News

Supraimpozitare pentru mai multe categorii de la 1 septembrie, conform primei forme a Ordonanței pe energie

Guvernul României a promis că va supraimpozita jucătorii importanți de pe piața de energie, iar acum a apărut prima formă a Ordonanței pe această temă.
25.08.2022 | 21:31
Supraimpozitare pentru mai multe categorii de la 1 septembrie conform primei forme a Ordonantei pe energie
Virgil Popescu vrea supraimpozitarea jucătorilor din energie. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Ministrul Virgil Popescu anunța că normal ar fi ca întreg lanțul să fie supraimpozitat, nu doar producătorii de energie.

Ce categorii din energie vor fi supraimpozitate

“Acum sunt supraimpozitaţi producătorii, dar este normal să fie impozitat tot lanţul. Nu văd de ce un intermediar ar trebui să câştige mai mult de câteva procente, că doar ia şi vinde, nu face altceva. Nu văd de ce să câştige dublu, triplu.

ADVERTISEMENT

Nu e normal ca unii să facă profituri foarte mari şi alţii să le plătească. Preţul care este acum în PZU este foarte mare. PNL a susţinut mereu acest lucru şi probabil că atunci nu s-a putut pune în practică. Vă asigur că Ministerul Energiei ştie ce are de făcut”, a declarat Virgil Popescu.

Potrivit Antena 3, va fi impozitat tot lanțul începând cu 1 septembrie, de la producător la trader și furnizor. Nu este specificat, momentan, care va fi procentul impozitării, probabil pentru că momentan se fac calcule pe această temă.

ADVERTISEMENT

Și mai important, Ministerul Energiei va păstra plafoanele la gaze și energie electrică de 0.68 lei pe kilowatt cu TVA inclus, pentru cei ce consumă până la 100 de kilowați și 0.8 cu tot cu TVA pentru cei care consumă între 100 și 300 de kilowați.

Important, conform Antena 3, cei ce depășesc 300 de kilowați vor plăti prețul întreg din factură. Conform sursei citate, România are printre cele mai mari prețuri la energie electrică din Europa, în condițiile în care un Megawatt oră de energie costă 616 euro. În consecință, România are prețuri mai mari decât Germania, Italia sau Danemarca.

ADVERTISEMENT

Speranța pentru țara noastră e proiectul offshore din perimetrul Neptun Deep, care ar trebui peste mulți ani să scadă semnificativ facturile pentru toți românii.

“Vom avea o capacitate de extracție mult mai mare odată ce se demarează proiectul offshore din perimetrul Neptun Deep.

ADVERTISEMENT

Am început vara aceasta exploatarea în perimetrul Blaxy Voile, în piață și toate acestea trebuie să se alinieze într-un fel, astfel încât capacitatea noastră de extracție, cu capacitatea de transport, să permită o distribuție echilibrată la nivelul întregii țări”, explica premierul Nicolae Ciucă.

ADVERTISEMENT