Fotbal intern

Surpriză totală: un dinamovist a înfiinţat încă un FCSB! Gigi Becali o să înnebunească

14.11.2018 | 16:43

Al doilea FCSB din țară este în județul Bihor, la Beiuș, și are derby-uri cu AEK Oradea! FANATIK.RO a fost la fața locului pentru a trăi un meci crâncen între campioana și vicecampioana zonei.

De la Deva urci munții înspre Țara Moților, într-o țară uitată de lume, dar și de muncitorii care nu au apucat să termine lucrările la drumul de prin Apuseni care leagă orașul gimnasticii românești cu Oradea. Cum cobori de pe crestele munților, primul oraș mai mare de care dai este Beiuș, municipiu care adăpostește echipa de minifotbal FCSB.

ADVERTISEMENT

De unde vine FCSB Beiuș?

Nu are nicio legătură cu echipa lui Gigi Becali din Liga 1 Betano. Este echipa locală de minifotbal, vicecampioană județeană, și care evoluează cu numele formației bucureștene pe tricouri. Nu vorbim, însă, de vreun plagiat în ceea ce privește regulile de copyright, ci de o simplă coincidență. Numele întreg al formației bihorene este de fapt „Fotbal Club Sintetic Beiuș”. Prescurtat, FCSB. Cel care i-a organizat pe băieți și a făcut echipa locală este Cristi Marcu, un localnic care se autointitulează „singurul dinamovist din tot orașul Beiuș”.

Fază de meci în partida dintre FCSB Beiuș și AEK Oradea, cu căpitanul Cristi Marcu în prim-plan

Plin de steliști în jurul șefului-câine

Înconjurat de steliști, Cristi a pus bazele unei echipe care a făcut o concurență importantă campioanei județene din ultimele 4 sezoane, AEK Oradea. De altfel, FCSB Beiuș și AEK Oradea s-au întâlnit în etapa a IV-a din campionatul regional de minifotbal, sezon în care băieții lui Cristi Marcu nu au cunoscut gustul înfrângerii. FANATIK a fost la fața locului. Partida trebuia să înceapă la 19:30 pe terenul beiușenilor, dar oaspeții au întârziat din cauza traficului, distanța dintre Oradea și Beiuș fiind totuși de 60 de kilometri.

ADVERTISEMENT

Oaspeții au venit fără arbitru. L-au… uitat la Oradea!?)

Până au ajuns, cei de la FCSB s-au încălzit de zor, au făcut poze cu familia și prietenii, iar suporterii au venit în tribunele de lângă „arena” din Beiuș, un teren sintetic aflat în apropiere de un bar unde oamenii savurau o bere și o pungă de semințe după o zi de muncă istovitoare.

După ce au ajuns cu o întârziere de mai bine de o jumătate de oră, campionii județeni de la AEK Oradea au venit la partida cu echipa locală cu doar 6 oameni, plus portarul. Mai mult, grăbindu-se să ajungă la partidă, orădenii l-au uitat acasă pe… arbitrul partidei!?) Astfel, patronul echipei, Spiros Baltsavias, a trebuit să accepte ca partida să se joace cu un localnic pe post de arbitru.
Florin Lazăr, omul care elimina Mainz cu Mediașul, e super-vedetă!

ADVERTISEMENT
AEK Oradea, adversarul celor de la FCSB Beiuș

Spiros se baza pe blazonul echipei sale, dar și pe numele „grele” de la AEK. Din echipa sa face parte și super-vedeta locală Florin Lazăr. Fostul fundaș de la FC Bihor Oradea, alături de care promovase în Liga 1 la începutul anilor 2000, dar și al celor de la Gaz Metan Mediaș, în formația care elimina Mainz în Cupa UEFA, este acum component al cvadruplei campioane județene. Ajuns la 38 de ani, Lazăr face echipă la AEK Oradea cu alți fotbaliști cu experiență în ligile inferioare din România, dar și cu membri ai naționalei de minifotbal. Așadar, echipa care poartă numele trupei lui Nicolae Dică avea în față un adversar dificil. Cu toate acestea, căpitanul Cristi Marcu nu se temea de numele din fața sa, bazându-se pe faptul că FCSB Beiuș era neînvinsă pe teren propriu în fața „galben-negrilor”.

Pac-pac, 2-0, și campionii erau puși la podea

Am avut parte de un meci peste așteptări. Jucătorii ambelor echipe au transpirat din greu, au „băgat material” pentru fiecare minge și au oferit curioșilor strânși lângă „sinteticul” din Beiuș o partidă foarte spectaculoasă. Multe ratări la ambele porți, dinamism și unele momente de virtuozitate demne de fotbalul mare. Scorul avea să fie deschis de gazde prin Mihuță, în minutul 11, după o pivotare excelentă și un șut frumos din voleu. Avantajul l-a dublat Stan, care a finalizat excelent o schema la o lovitură liberă, în minutul 17.

ADVERTISEMENT

Fază la limită, nici vorbă de VAR!

Cum minifotbalul e mai apropiat de regulile fotbalului în sală, orice fault este important și se contabilizează. Iar oaspeții au simțit pe pielea lor că joacă în deplasare. Au fost unele decizii ale centralului care i-au scos din sărite pe orădeni. La începutul reprizei secunde, FCSB Beiuș a mai înscris o dată, după o fază dubioasă, lăsată „la liber” de arbitrul beiușan. Abia după ce formația oaspete a amenințat că va scoate echipa din teren, golul a fost anulat. Și asta fără să fie nevoie de intervenția VAR-ului…

Arbitrul buclucaș de la FCSB Beiuș – AEK Oradea

Grecul Spiros a recurs la clasica „presiune pe fluieraș”

„Am vrut să pun presiune pe ei”, avea să ne spună amuzat Spiros, imediat după ce arbitrul a dat înapoi și a anulat a treia reușită a FCSB-ului. De asemenea, contra celor de la AEK s-au opus și „râul, ramul”, în persoana portarului Silviu Odobasianu, care a avut mai multe parade de excepție. Când goalkeeperul a fost depășit, cea care s-a opus a fost bara porții sale. O astfel de ratare l-a scos din minți pe patronul grec al orădenilor, care a degajat de nervi mingea de rezervă până în… curtea unor vecini de lângă terenul sintetic!
Portarul, avertizat de tatăl său că… simulează!?)

Spre finalul partidei, eroul meciului, portarul Odobasianu, a primit o minge în față, motiv pentru care a găsit de cuviință să se întindă pe sintetic. A fost imediat urecheat de cineva din public să se ridice și să nu mai tragă de timp. Goalkeeper-ul a avut o reacție nervoasă la adresa fanului recalcitrant. Aveam să aflăm după partidă că omul care i-a atras atenția că simulează era chiar… tatăl fotbalistului!

Meciul s-a terminat doar 2-0 pentru beiușeni, în aplauzele celor peste o sută de fani care s-au adunat să vadă derby-ul minifotbalului bihorean. În ciuda faptului că partida s-a lăsat cu scântei, înjurături sau apostrofări din partea publicului, imediat după fluierul final componenții celor două echipe s-au transformat complet. Gladiatorii „sinteticului” s-au felicitat reciproc și s-au îmbrățișat după efortul depus, iar gazdele au înaintat invitația mult așteptată la grătarul de după meci.

Fază de meci în partida dintre FCSB Beiuș și AEK Oradea

La grătar, dar neapărat cu palincă!

Gazda a fost patronul echipei FCSB Beiuș, Cristi Marcu. Mai întâi au ajuns la destinație componenții echipei locale, pregătiți să încingă grătarele pentru a sărbători victoria din derby-ul Bihorului. Până să fie gata grătarul, băieții s-au încins la un pahar de palincă, unde au făcut o analiză fază cu fază a partidei câștigate cu AEK Oradea, mai ceva decât Ilie Dumitrescu sau Cornel Dinu. Din nou cu întârziere au apărut și oaspeții orădeni. Aceștia au acuzat lotul mai subțire numeric pentru înfrângere, dar și ghinionul, date fiind cele două șuturi care au zdruncinat bara adversarilor.

După ciulama, vită și mici, s-a dărâmat frigiderul de bere

Muzica de petrecere a răsunat și ea din difuzoare, la fel ca la sărbătoarea „tricolorilor” mici după partidele de calificare pentru Euro 2019. Cu toate acestea, meniul sportivilor din Beiuș a fost ceva mai bogat în calorii, cu ciulama de ciuperci, fleică de vită și mici. Tot meniul a fost stins cu băuturile locale, dar și cu un frigider plin cu doze de bere.  Din vorbă în vorbă, am aflat că AEK este singura echipă din Oradea care face deplasarea la Beiuș, celelalte echipe jucând meciurile cu FCSB doar pe teren propriu, din cauza distanței. Ei fac acest lucru din ambiția patronului grec de a câștiga pe terenul noii rivale, fapt ce nu s-a petrecut, însă, până acum. Cu siguranță însă ambițiosul patron va căuta în continuare să spargă gheața și în deplasare.

Fotbal cu burtă. Ca-n liceu

Beiușul și-a găsit o nouă echipă într-un sport care prinde tot mai mult contur în țara noastră. De altfel, ca să practici minifotbal nu ai nevoie de cine știe ce investiții. Trebuie doar să ai o poftă de joc similară cu cea din liceu, când chiuleai de la orele de matematică să răspunzi provocării adversarilor dintr-a zecea. Însă acum competitorii au o mică burtă de bere, neveste și copii care îi susțin de pe marginea terenului.

  • 1.169 de jucători legitimaţi numără în total Asociaţia Judeţeană de Minifotbal din Bihor şi are cel mai mare campionat al firmelor şi instituţiilor din ţară
Palmaresul celor de la FCSB Beiuș

După meci, am stat de vorbă cu „Becali de Beiuș”, cel care a dezvăluit totul despre FCSB din Bihor: cum i-a venit ideea, cum s-a numit înainte echipa, ce vrea să facă!

Patron și jucător la minifotbal. De unde pasiunea pentru sport, domnule Marcu?

– Nouă, aici, în Bihor ne place fotbalul, dar nu prea avem ce să vedem. Mie îmi place minifotbalul și fotbalul, de fapt îmi plac toate sporturile.

De unde ideea pentru mini-fotbal?

– De la Oradea. Am fost provocați și ne-am făcut anul trecut echipă de minifotbal, cu băieți din Beiuș, din zonă. Am terminat bine în clasament, am fost și la Cupa României la Sibiu, cu un lot mai limitat, dar o experiență plăcută.

Aveți o rivalitate locală cu cei de la Oradea…

– Știi tu cum e și Dinamo cu Steaua. Prieteni – prieteni, dar pe teren nu mai suntem prieteni. Ne distrăm împreună, dar pe teren nu ne vindem pielea unul altuia.

Florin Matache, „eroul de la Liberec”, e campion la minifotbal!

Mulți asemănăm minifotbalul cu fotbalul pe care îl jucam când eram mici în curtea școlii. Care este nivelul jucătorilor?

– La Oradea cam toți jucătorii sunt luați de echipe. Se joacă tur-retur, primele două merg la faza națională, iar următoarele patru în Cupa României. Fiind în al doilea an cu echipa aceasta, ne suprinde intensitatea cu care se joacă, dar și faptul că băieți care se retrag vin și joacă minifotbal. De exemplu, Matache (n.r. – Florin Matache, fost portar la Dinamo, „eroul de la Liberec”) de la campioana națională Danco Pro, Lazăr (n.r. – Florin Lazăr, fost jucător la FC Bihor și Gaz Metan) de la Oradea, dar și băieții de la Luceafărul Oradea.

Și cum vă antrenați? Bănuiesc că băieții au și alte job-uri, sunt elevi, studenți…

– Doar de plăcere jucăm. Ne adunăm miercuri, mergem cu mașinile la Oradea, jucăm un meci, apoi bem o bere și mâncăm un gyros. Deci fără antrenamente, numai din plăcere.

Cristi Marcu, omul care face totul la FCSB Beiuș

Și prima băieților care e, un grătar după meci?

– Nu avem bani de așa ceva. Dacă jucăm aici în Beiuș, după meci sută la sută bem o bere și mâncăm un grătărel, iar când mergem la Oradea nu avem timp de asta, ci bem două, trei, patru beri și ne luăm un gyros pe drum.

De unde este inspirația pentru numele echipei, FCSB Beiuș?

– Dacă ne dă Gigi echipament, o să spuneți că suntem steliști, dar eu sunt cel mai mare di-na-mo-vist! Altul nu mai există, eu sunt singurul dinamovist din Beiuș. Vine frumos: „Fotbal Club Sintetic Beiuș”. Era o echipă tot a mea, cu numele „Babeții”. Dar nu puteam merge la Oradea cu numele ăsta… Și atunci am pus FCSB, că lumea nu știe despre ce e vorba.

„Vin țăranii de la Beiuș să ne bată!”

Rivalii din Oradea se numesc AEK, deci aveți un derby de Champions League aici…

– La început toată lumea a zis că „vin țăranii de la Beiuș să ne bată”, că Oradea este reședința de județ. După primele 12 meciuri din tur în care i-am bătut pe toți, nu a mai zis nimeni nimic de „țăranii de la Beiuș” și au început să ne ia în serios. Am terminat pe locul trei și e ok. Toată Oradea e împotriva noastră cum mergem acolo. Și frunza e cu ei. Sperăm să îi batem pe toți sezonul ăsta, cum îi prindem.

Ați fost la Sibiu la Cupa României. Ce echipe ați întâlnit acolo?

– Păi am fost în grupă de câte trei, cu Pera Deva și D’Angelo București, în care două din trei mergeau mai departe. Primul meci am pierdut 2-1 cu cei din București și apoi am avut 4-0 la pauză, s-a terminat 4-4 și am plecat către casă. Dacă am fi câștigat, jucam cu DancoPro București, care a și câștigat dealtfel Cupa României și care a jucat și „sferturi” în Champions League în Slovacia. Noi am avut un lot foarte restrâns, am fost doar șapte jucători și a fost imposibil, pentru că în acea competiție sunt 96 de echipe care trebuie să joace în trei zile, 3 meciuri pe zi, câte 25 de minute…

„Noi suntem la început, la al doilea an. La Oradea, este deja o tradiție”

Și la nivelul acesta regional se joacă mai tacticizat, sau cum?

– Noi suntem la început, suntem la al doilea an. La Oradea este deja o tradiție, este echipa AEK, care e pe locul trei pe țară, joacă mult mai tacticizat decât noi, și noi învățăm de la ei și de la televizor. Apropo, am jucat acum doi ani un amical cu echipa României care ne-a bătut aici 5-1, care mai apoi a mers la Europeanul din Ungaria unde au făcut semifinală. Mai avem de învățat.

Ce buget vă trebuie pentru meciurile astea? Sau doar banii de motorină.

– Păi bani de motorină, taxa de înscriere, o bere, un suc, o apă. Ne costă cam 100 de euro meciul cu totul.

Cum a aflat nevasta de pe Facebook de banii dați cu „băieții la muzicanți”?)

FCSB Beiuș este pe primul loc în campionatul județean de minifotbal
FCSB Beiuș este pe primul loc în campionatul județean de minifotbal

Și doamna Marcu știe pe ce se duc banii familiei?

– Ultima oară a fost supercupa din Oradea și am cheltuit mai mulți bani din buzunar. Într-un buzunar am avut o sumă, în celălalt altă sumă și când am ajuns acasă, am scos din buzunar și am zis „uite aici, banii!” De dimineață am fost dat de gol pe facebook și mi-a scos ochii că dau banii cu băieții la muzicanți.

Suportați singur toate costurile?

– Până acum am avut un prieten care ne-a luat un rând de echipament, și când am fost la Sibiu am avut un prieten care a pus jumătate din sumă.

Autoritățile locale nu vor să apară și ele pe tricou? Ce sporturi există în Beiuș?

– Nimic în afară de noi. Mai e o echipă de liga a patra, dar ce? Ăla e fotbal? Iar la Oradea, Luceafărul care este în liga a doua.

„Avem 200-300 de fani la meciuri”

Atacați titlul în Bihor anul acesta?

– Scopul nostru este să prindem locurile 3-6. Primele două merg la faza națională și locurile 3-6 se duc la Cupa României. Ar fi frumos să prindem unul din cele două locuri, dar nu cred că se poate.

Și în afară de fotbal, doar baschet?

– Mă duc la Oradea la meciuri. Iar la minifotbal sunt înrăit. Am băgat aici la Beiuș sindromul minifotbal. Alte echipe nu știu dacă au 20 de fani la meciuri, noi avem 200-300 de spectatori.

Ați devenit mândria orașului…

– Nu neapărat mândria orașului, dar avem fiecare soție, prieteni, care vin să ne vadă și așa s-a mai aflat de noi. Iar acum, după materialul din Fanatik…

  • 100 de euro costă un meci: motorină, taxă, bere, suc, apă
ADVERTISEMENT