Gazele românești extrase din proiectul Neptun Deep vor ajunge în Germania. Austriecii de la OMV au încheiat un acord pe cinci ani cu nemții de la Uniper, potrivit unor surse citate de Reuters.
Acordul prevede furnizarea a 15 terawatt-oră de gaze naturale din proiectul Neptun Deep și reprezintă aproximativ 1,5% din importurile de gaze ale Germaniei în 2024.
Contractul ar urma să fie onorat imediat ce exploatarea va deveni operațională, adică începând din anul 2027, și ar fi primul acord de aprovizionare cu gaze din proiectul Neptun Deep încheiat la mai bine de un deceniu de la descoperirea prezenței zăcământului în secțiunea României a Mării Negre.
Neptun Deep deține aproximativ 100 de miliarde de metri cubi (bcm) de gaze recuperabile și este unul dintre cele mai importante zăcăminte de gaze naturale din Uniunea Europeană.
Odată cu începerea producției, România va deveni pentru prima dată cel mai mare producător de gaze naturale din UE, dar şi un mare exportator net de gaze.
În 2012, OMV Petrom, companie la care statul român deține 20,7% din acţiuni, iar majoritatea aparține austriecilor de la OMV, a anunțat că a descoperit 42-84 de miliarde de metri cubi de gaze, ulterior experții au ajuns la concluzia că zăcământul este mult mai mare.
În ceea ce privește acordul cu OMV, nemții de la Uniper au refuzat să facă vreun comentariu. De asemenea, OMV și OMV Petrom nu au răspuns la solicitările jurnaliștilor privind acest subiect.
Foarte important de precizat este faptul că Neptun Deep este deținut în proporții egale de OMV Petrom și producătorul de stat Romgaz.
Ambele companii au aprobat, în anul 2023, acest proiect care prevede că în următorii 10 ani, producţia de pe platou va fi de aproximativ 8 bcm anual, iar asta înseamnă că producţia de gaze a României se va dubla.
Deși producătorii plănuiesc să vândă separat gazele din Neptun Deep, legislația din țara noastră spune că Guvernul are drept de preemţiune la resursele extrase din proiect.