News

Surpriză în programa școlară! Ce materie ar putea fi inclusă pe lista de studiu a elevilor

02.07.2020 | 19:46
Surpriza in programa scolara Ce materie ar putea fi inclusa pe lista de studiu a elevilor
Surpriză în programa școlară! Ce materie ar putea fi inclusă pe lista de studiu a elevilor
ADVERTISEMENT

O nouă materie ar putea fi trecută pe lista de studiu a elevilor. Consiliul Europei recomandă să se introducă în programele școlare istoria romilor și a nomazilor.

Nimeni nu s-ar fi gândit la asta, dar propunerea pare a fi cât se poate de serioasă. Consiliul Europei, care apără drepturile omului de pe întreg continentul, îndeamnă statele membre să adopte această sugestie.

ADVERTISEMENT

Consiliul Europei îndeamnă, în același timp, la inițiarea unei lupte împotriva unui ”antiţigănism persistent” în Europa.

O nouă materie ar putea fi inclusă în programa școlară

Recomandarea, care a fost adoptată miercuri, ”îndeamnă pentru prima oară” ţările membre ”să introducă istoria romilor şi/sau nomazilor (gens du voyage) în programele şcolare şi materialele pedagogice”, a anunțat Consiliul Europei într-un comunicat.

ADVERTISEMENT

În același document se subliniază faptul că romii şi nomazii ”sunt parte integrantă a societăţii, naţionale şi europene”, şi se insistă asupra ”importanţei predării Holocaustului comis de regimul nazist şi aliaţii săi şi altor acte comise împotriva lor în întreaga Europă”.

Aproape 500.000 de romi au avut acceași soartă ca și evreii în timpul regimului nazist. Pe 2 august s-a proclamat Ziua Comemorării Holocaustului. Doar la Auschwitz-Birkenau, aproximativ 23.000 de romi din întreaga Europă au fost deportaţi și uciși la în perioada martie 1943-iulie 1944.

ADVERTISEMENT

În 1997, programa școlară pentru elevii claselor a VI-a și VII-a cuprindea disciplina Istoria și tradițiile minorității rrome, pentru ca elevii să înţeleagă trecutul şi prezentul comunităţii etnice din care fac parte şi să participe activ la viaţasocială şi culturală a acesteia.

Ea promovează valori morale şi civice prin intermediul cărora se construieşte identitatea şi se promovează dialogul intercultural. Materia era prevăzută în planul-cadru de învăţământ în aria curriculară Om şi societate, o oră pe săptămână, pe durata a doi ani şcolari.

ADVERTISEMENT