News

Guvernul Cîțu ar urma să renunțe la eliminarea sporurilor pentru bugetari. Care este motivul

10.02.2021 | 13:40
Guvernul Citu ar urma sa renunte la eliminarea sporurilor pentru bugetari Care este motivul
ADVERTISEMENT

Tăierea sporurilor bugetarilor va fi amânată, însă pensiile vor fi înghețate până în 2022, conform unor surse citate de Digi 24.

Guvernul va adopta în ședința de miercuri, 10 februarie, ordonanța de urgență promisă de premierul Cîțu privind măsurile bugetare.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, ordonanța nu prevede eliminarea sporurilor bugetare, așa cum liderii PNL declaraseră.

Guvernul Cîțu renunță la eliminarea sporurilor

Politicienii au decis să amâne luarea unei decizii în acest sens pentru că ar fi nevoie de o analiză a impactului pe care îl va avea tăierea acestora asupra salariilor bugetarilor fără funcții de execuție.

ADVERTISEMENT

Cel mai probabil o decizie finală va fi luată peste câteva luni, posibil printr-un proiect de lege care va modifica Legea salarizării.

Ordonanța de urgență va fi adoptată miercuri și prevede eliminarea sporului Covid de 30% din salariu pe care îl primesc angajații prefecturilor, eliminarea teichetelor de vacanță pentru 2021 și reducerea subvențiilor cu 50% pentru transportul studenților.

ADVERTISEMENT

De asemenea, punctul de pensie va fi înghețat până în 1 ianuarie 2022, astfel că pensiile nu vor crește în acest an.

Conform Digi 24 liderii Coaliției au mandatat-o pe Raluca Turcan, ministrul Muncii, să realizeze până la 1 martie o analiză a impactului acestor sporuri asupra salariilor bugetarilor, fără a afecta bugetarii fără funcții de execuție.

ADVERTISEMENT

Peste 50 de sporuri ar urma să fie eliminate de guvern, printre care sporul pentru munca la domiciliu, pentru folosit calculatorul sau pentru periculozitate în instituții precum Curtea de Conturi.

Despre aceste amendamente vorbim, ele există, ori prin ordonanţă, ori vor fi în Parlament, e vorba de o plafonare în acest moment, dar urmează o Lege a salarizării care va lega sporurile de performanţă în sectorul bugetar”, a declarat premierul Florin Cîțu, referitor la sporuri.

ADVERTISEMENT