Suspect de TERORISM, prins la Arad. Tânărul fabrica BOMBE după un manual online şi a încercat să le vîndă

Suspect de TERORISM, prins la Arad. Tânărul fabrica BOMBE după un manual online şi a încercat să le vândă...
21.12.2013 | 09:10
Suspect de TERORISM prins la Arad Tanarul fabrica BOMBE dupa un manual online si a incercat sa le vinda
ADVERTISEMENT

Suspect de TERORISM, prins la Arad. Tânărul fabrica BOMBE după un manual online şi a încercat să le vândă

Un tânăr de 24 de ani din Arad, care fabrica bombe artizanale explozive, după un manual de terorism de pe Internet, a fost prins, vineri, împreună cu un furnizor care îi făcea rost de materiale.

ADVERTISEMENT

Surse din rândul anchetatorilor au afirmat că acesta voia să vândă bombele şi că ar putea fi cercetat pentru terorism, alături de el fiind reţinut şi un furnizor. El a fost capturat, vineri seară, în localitatea Ghioroc din judeţul Arad, în urma unei operaţiuni coordonate de DIICOT Timişoara. Remus Văsuţ a fost prins în flagrant în momentul în care a încercat să vândă cele două dispozitive unui ofiţer SRI sub acoperire.

Tânărul a fabricat bombele artizanale explozive folosind nitroceluloză, un derivat al nitroglicerinei, şi azotat de amoniu.

ADVERTISEMENT

Potrivit surselor citate, tânărul a confecţionat bombele în locuinţa sa, după ce şi-a adunat informaţiile de pe Internet şi de la un inginer chimist.

Bărbatul a fost monitorizat timp de mai multe luni de către anchetatori. Ofiţerii Serviciului de Informaţii Arad au aflat că tânărul construia dispozitivele într-un laborator clandestin pe care şi-l amenajase în casa în care locuia, iar de pe Internet a descărcat un manual de terorism în care era descris modul în care se confecţionează bombele.

ADVERTISEMENT

Tânărul avea doi complici, respectiv un furnizor de materii prime din Bucureşti şi un inginer chimist care îi dădea sfaturi.

Arădeanul a cumpărat azotat de amoniu, care este folosit mai ales în agricultură, şi fierbea substanţa de mai multe ori în laboratorul de acasă, până se recristaliza. Potrivit aceloraşi surse, aşa cum se întâmplă la fabricarea dinamitei, tânărul din Arad folosea azotatul de amoniu recristalizat împreună cu nitroceluloza. Prima substanţă asigura necesarul de oxigen pentru descompunerea explozivă.

ADVERTISEMENT

Sursele citate afirmă că tânărul a spus mai multor cunoscuţi că poate ataşa dispozitivului cuie, piuliţe sau şuruburi astfel încât forţa distructivă a acestuia să fie cât mai mare. El ar fi detonat până acum două dispozitive explozive pentru a le verifica funcţionarea. Restul de dispozitive explozive pe care le-a confecţionat le-a scos la vânzare. Acesta le-a mai spus cunoscuţilor săi că doreşte ca în urma vânzării bombelor să îşi cumpere un pistol şi că nu îl interesează unde vor exploda bombele confecţionate de el. Sursele au mai declarat că ar fi cerut câteva sute de euro pe bombe.

Procurorii DIICOT Timişoara l-au reţinut pe tânărul de 20de ani în localitatea Ghioroc de lângă Arad, pe furnizorul de materii prime din Bucureşti şi l-au dat în urmărire pe inginerul chimist, care se află în Germania.

Tânărul din Arad riscă să fie acuzat de terorism.

O bombă a fost detonată

Una din cele două bombe artizanale explozive, confecţionate de un tânăr din judeţul Arad, prins în flagrant, vineri, în timp ce încerca să vândă dispozitivele, a fost detonată în poligonul din municipiu, iar a doua va fi păstrată ca probă la dosar, conform unor surse din rândul anchetatorilor. Cele două bombe artizanale explozive confecţionate pe baza de nitroceluloză, un derivat al nitroglicerinei, şi azotat de amoniu, au fost ridicate de ISU Arad, care le-a transportat la poligonul din municipiu, una fiind detonată, iar cea de-a doua fiind păstrată în incintă, ca probă la dosar, potrivit unor surse din rândul anchetatorilor.

Dispozitivele explozive aveau fitil prevăzut să ardă timp de două minute şi aveau ataşate cuie, piuliţe şi şuruburi, pentru ca forţa distructivă a bombelor să fie mai mare. El ar fi detonat până acum două dispozitive explozive pentru a le verifica funcţionarea. Restul de dispozitive explozive pe care le-a confecţionat le-a scos la vânzare. Acesta le-ar mai fi spus cunoscuţilor săi că doreşte ca în urma vânzării bombelor să îşi cumpere un pistol şi că nu îl interesează unde vor exploda bombele confecţionate de el.De asemenea, anchetatorii spun că pe uşa casei tânărului au găsit semne neonaziste. Pe interiorul uşii era desenată zvastica, iar pe interior scria “14/88”, cifre care ar reprezenta data naşterii lui Adolf Hitler (14), respectiv modul de recunoaştere al neonaziştilor (88).

 

sursa: romaniatv.net

ADVERTISEMENT