Supraviețuitorii de la Colectiv și familiile celor care și-au pierdut viața în incendiul devastator trec printr-o situație halucinantă, la nouă ani de la tragedie. ISU le-a chemat în instanță pentru a le cere înapoi o parte din banii primiți ca despăgubire.
Totul se întâmplă după ce executorii judecătorești au aplicat onorarii maxime, iar acum instanța le-a diminuat. Culmea este că diferența de bani va trebui să fie suportată chiar de victime, potrivit TVR Info.
Potrivit sentinței definitive din dosarul Colectiv, ISU București-Ilfov, instituția considerată responsabilă pentru tragedia de la club, a fost obligată să plătească despăgubiri de 60 de milioane de euro.
Suma de bani a fost acordată celor 300 de supraviețuitori și rude ale victimelor care și-au pierdut viața. Însă, executorii judecătorești care au făcut plățile au aplicat onorarii maxime.
După ce ISU a depus contestație și a obținut reducerea onorariilor în instanță, victimele se află în situația de a fi obligate să dea o parte din bani înapoi. Executorii susțin că au respectat legea și au perceput un onorariu de maximum 1 la sută din suma executată.
„Numai că așa funcționează sistemul în România, nu-i execută pe executorii judecătorești, ci execută părțile civile din dosar, adică tot pe răniți, ceea ce este o aberație”, a declarat Mihai Grecea, unul dintre supraviețuitori, potrivit sursei citate.
Au trecut nouă ani de la tragedia petrecută la clubul Colectiv din București, pe 30 octombrie 2015. 65 de tineri au murit, iar peste 150 de persoane au fost rănite în incendiul care a șocat întreaga țară.
În toți acești ani, situația din spitale nu s-a îmbunătățit prea mult. Totodată, deși autoritățile au promis că vor fi construite trei centre de mari arși în România, acestea întârzie să apară.
Victimele și familiile celor morți au făcut sesizări privind modul în care au fost tratați în spitalele din țară și faptul că au fost întârziate transferurile în unitățile medicale din afara granițelor. Cu toate acestea, dosarul a fost clasat.
„Nu am făcut nimic pentru a afla de ce au murit oamenii în spitale, cu șanse, în România. De ce nu au fost autoritățile române în stare să trimită pacienții răniți la Colectiv în niște unități spitalicești care cu adevărat să-i poată ajuta. Pentru că este o minciună că poți trata într-un spital obișnuit un pacient cu arsuri”, a adăugat Mihai Grecea.