Sport

Surpriză în Formula 1. Carlos Sainz îi ia locul lui Vettel la Ferrari. Italienii au confirmat mutarea

14.05.2020 | 16:28
Surpriza in Formula 1 Carlos Sainz ii ia locul lui Vettel la Ferrari Italienii au confirmat mutarea
ADVERTISEMENT

UPDATE 14 mai, ora 16:28 / Gata, e acum oficial. Carlos Sainz jr îl va înlocui la Ferrari pe Sebastian Vettel începând din 2021. Spaniolul a semnat un contract pe două sezoane, mutarea fiind confirmată de Mattia Binotto, oficial al Scuderiei de la Maranello: „Carlos a demonstrat că este un talent uriaș. Are abilitățile tehnice necesare, nu îi lipsește niciun atribut. O pereche cu atât talent și cu personalitatea lui Charles Leclerc și Carlos Sainz jr, cea mai tânără din ultimii 50 de ani în cadrul Scuderiei, va fi o combinație care ne va ajuta să ne îndeplinim toate obiectivele”.


UPDATE 14 mai, ora 10:28 / Carlos Sainz jr este alesul celor de la Ferrari pentru a-l înlocui din sezonul viitor pe germanul Sebastian Vettel. La McLaren, locul spaniolului urmează să fie ocupat din 2021 de Daniel Ricciardo, în prezent la Renault, mutarea fiind anunțată deja de echipa britanică prin intermediul unui comunicat de presă.

ADVERTISEMENT

Prin aducerea lui Carlos Sainz jr, scuderria de la Maranello a pus capăt speculațiilor că ar viza aducerea lui Lewis Hamilton. Pilotul principal al italienilor va fi de acum înainte Charles Leclerc și se speră ca acesta să aibă o șansă mai mare la titlul mondial odată cu aducerea lui Sainz. Carlos Sainz jr ar urma să aibă la Ferrari un salariu de aproximativ 7 milioane de euro.

În ceea ce-l privește pe Vettel, fosta sa echipă Red Bull a anunțat că nu-l dorește înapoi, ci vrea să meargă în continuare pe mâna tinerilor Verstappen și Albo.

ADVERTISEMENT

Mare surpriză în Formula 1. Sebastian Vettel se desparte de scuderia Ferrari la finalul acestui an. Nu cu mult timp în urmă el anunţa faptul că intenţionează să meargă înainte, dar iată că lucrurile s-au întors cu 180 de grade şi pilotul german va părăsi gruparea italiană.

Sebastian Vettel şi şefii lui Ferrari au decis de comun acord

Mult a contat şi faptul că începând din acest sezon, dacă el se va mai desfăşura, şefii de la Ferrari au decis ca de acum înainte cel care să fie considerat pilotul numărul 1 al echipei să fie monegascul Charles Leclerc şi nu Vettel, aşa cum s-a întâmplat în fiecare an de la venirea sa de la Red Bull în 2015.

ADVERTISEMENT

“Relația mea cu Scuderia Ferrari se va încheia la finalul lui 2020. Pentru a avea cele mai bune rezultate în sport, este vital ca toate părțile să lucreze într-o armonie perfectă. Echipa și cu mine am realizat că nu mai este dorința comună să lucrăm împreună dincolo de acest sezon” – a declarat pilotul german, despre care nu se ştie încă în ce direcţie se va îndrepta.

Vettel nu a reuşit să câştige titlul mondial cu Ferrari

Vettel a fost adus cu speranţa că va reuşi să devină un rival de temut pentru britanicul Lewis Hamilton şi va câştiga titlul mondial pentru Ferrari, scuderie obişnuită să fie prima în lume din vremea lui Michael Schumacher.

ADVERTISEMENT

Numai că Vettel nu a fost acelaşi neamţ de talia lui Schumi şi a pierdut inclusiv din vina lui două mari oportunităţi de a ieşi campion mondial în 2017 şi 2018. Au fost şi greşeli comise de constructor, dar şi pilotul nu a ştiut să gestioneze situaţiile favorabile avute.

Relaţie încordată cu Charles Leclerc

Adus în locul spaniolului Fernando Alonso de la Red Bull Vettel nu a justificat speranţele puse în el. Mai degrabă putem spune că a dezamăgit. Tânărul Charles Leclerc arată alte calităţi. E crescut la Academia Ferrari şi se anunţă a fi un mare talent.

Între Vettel şi Leclerc relaţia nu a fost una bună, monegascului neplecându-i rolul de locotenent al germanului şi episodul cel mai semnificativ s-a consumat spre finalul sezonului trecut, la MP al Braziliei, când cei doi s-au ciocnit pur şi simplu în al 65-lea tur şi ambii au abandonat. Iar acum, cînd a aflat că el a devenit secundul, Vettel a decis despărţirea.-

Ce spune pilotul german

“Aspectele financiare nu au avut nicio legătură cu decizia comună. La acest lucru nu mă gândesc când iau anumite alegeri și nu va fi niciodată ceva la care să mă gândesc. Ceea ce s-a întâmplat în ultimele luni ne-a făcut pe toți să reflectăm la care sunt adevăratele priorități în viață. Trebuie să avem o nouă abordare pentru că situația s-a schimbat. Eu, personal, îmi voi lua un timp pentru a reflecta la ceea ce urmează în viitorul meu – spune Sebastian Vettel.

“Scuderia Ferrari ocupă un loc special în Formula 1 și sper să obțină tot succesul pe care îl merită. Vreau să mulțumesc întregii familii Ferrari și, mai presus de orice, tuturor celor intitulați “tifosi” din întreaga lume pentru sprijinul acordat de-a lungul timpului. Obiectivul următor este să-mi închei perioada la Ferrari cu speranța că vom mai avea momente frumoase împreună care să se adauge la cele avute deja”

Care este poziţia Ferrari

La rândul său Mattia Binotto, oficialul echipei, a vorbit despre această decizie. “Nu este o decizie ușoară având în vedere valoarea lui Sebastian ca pilot și ca persoană. Nu au existat motive specifice care au dus la decizie, în afara crezului comun și amical că a venit timpul să o luăm în direcții diferite pentru a ne îndeplini obiectivele. Sebastian face deja parte din istoria Scuderiei, cele 14 victorii de Grand Prix făcându-l al 3-lea cel mai de succes pilot al nostru, fiind și cel care a obținut cele mai multe puncte.

În cei 5 ani petrecuți cu noi a terminat în 3 rânduri în primii 3 piloți, având o contribuție semnificativă în prezența constantă a Ferrari în primii 3 constructori în clasament. Din partea tuturor celor de la Ferrari vrem să-i mulțumim lui Sebastian pentru profesionalismul său și calitatea umană arătate în cei 5 ani în care am împărtășit multe momente grozave. Nu am reușit încă să câștigăm titlul mondial împreună, cel care ar fi al 5-lea pentru el, dar credem că putem să obținem multe din acest sezon 2020 neobișnuit”

ADVERTISEMENT