România va fi în proporţie de peste 95% în urna a doua la tragerea la sorţi pentru preliminariile Campionatului Mondial din 2026. Ceremonia este programată pe 13 decembrie la Zurich.
Altă dată, astfel de ceremonii au fost fastuoase. Erau invitaţi oficialii şi selecţionerii tuturor federaţiilor participante, alături de legende şi oficiali de la FIFA şi UEFA.
Din informaţiile FANATIK, oficialii FRF au rămas surprinşi când au aflat că ceremonia va fi online, mai ales că au demarat pregătirile pentru delegaţia care trebuia să meargă la Zurich.
Dar, FIFA a hotărât ca ceremonia să se desfăşoare online, ca în pandemie. Englezii de la Guardian scriu că un substrat al acestei decizii este faptul că în acest fel, presa nu va avea acces nici la tragerea la sorţi, nici la Congresul Extraordinar al FIFA, care se va ţine pe 11 decembrie.
În cadrul Congresului FIFA urmează să fie confirmată oficial decizia ca Arabia Saudită să fie ţara gazdă pentru Campionatul Mondial din 2034, mai ales că arabii sunt singurii care şi-au anunţat candidatura.
Astfel, pentru a evita prezenţa incomodă a presei la eveniment, care să scoată în evidență problemele legate de drepturile omului în țara care va găzdui Cupa Mondială, președintele Giani Infantino a decis ca acest Congres să fie realizat online.
Președintele FIFA n-a mai organizat nicio conferință de presă din martie 2023, de când a fost reales președinte al FIFA în Congresul din Rwanda. În acest an, la Bangkok a refuzat să vorbească după congres.
Pentru tragerea la sorți din 13 decembrie pentru preliminariile Cupei Mondiale din 2026, selecționerii naționalelor participante au fost invitați să participe online la ceremonie.
Și tragerea la sorți propriu zisă va fi automatizată, cel mai probabil. Nu au fost date detalii despre modul în care se va desfășura tragerea, cert e că formatul va fi schimbat față de precedentele preliminarii.
Europa va da 16 echipe la Cupa Mondială din 2026, în loc de 13, câte locuri avea alocate până acum. Astfel, cele 55 de naționale vor fi repartizate în 12 grupe a câte patru sau cinci echipe.
Se vor califica la turneul final cele 12 câștigătoare de grupă, plus patru formații de la baraj. Vor fi patru mini-turnee de baraj între cele 12 echipe de pe locul 2 plus patru cele mai bune echipe rămase din Liga Națiunilor, acolo unde România are mari șanse să ajungă.
În prisma programului este foarte importantă componența grupelor. Preliminariile vor începe în luna martie 2025 pentru grupele de cinci echipe și abia în septembrie 2025 pentru grupele de patru formații.