News

Surpriză neplăcută pentru români. Scumpiri în lanț, de la 1 iulie 2024. Oamenii au început deja să-și fac provizii la un produs

Între două runde de alegeri, guvernul vine cu o surpriză cu totul neplăcută: un avdevărat val de scumpiri se anunță începând de la 1 iulie.
29.06.2024 | 11:58
Surpriza neplacuta pentru romani Scumpiri in lant de la 1 iulie 2024 Oamenii au inceput deja sasi fac provizii la un produs
Primele produse care se vor scumpi după creșterea prețului la combustibili vor fi cele alimentare / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Un ”cadou” vine, zilele acestea, de la guvernanți. Se scumpește benzina, iar întreaga marjă de creștere intră în buzunarul statului român. Creșterea prețului la combustibil va avea efect imediat asupra întregii piețe și sunt așteptate scumpiri la toate categoriile de produse.

Vara, ”ca hoții”. Guvernul crește accizele la combustibili

Vestea este una deosebit de proastă pentru români, care în ultimii doi ani s-au confruntat cu o creștere accelerată a prețurilor la produsele de bază, care a dus la o scădere a puterii de cumpărare. Guvernul a răspuns cu aplicarea unor subvenții pentru unele produse alimentare, considerate de strictă necesitate.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, Executivul nu a renunțat nici în acest an la ”tradiționala” scumpire de 1 iulie. Momentul este unul extrem de bine ales, în condițiile în care majoritatea românilor sunt plecați sau se pregătesc de concedii.

La 1 iulie 2024 sunt anunțate scumpiri ale carburanților, prin creșterea accizelor cu 43 de bani la benzină și cu 40 de bani la motorină. Asta înseamnă un plus de aproximativ 20 de lei la un plin de 50 de litri.

ADVERTISEMENT

Măsura va genera scumpiri în lanț. Primele produse care se vor avea prețuri mărite vor fi cele alimentare, pentru care se folosește, în mare parte, transportul rutier. Ulterior, scumpirile se vor resimți la produse nealimentare și servicii.

De asemenea, și prețul gazelor crește de la 1 iulie, tot după o rețetă practicată aproape an de an, în ultimul deceniu.

ADVERTISEMENT

Ce-i așteaptă pe români: scumpiri în lanț, inflație și rate mai mari

Creșterea generalizată a prețurilor și scăderea simultană a puterii de cumpărare poate avea efecte grave asupra stabilității monedei naționale, ducând la inflație.

Tocmai de aceea, previziunile specialiștilor nu sunt deloc bune în ceea ce privește stabilitatea leului. În următoarele luni, euro ar putea să crească peste nivelul de 5 lei.

ADVERTISEMENT

Singura veste bună este că ratele ar putea să scadă ușor, după ce cotația IRCC a coborât la nivelul de 5,86%, față de 5,90%, cât era până acum. Potrivit Antena 3, acest lucru se va resimți extrem de puțin: la un credit imobiliar de 50.000 de euro, rata lunară ar putea să scadă, de la 1 iulie, cu aproximativ 7 lei.

În ultimii 2 ani, ratele românilor au crescut cu 600 de lei, potrivit calculelor de mai sus.

ADVERTISEMENT
Tags: