate electrocasnice.
De multe ori, persoanele care vor să reducă folosirea soluțiilor chimice sau să utilizeze variante mai ieftine, dar eficiente, apelează la oețtul alb.
Acest ingredient are multe utilizări. Poate acționa ca balsam pentru țesături, dar poate fi folosit și pentru a spăla geamurile.
Este o variantă mult mai accesibilă decât soluțiile din comerț, însă nu poate fi utilizat pe anumite suprafețe, altfel le-ar putea deteriora.
Cu toate că oțetul de uz casnic poate fi utilizat la curățenie, în multe cazuri, există și situații în care nu ar trebui să folosești acest ingredient. Oțetul este acid, astfel că poate “coroda și distruge” unele păți din casă, după cum spun experții în curățenie de la Puro Clean.
Proprietățile acide ale oțetului “nu vă vor ajuta să îndepărtați grăsimea” de pe orice suprafață. Este mai bine să cureți petele de grăsime cu un detergent obișnuit de spălat vase sau cu unul alcalin.
Oțetul alb poate curăța în mod eficient suprafețele de gresie, însă nu este la fel de potrivit și pentru liniile de chit. Aciditatea din acest ingredient poate “eroda chitul”. Mai mult, poate provoca decolorarea, dar și “slăbirea și deteriorarea” acestuia în timp, potrivit express.co.uk.
Pentru astfel de suprafețe, e mai bine să folosești un produs de curățare specific pentru rosturi. Totodată, poți face o pastă din bicarbonat de sodiu și apă, care va fi foarte eficientă pentru liniile de chit.
În general, oțetul alb este sigur pentru numeroase tipuri de rufe. Aciditatea acestuia poate să slăbească și să deterioreze, însă, țesăturile delicate, cum ar fi mătasea.
Da vrei să previi surprizele neplăcute, e mai bine să eviți folosirea oțetului pe astfel de materiale și să ții cont de instrucțiunile de îngrijire de pe eticheta hainelor.
De altfel, sunt și câteva obiecte și suprafețe pe care nu este recomandat să le cureți cu oțetul alb. De exemplu, blaturile de granit și marmură nu trebuie curățate cu acest ingredient.
Oțetul alb nu trebuie folosit nici pentru curățarea cuțitelor de bucătărie sau pentru talpa fierului de călcat. Mobilierul din lemn masiv sau suprafețele de metal nu se curăță cu acest produs.