News

Sursa coronavirusului rămâne învăluită în mister. OMS încă nu se poate pronunța

21.04.2020 | 10:53
Sursa coronavirusului ramane invaluita in mister OMS inca nu se poate pronunta
ADVERTISEMENT

Organizația Mondială a Sănătății a anunțat, marți, că în acest moment nu este posibilă determinarea cu precizie a noului coronavrius. ”Până acum, nu  pot trase niciun fel de concluzii”, a declarat Takeshi Kasai, director regional al OMS pentru Pacificul de Vest, informează Reuters.

SUA suspectează că sursa ar fi fost un laborator chinez

Pe de altă parte, Takeshi Kasai a precizat că probele de care dispune OMS arată o origine animală a SARS-CoV-2.

ADVERTISEMENT

Poziția OMS survine după ce Donald Trump a spus săptămâna trecută că autoritățile americane încearcă să stabilească dacă virusul nu-și are originea într-un laborator din Wuhan.

Trump nu a mai ezitat și a afirmat la sfârșitul săptămânii că Beijingul ar trebui să suporte consecinţe, fără a preciza de ce tip.

ADVERTISEMENT

„Dacă a fost o greşeală, o greşeală este o greşeală. Dar dacă ei au fost responsabili cu bună ştiinţă, da, vreau să spun, atunci sigur că ar trebui să fie consecinţe”, a declarat Trump.

Diplomaţia americană a trimis avertismente privind procedurile de siguranţă din laborator după mai multe vizite efectuate între ianuarie şi martie 2018. Washington Post a publicat acest raport pe data de 14 aprilie.

ADVERTISEMENT

Yuan Zhiming, directorul Laboratorului Naţional de Biosiguranţă Wuhan, a dat un interviu sâmbătă la China Global Television, prin care spune: “Nu există nicio cale ca virusul să provină de la institutul nostru”.

Oficialul a respins toate teoriile conform cărora “Pacientul zero”, care nu a fost încă identificat, a avut contact cu institutul, spunând că niciunul dintre angajaţii săi, pensionari sau cercetători tineri nu erau infectaţi. El a spus că senatorul american Tom Cotton şi jurnaliştii de la Washington Post sunt printre oamenii care dezinformează în mod voluntar oamenii privind laboratorul, care are un nivel superior de securitate.

ADVERTISEMENT

Trei tipuri de coronavirus

Primele cazuri de coronavirus au apărut undeva la jumătatea lunii septembrie, iar epicentrul epidemiei ar fi putut să fie altul decât Wuhan, sunt de părere cercetătorii care studiază originea infecției COVID-19.

Sunt trei tipuri ale virusului, potrivit specialiștilor: A, B și C. Tipul A este versiunea cea mai aproiată de coronavirusul găsit în lilieci și se presupune că este cel care a dat genomul virusului pentru oameni. Tipul A de coronavirus a fost descoperit la pacienți chinezi și americani, cu versiuni mutante în pacienții din Australia și Statele Unite.

Cu toate acestea, tipul A nu este cel găsit în majoritatea cazurilor din Wuhan, orașul din China unde noul coronavirus a fost identificat pentru prima dată. În schimb, cei mai mulți pacienți aveau virusul de tip B.

Acest lucru i-a făcut pe cercetători să creadă că a existat un eveniment declanșator pentru tipul B în Wuhan. Tipul C, descendentul tipului B, a fost identificat în primele cazuri de infecție COVID-19 din Europa, Coreea de Sud, Singapore și Hong Kong, dar pare să fie absent în China continentală.

ADVERTISEMENT