Life

Magnatul turc din spatele show-ului Survivor a făcut 4 de milioane de euro, în România. După ce a trecut la PRO TV, a cumpărat o echipă de fotbal din Anglia

Omul din spatele fenomenului Survivor, turcul Acun Ilicali, are propria afacere în România, care are legătură directă cu emisiunea filmată în Republica Dominicană.
04.02.2022 | 20:28
Magnatul turc din spatele showului Survivor a facut 4 de milioane de euro in Romania Dupa ce a trecut la PRO TV a cumparat o echipa de fotbal din Anglia
Acun Ilicali, producătorul turc al emisiunii Survivor / Colaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Acun Ilicali este un nume mai puțin cunoscut în România, însă în Turcia este de departe cel mai popular și mai bogat om de televiziune.

Cu o avere de 100 de milioane de dolari, Ilicali este patronul Acun Medya, un gigant media care deține cele mai importante show-uri TV din Turcia: ”The Voice”, ”Masterchef”, ”Got Talent”, ”Power of Love”, etc. Acun mai deține două televiziuni, o platformă de streaming și produce show-uri care se difuzează pe 4 continente.

ADVERTISEMENT

În România, Acun Medya a intrat în 2018 cu show-ul ”Exatlon”, iar în prezent produce emisiunile ”Survivor” de la PRO TV și ”Puterea Dragostei” de la Kanal D.

Acun Ilicali circulă doar cu avionul personal și gărzi de corp

Acun Ilicali nu este deloc străin de România. El a venit în țara noastră la fiecare casting pentru show-urile ”Exatlon” și ”Survivor”, pentru a a da interviul final cu participanții din echipa ”Războinicilor”. La fiecare descindere, el a apărut într-o limuzină neagră, cu antemergător și gărzi de corp.

ADVERTISEMENT

Conform surselor FANATIK, magnatul circulă doar cu propriul avion privat, care face extrem de des ruta Istanbul – Santo Domingo, pentru că Acun locuiește o bună parte din an în Republica Dominicană, unde are închiriată o vilă de lux. El a și fost prezentator la ”Survivor Turcia” în primii ani, însă în ultima vreme a apărut mai rar în acest format.

Dar castingul pentru ”Survivor” nu a fost singurul motiv pentru care Acun Ilicali a fost prezent în România. În decembrie 2017, cu doar două săptămâni înainte de startul primului sezon al show-ului ”Exatlon”, turcul și-a deschis o companie la București, prin care încheie tranzacții cu partenerii români.

ADVERTISEMENT

Firma din România a magnatului turc a avut încasări de 20 de milioane de lei, în 3 ani

AcunMedya TV Production SRL este o societate cu sediul în sectorul 5 al Capitalei și care are doi asociați direcți: Acun Ilicali (cu 0,10%) și AcunMedya Netherlands BV (cu 99,9%). Beneficiarul direct final este însă unul singur, Acun Ilicali, iar obiectul principal de activitate al societății este: ”producție cinematografică, video și programe de televiziune”. AcunMedya TV Production SRL România apare în calitate ca producător la câteva din sezoanele ”Exatlon” și ”Survivor” (restul au fost făcute prin filalele din Turcia sau Olanda).

Cifrele firmei în ultimii ani reprezintă un indicator pentru cât de bine au mers emisiunile turcului în România. Astfel, în 2018, când au fost difuzate două sezoane ale show-ului ”Exatlon” și sezonul 1 din ”Puterea Dragostei”, la Kanal D, firma de la București a lui Acun a avut o cifră de afaceri de 6,61 milioane lei și un profit net de 145.635 lei, arată FANATIK.

ADVERTISEMENT

În 2019, Kanal D a difuzat sezonul 3 din ”Exatlon” și sezonul 2 din ”Puterea Dragostei”, Acun a încasat 7,2 milioane lei și a avut o pierdere de 193.000 de lei. În fine, în 2020, ultimul raportat la Ministerul Finanțelor, firma din România a încasat 6,7 milioane lei, în anul în care Kanal D a difuzat ”Survivor” sezonul 1 și a început sezonul 3 din ”Puterea Dragostei”.

În total, în 3 ani Acun Ilicali a avut venituri de peste 20 de milioane de lei, adică 4 milioane de euro, pentru show-urile difuzate în România, de Kanal D. Conform ultimului bilanț, în 2020 firma înregistra datorii de 1,75 milioane lei.

Producătorul Survivor și-a făcut cadou echipa Hull City din Championship

Un lucru interesant este că la doar câteva luni după ce a bătut palma cu PRO TV, Acun Ilicali a cumpărat o echipă de fotbal de tradiție din Anglia. Este vorba despre Hull City, înființată în 1904, care evoluează în Championship. Valoarea tranzacției a fost de aproximativ 30 de milioane de lire sterline. Ilicali a făcut anunțul în timpul ediției turcești a show-ului ”The Voice”, acolo unde este și jurat. El a spus că vrea să ducă echipa în Premier League și că va investi cât este necesar pentru a ajunge la acest obiectiv.

”În fotbal, fericirea vine cu rezultatele. Așa că primul lucru pe care-l vreau aici este un fotbal de calitate și apoi rezultate, bineînțeles. Aș fi foarte, foarte fericit dacă am intra în Premier League. Apropo, pentru asta am venit”, a declarat Acun Ilicali, citat de bbc.com.

Trecerea show-ului ”Survivor” de la Kanal D la PRO TV a reprezentat, fără îndoială, surpriza anului în lumea televiziunii, însă pentru cei implicați direct în tranzacție, mutarea a fost mai degrabă previzibilă. Asta pentru că PRO TV s-a arătat interesat de mai multă vreme de formatul deținut de Acun Ilicali. Decizia a venit însă abia în momentul în care producătorului turc i s-a oferit o perspectivă extinsă de ascensiune pe piețe unde CME, proprietarul PRO TV, operează în prezent: Bulgaria, Cehia, Slovacia sau Slovenia.

ADVERTISEMENT