News

Suspiciuni cu privire la un alt lot de vaccinuri AstraZeneca. Este folosit și în România. Ședință la nivel european

15.03.2021 | 15:25
Suspiciuni cu privire la un alt lot de vaccinuri AstraZeneca Este folosit si in Romania Sedinta la nivel european
ADVERTISEMENT

Un alt lot de vaccinuri AstraZeneca ridică suspiciuni. Acesta a fost distribuit și folosit și în România. În acest moment se desfășoară o ședință la nivel european în care se discută situația dozelor rămase.

Lotul de vaccin AstraZeneca ABV 5811 a fost suspendat în regiunea Piemont din Italia. Decizia autorităților italiene a venit după ce un profesor de 57 de ani a decedat după ce i-a fost administrată o doză din respectivul ser.

ADVERTISEMENT

Potrivit Realitatea.net, în țara noastră au fost distribuite 163.200 de doze din acel lot. Până în momentul de față, peste 61.000 de români au fost imunizați cu serul respectiv.

Suspiciuni cu privire la un alt lot de vaccinuri AstraZeneca. Este folosit și în România. Ședință la nivel european

Este al doilea lot produs de AstraZeneca care a fost suspendat în Italia. La data de 11 martie, autoritățile au decis oprirea imunizărilor cu un alt lot, după decesul a două persoane.

ADVERTISEMENT

Imediat după această decizie, s-a constatat că respectivul lot a fost folosit și în România. El a fost suspendat de la utilizare, ca măsură de precauție.

De această dată, oficialii italieni au oprit toate vaccinările cu serul produs de compania anglo-suedeză pentru câteva ore, până la identificarea lotului cu care s-a vaccinat cea de a treia persoană decedată. În acest moment, se află în desfășurare o ședință prin care se va lua o decizie cu privire la dozele rămase.

ADVERTISEMENT

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare a precizat că așteaptă decizia Agenției Europene a Medicamentului: „Avem nevoie de mai multe detalii, nu înțeleg de ce s-a luat această decizie doar într-o anumită regiune a Italiei, probabil că aici există diferențe din punctul de vedere la lanțului de distribuție. Vom avea acces la niște concluzii ale acestei ședințe. E firesc să fie un demers comun, european și o decizie comună a statelor membre vizavi de vaccinarea cu AstraZeneca”, a spus medicul, potrivit G4Media.

În ultimele zile, tot mai multe țări europene au decis suspendarea parțială sau totală a vaccinărilor cu serul produs de AstraZeneca. Acest lucru a fost cauzat de suspiciuni cu privire la efecte adverse grave, formarea de cheaguri de sânge.

ADVERTISEMENT

În România, s-a confirmat existența dozelor din loturile despre care se presupune că au creat victime în Italia. Totuși, autoritățile au precizat că lotul ABV 5300, cel care a fost suspendat în mai multe state din Europa, nu a ajuns la noi în țară.

ADVERTISEMENT