Fotbal international

EURO 2016. Astea pot fi marile surprize din Franţa

Belgia, Portugalia, Italia şi Croaţia sînt cele patru naţionale capabile să răstoarne calculele hîrtiei şi să ajungă departe la Turneul Final din Franţa. Toate cele 51 de meciuri ale UEFA...
07.06.2016 | 17:29
EURO 2016 Astea pot fi marile surprize din Franta

Belgia, Portugalia, Italia şi Croaţia sînt cele patru naţionale capabile să răstoarne calculele hîrtiei şi să ajungă departe la Turneul Final din Franţa. Toate cele 51 de meciuri ale UEFA EURO 2016 pot fi urmărite doar la Dolce Sport!

Zilele se derulează una după alta spre startul Euro 2016, competiţia care va putea fi vizionată în ţara noastră prin Telekom TV pe canalele Dolce Sport, acestea fiind singurele care vor transmite în România toate cele 51 de partide ale UEFA EURO 2016. După naţionalele favorite şi vedetele lor, a venit rîndul să „radiografiem” şi formaţiile din imediata apropiere a celor 4 mari puteri (Germania, Spania, Franţa şi Anglia). Belgia, Italia (finalista ultimei ediţii), Portugalia şi Croaţia trebuie luate serios în seamă, avînd mulţi jucători de certă valoare şi argumente tehnico-tactice care le plasează în „urna” primilor outsideri care pot ţîşni spre surprize.

BELGIA

O generaţie de excepţie

De la Mondialul din 1986 nu au mai reuşit „diavolii roşii” să închege un lot atît de puternic şi de bine echilibrat pe compartimente. Mulţi specialişti o consideră naţionala cu cel mai frumos fotbal etalat în ultimii doi ani. Selecţionerul Marc Wilmots se poate socoti un om norocos, pentru că are doi portari de valori aproximativ egale şi un al treilea extrem de experimentat, are o apărare cu jucători titulari la cluburi de referinţă din campionatele de frunte de pe continent, mijlocaşi puternici şi creativi, iar în atac variantele disponibile îi conferă multă încredere.

Atuuri

1. Cel mai bun grup din istoria fotbalului belgian. Au valori certe pe aproape toate posturile, portarii Courtois şi Mignolet joacă în Premier League, fundaşii Alderweireld şi Vertonghen sînt colegi la Tottenham, iar Vermaelen e campionul Spaniei, la mijloc „perla” este „romanul” Nainggolan, ajuns la o cotă de transfer de 65 milioane euro, dar şi Hazard, şi De Bruyne sînt valori certe. În atac, Romelo Lukaku şi Christian Benteke pot destabiliza orice apărare.

2. Omogenitatea lotului. Grupul belgian s-a construit pe durata a 5-6 ani şi a avut parte deja de un prim examen important, în vara lui 2014, la Mondialul din Brazilia, unde a avansat pînă în „sferturi”. În actualul lot se regăsesc mai bine de trei sferturi dintre jucătorii care au în spate experienţa acelui Mondial, ceea ce dă forţă echipei.

3. Selecţionerul Marc Wilmots. În vîrstă de 47 de ani, este un adevărat personaj în ţara sa. Fost coechipier cu Mircea Rednic la Standard Liege în anii ’90 ai secolului trecut, este golgeterul all time al Belgiei la Mondiale, cu 5 goluri şi un fost atacant foarte iubit. Pînă în 2012 a furat meserie ca „secund” la naţională de la Dick Advocaat şi apoi Georges Leekens, iar din 2012 este selecţioner, iar presa îl laudă pentru relaţia perfectă pe care o are cu vestiarul.

Minusuri

Nu sînt foarte multe, dar mass-media din Belgia vede ca posibile puncte nevralgice momentele încă frecvente de scădere a nivelului de joc, în special în ultimele 15 minute din prima repriză şi cam între minutele 60-75, iar în privinţa siguranţei în defensivă, dacă zona centrală pare inexpugnabilă, flancurile sînt zonele prin care adversarii pot să creeze breşe către poartă.

Formaţia probabilă (sistem 4-2-3-1): Courtois – Alderweireld, Vermaelen, Lombaerts, Verthongen – Nainggolan, Fellaini – Mertens, De Bruyne, Hazard – Lukaku.  Selecţioner: Marc Wilmots

2 este cel mai bun loc obţinut de naţionala Belgiei la Europene. În 1980, în Italia, a pierdut finala în faţa RFG cu 1-2

Doar la Dolce Sport pot fi urmarite toate cele 51 de meciuri ale UEFA Euro 2016

PORTUGALIA

CR7 şi restul lumii

Portugalia a însemnat dintotdeauna imaginea desenului creionat la perfecţie, dar care niciodată nu capătă strălucirea meritată pentru că nu se găseşte combinaţia de culori ideală. Lusitanii sînt jucători cu glezne fine, driblinguri şi pase de biliard, dar au o mare meteahnă, din muntele de situaţii pe care şi-l crează cu uşurinţă mai bine de jumătate sînt irosite cu nonşalanţa şi naivitatea unor copii. Evident, speranţele se pun în cea mai mare măsură în geniul lui Cristiano Ronaldo, dar e clar că o echipă naţională nu poate trăi numai dintr-o singură floare, fie ea şi de colţ.

Atuuri

3. Cristiano Ronaldo. Nu este doar un superfotbalist, are şi darul de a-şi mobiliza coechipierii. Nu concepe ideea eşecului, are un orgoliu uriaş şi joacă la aceeaşi intensitate pe toată durata unui meci. Are tot ce trebuie unui star, dribling, viteză, şut, lovitură de cap, într-un cuvînt un jucător complet, foarte greu de marcat.

2. Tehnica. Portughezii sînt, alături de spanioli, „sud-americanii” Europei în privinţa gradului ridicat de tehnicitate. Pot da uşor peste cap orice defensivă tocmai pentru că au dribling, fantezie şi viteză. Important este că şi fundaşii sînt printre cei mai tehnici pe postul lor dintre participanţii la Euro, ceea ce conferă un plus, pentru că „urcă” frecvent şi participă substanţial la faza ofensivă.

1. Linia de mijloc. Aici se găsesc cei mai experimentaţi jucători, cu număr mare de selecţii şi care se cunosc foarte bine între ei. Sînt fotbalişti de creaţie, ca Nani şi Quaresma, dar şi jucători cerebrali, care menţin prin inteligenţă tactică şi travaliu o bună posesie a balonului, ca Tiago, Miguel Veloso sau Joao Mutinho.

Doar la Dolce Sport pot fi urmarite toate cele 51 de meciuri ale UEFA Euro 2016

Minusuri

Ineficacitatea, deşi numărul de ocazii de gol este mare. Nu au un vîrf de clasă mondială care să-l susţină pe Ronaldo, motiv pentru care acesta este ca o morişcă de pe un front pe altul al atacului şi, evident, pe fond de suprasolicitare, şi randamentul său se diminuează. Apoi Portugalia nu excelează la capitolul defensiv, chiar dacă axul central, Bruno Alves – Pepe – Ricardo Carvalho joacă de ani buni în naţională. Iar fundaşii laterali sînt mult mai slabi valoric.

Formaţia probabilă (4-1-4-1): Rui Patricio – Cedric, Alves, Carvalho, Guerreiro – Perreira – Silva, Moutinho, Tiago, Nani – Ronaldo.  Selecţioner: Fernando Santos

56 de goluri a marcat Cristiano Ronaldo pentru naţionala Portugaliei, pentru care a evoluat în 125 de partide

Doar la Dolce Sport pot fi urmarite toate cele 51 de meciuri ale UEFA Euro 2016

ITALIA

La mîna unui Conte

Italia a fost şi va rămîne una dintre naţionalele cu pedigree. Are o ştiinţă ca nimeni alta de a se „strecura” spre vîrful unei competiţii majore cu un fotbal supra-tacticizat. De aceea, niciodată nu trebuie subestimată, chiar dacă pare a nu avea anvergura unei pretendente la podium, pentru că te miri de unde te trezeşti cu ea în postura outsiderului care tace şi face.

Atuuri

1. Forţa grupului. Pentru că trebuie să suplinească prin efort colectiv şi bine organizat lipsa unui lider autentic, primul atuu pe care a insistat Conte, inclusiv de-a lungul preliminariilor, este coeziunea grupului şi implementarea unor relaţii de joc foarte precise. Italia nu face spectacol, însă circulaţia balonului este fluentă, are trasee clar stabilite şi jucătorii interpretează cu ochii închişi partitura gîndită de selecţioner.

2. Portarul Luigi Buffon. Are 38 de ani, dar la un goalkeeper vîrsta poate fi ca vechimea vinului, adică să fie şi mai bun, pentru că are în spate foarte multă experienţă. Ştie să-şi dirijeze defensiva, oferă foarte multă siguranţă şi gafează extrem de rar.

3. Linia de mjloc. Compartimentul median va avea capacitatea de a inventa situaţii surpriză pentru adversari, va creşte mult gradul de fantezie în joc. Altfel, Conte are la dispoziţie jucători decenţi din punct de vedere tehnic, dar care deţin un atuu mai puţin întîlnit la generaţiile anterioare: disponibilitatea la efort.

Minusuri

Absenţa unui lider charismatic, în jurul căruia să se strîngă echipa. Trebuie să primeze jocul colectiv, în care nu mai există acea minte sclipitoare care să găsească soluţii cîştigătoare. Apoi este accidentarea gravă a unui titular incontestabil din compartimentul median, Claudio Marchisio, jucător foarte important în schemele selecţionerului. Şi al treilea punct nevralgic îl reperezintă absenţa unui atacant pur sînge. Nu mai puţin de 16 nume a testat Conte în preliminarii şi amicale, însă nici unul nu se poate spune că e bătut în cuie.

Formaţia probabilă (4-2-3-1): Buffon – Darmian, Bonucci, Chiellini, De Sciglio – De Rossi, Montolivo – Candreva, Parolo, El Sharawy – Pelle. Selecţioner: Antonio Conte

48 de ani au trecut de cînd Italia a cîştigat singurul titlu european din palmares: în 1968, cînd a găzduit turneul final, a cîştigat cu 2-0 finala contra Iugoslaviei

Doar la Dolce Sport pot fi urmarite toate cele 51 de meciuri ale UEFA Euro 2016

CROAŢIA

Bagheta lui Modric

Croaţia este pe undeva continuatoarea şcolii slave de fotbal, care a avut ani buni exprimarea maximă în naţionala fostei Iugoslavii. A impresionat la CM 1998, cînd a ajuns în semifinale şi chiar a dat emoţii Franţei în drumul ei spre aur. Era generaţia lui Suker, omul care a trimis acasă naţionala de blonzi a lui Iordănescu de la punctul cu var în „optimi”. Croaţia este aşteptată să nu fie o echipă „la număr”, pentru că poate trece de grupă infernală cu Spania, Turcia şi Cehia.

Atuuri

1. Luka Modric. Un lider de necontestat, antrenorul din teren în jurul căruia se organizează tactica echipei. Jucător complet, cu o excelentă viziune a jocului, dribling, pasă de şubler, şut puternic şi precis. Este clar creierul echipei, capabil să inventeze oricînd o rezolvare neaşteptată.

2. Mario Mandzukic. Killerul profesionist care „ucide” cu nonşalanţă contrele fundaşilor adverşi. Are ştiinţa demarcării, plasament excelent, forţă şi viteză de reacţie, loveşte bine mingea cu ambele picioare, dar şi cu capul.

3. Apărare greu de străpuns. Fundaşii ştiu bine ce trebuie să facă pentru a bloca adversarii, fiind mult sprijiniţi şi de jocul mijlocaşilor, care se retrag imediat într-un pressing agresiv cînd se pierde posesia balonului. Lateralii sînt foarte ofensivi, iar buna colaborare cu linia mediană face dificilă pătrunderea pe benzi înspre poartă.

Minusuri

Selecţionerul Ante Cacic. În etate de 62 de ani, are un CV foarte stufos, cu peste 20 de echipe la activ, majoritatatea însă de mîna a doua, doar cîteva luni fiind la timona lui Dinamo Zagreb, cea mai titrată echipă din campionat. A mai avut două prezenţe ca „secund”: la echipa U21 a Croaţiei şi la naţionala Libiei. Presa croată e destul de sceptică asupra posibilităţilor sale de a face o treabă deosebită la naţionala de seniori. Al doilea punct nevralgic ar fi situaţia celui mai important om din apărare, fundaşul central Dejan Lovren. A intrat în război cu selecţionerul după ce la un amical cu Ungaria a fost trecut rezervă şi jucătorul lui Liverpool nu a digerat această situaţie, deşi era vorba de un test. A avut tupeul de a cere garanţii de titular lui Ante Cacic şi federaţia i-a închis uşa în nas. Fără Lovren în zona centrală pot apărea probleme reale, el fiind clar turnul de control al apărării croate.

Formaţia probabilă (4-2-3-1): Subasic – Srna, Corluka, Vida, Pivaric – Modric, Kovacic – Perisic, Rakitic, Kalinic – Mandzukic. Selecţioner: Ante Cacic

4 puncte a obţinut Croaţia în grupe la Euro 2012, ratînd calificarea în sferturi

Şi nu uitaţi: Toate cele 51 de partide ale turneului final le puteţi vedea cu Telekom TV pe canalele Dolce Sport.

Croatian midfielder Luka Modric runs with the ball during the Euro 2012 championships football match Republic of Ireland vs Croatia on June 10, 2012 at the Municipal Stadium in Poznan.       AFP PHOTO / ODD ANDERSEN        (Photo credit should read ODD ANDERSEN/AFP/GettyImages)

Armenia+v+Italy+FIFA+2014+World+Cup+Qualifier+0dEg46dRYhSx hazard mages-497109580