News

Surpriză mare pentru credincioşi. Ce trebuie să faci ca să primești Lumină de Înviere şi cine ar putea să ţi-o aducă

14.04.2020 | 07:45
Surpriza mare pentru credinciosi Ce trebuie sa faci ca sa primesti Lumina de Inviere si cine ar putea sa tio aduca
ADVERTISEMENT

Ce trebuie să faci ca să primeşti Lumină noaptea Sfântă a Învierii Domnului? La această întrebare, Biserica Ortodoxă Română a oferit un răspuns neașteptat pentru credincioșii care în acest an nu vor putea fi prezenți în lăcașurile de cult.

Surpriză mare pentru credincioşi. Ce trebuie să faci ca să primești Lumină de Înviere şi cine ar putea să ţi-o aducă

Cum România, mai mult ca sigur, se va afla în Stare de urgență și în noaptea de Înviere din cauza pandemiei de coronavirus, Cei aflați în conducerea Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR) intenționează să-i implice pe toți polițiștii din dotare în operațiunile de distribuire a Sfintei Lumini către credincioșii din țară.

ADVERTISEMENT

Măsura vine după ce reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române au şi anunțat cum se va proceda cu Lumina în Noaptea de Înviere având în vedere că oamenii nu vor avea voie să meargă la biserică.

”Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim (…), iar voluntarii din parohii, purtând mască, mănuşi şi ecuson, o vor primi şi o vor distribui doar la casele credincioşilor care o solicită şi care o aşteaptă numai în faţa locuinţei, având în mână o candelă sau o lumânare”, a comunicat Patriarhia Română.

ADVERTISEMENT

EUROPOL-ul critică decizia: ”Se discută, mai grav, ca Lumina Sfântă să fie dusă numai de poliţişti”

Sindicatul polițiștilor, EUROPOL, prin vocea liderului Cosmin Andreica, nu vede cu ochi buni decizia IGPR. Acesta consideră decizia cel puţin ciudată, într-o perioadă în care poliţiştii sunt preocupaţi de verificarea modului în care se respectă Ordonanţele Militare.

”Noi abia facem faţă în stradă cu verificarea celor care circulă aiurea. Mai nou stăm şi prin pieţe ca să ne asigurăm că se respectă măsurile de distanţare socială şi să menţinem măsurile de ordine publică. Numai misiunea de distribuire a Luminii Sfinte ne mai lipsea.

ADVERTISEMENT

Nici nu ştiu cum se vor proteja colegii. Trebuie să ne gândim că vor intra în contact cu zeci sau sute de oameni, iar la ieşirea din serviciu pleacă acasă în aceleaşi haine care pot fi infectate. În plus, mai este şi o chestiune de principiu.

Dacă voluntarii bisercii îi ştiu pe cei care au semnalat că vor să primească Lumină, noi nu avem aceste date, mai ales în cartierele rău famate. Cum să te duci şi să le bagi oamenilor Lumina pe gât?”, se întreabă preşedintele Sindicatului, conform Adevărul.

ADVERTISEMENT

Dumitru Coarnă: ”Proiectul e utopic”

Și Sindicatul Naţional al Poliţiştilor vede proiectul de a trimite poliţiştii să distribuie Lumină ca fiind unul utopic. ”Ştiu că se poartă nişte discuţii în acest sens şi sper să fie numai un joc de imagine, pentru că este imposibil să distribuim Lumină către milioane de români. Din punct de vedere logistic, pur şi simplu nu putem face acest lucru.

Vă daţi seama că, nefiind testaţi, nu ştim câţi poliţişti au luat, în realitate, noul coronavirus. Cu siguranţă avem şi colegi care sunt infectaţi, dar nu ştiu acest lucru pentru că sunt asimptomatici. Dacă îi trimitem să dea Lumină, dau şi virusul. Şi reciproca este valabilă.

Un poliţist poate lua coronavirusul de la o persoană care este infectată, dar nu ştie acest lucru”, precizează Dumitru Coarnă pentru sursa citată.

ADVERTISEMENT