News

Surse: Românul din Burkina Faso, răpit de Al-Qaida

Românul dispărut în Burkina Faso a fost răpit probabil de o grupare afiliată organizaţiei teroriste Al-Qaida, afirmă un politician local, Etienne Traore, citat de cotidianul Le Pays, conform...
15.04.2015 | 17:26
Surse Romanul din Burkina Faso rapit de AlQaida
ADVERTISEMENT

Românul dispărut în Burkina Faso a fost răpit probabil de o grupare afiliată organizaţiei teroriste Al-Qaida, afirmă un politician local, Etienne Traore, citat de cotidianul Le Pays, conform Mediafax.

”Îl suspectez pe Moustafa Ould Chafi, care dispune de reţele tuarege, că încearcă să destabilizeze situaţia din Burkina Faso pentru a-i face pe plac prietenului său, (fostul preşedinte) Blaise Compaoré, care mizează acum pe o politică a stigmatizării”, a spus Etienne Traore.

ADVERTISEMENT

“Blaise Compaoré are atât de multă ură încât nu poate sta în Coasta de Fildeş urmărind cum este guvernată ţara lui fără el. Nu poate suporta faptul că foştii săi colaboratori i-au luat locul. Am fi prea naivi să credem că acest domn stă liniştit acolo. Are în mână două pârghii: cea a destabilizării sociale şi a destabilizării militare”, a adăugat Etienne Traore.

Moustafa Ould Chafi este un disident din Mauritania considerat insurgent şi acuzat că ar fi un membru influent al organizaţiei teroriste Al-Qaida Maghrebul Islamic (AQMI). Unul dintre principalii adversari ai preşedintelui mauritan Mohamed Ould Abdel Aziz, Moustapha Ould Chafi s-a implicat cu succes, în ultimii ani, în eliberarea unor occidentali răpiţi de AQMI.

ADVERTISEMENT

Controversatul disident mauritan este un apropiat al lui Blaise Compaoré, fostul preşedinte din Burkina Faso înlăturat de la putere în octombrie 2014, după proteste violente, şi refugiat în Coasta de Fildeş.

Preşedintele interimar al Partidului pentru Democraţie şi Socialism / Partidul Constructorilor (PDS/Metba) din Burkina Faso, Etienne Traore, este de părere că vor urma şi alte răpiri.

ADVERTISEMENT

Un agent de securitate român angajat al unei societăţi miniere a omului de afaceri Frank Timiş a fost răpit, la începutul lunii aprilie, în Burkina Faso de indivizi înarmaţi .

Incidentul s-a produs în nordul acestei ţări, în apropierea frontierei cu statul Mali, la o mină de mangan deţinută de compania Pan African Minerals, subsidiară a Frank Timiş Corporation.

ADVERTISEMENT

”Una dintre patrulele noastre a fost atacată’ şi ‘românul care conducea patrula a fost răpit”, a declarat directorul societăţii Pan African Minerals, precizând de asemenea că un jandarm este grav rănit, iar şoferul este rănit la un picior.

Potrivit unei surse de securitate locale, atacul a fost condus de cinci persoane înarmate, care, după ce l-au răpit pe agentul de securitate român, s-au îndreptat către graniţa cu Mali.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) s-a autosesizat în privinţa răpirii unui român în statul african Burkina Faso, activând o celulă de criză, precizează un comunicat al Direcţiei Purtător de Cuvânt şi Comunicare din MAE remis sâmbătă AGERPRES.

“Imediat ce informaţiile au fost cunoscute de autorităţile române, ministrul Afacerilor Externe a activat celula de criză, care s-a reunit deja în vederea analizării tuturor informaţiilor şi pentru adoptarea măsurilor specifice. Au fost trimise instrucţiuni către toate misiunile diplomatice din zonă. Instituţiile care fac parte din celula de criză sunt în contact permanent”, se arată în comunicatul MAE.

Sursă: www.romanialiberă.ro

ADVERTISEMENT