Încrezător într-un magazin online, un român a comandat un telefon. Toate bune și frumoase, coletul i-a sosit la timp, însă în cutia primită de la curier nu era nicidecum mobilul pe care îl cumpărase.
Comerțul online, în România, a crescut cu peste 30% în 2020, primul an de pandemie, comparativ cu anul anterior. De altfel, țara noastră a înregistrat creșteri importante în sectorul vânzărilor pe internet și ulterior. Conform unui raport de anul trecut, țara noastră se poziționează pe locul trei în Europa Centrală și de Est la acest capitol. Doar Polonia și Cehia ne ”bat”.
Concomitent cu înmulțirea cumpărăturilor online au explodat și înșelăciunile. În foarte multe cazuri, cetățenii se plâng că produsele din ofertă nu corespund cu cele primite. În unele cazuri, ele nici măcar nu le vin clienților.
Un astfel de caz a fost raportat recent în Suceava. Un bărbat a comandat online un telefon mobil contra sumei de 200 de lei. Totul a decurs normal, acesta a mers la un punct fix de ridicare, unde a achitat contravaloarea telefonului și a preluat coletul de la curier.
În momentul în care l-a deschis a trăit un șoc uriaș! A văzut că în cutie nu se afla telefonul mobil, ci mai multe bucăți de carton şi polistiren. A reclamat imediat la Poliție situația sa.
Cazul bărbatului de mai sus nu este unul izolat. Tot în județul Suceava, și tot în săptămâna care s-a încheiat, o altă persoană, un tată a trei copii, a reclamat că a comandată o dronă, însă a primit un roboțel de jucărie.
”În data de 18.03.2025, în timp ce unul din copii săi, în vârstă de 9 ani, se juca pe telefonul mobil al părintelui, la un moment dat, acesta a accesat o reclamă prin intermediul unei aplicaţiei, care prezenta o jucărie tip dronă. În urma insistenţelor acestuia, tatăl său a comandat jucăria cerută de copil, iar ulterior, în data de 20.03.2025, după ce a achitat în numerar suma de 300 lei, sumă aferentă produsului comandat, acesta a constatat faptul că produsul nu coincidea cu cel primit, în sensul că în coletul respectiv se afla o altă jucărie tip roboţel din plastic, de o valoare mult inferioară„, transmite Poliția, conform Observator.
Astfel de cazuri apar și din cauza superficialității de care dau dovadă cumpărătorii. E adevărat că și mulți vânzători nu respectă reguli minime de prevenire şi siguranță, anunță oamenii legii.
Poliția recomandă românilor care fac cumpărături online să nu trimită banii în avans, să verifice cu atenţie sursa de comercializare, să păstreze documentele referitoare la plăţile făcute online şi să evite operatorii economici care nu afişează date de contact complete (adresă, telefon, cod unic de identificare fiscală etc.) şi care se rezumă la o simplă adresă de e-mail. În plus, site-urile care conțin greșeli gramaticale sunt de evitat.