News

Jair Bolsonaro, primele declarații după ce a pierdut alegerile. Susținătorii săi au încercat să “paralizeze” Brazilia. Update

Mii de șoferi de camioane pro-Bolsonaro au blocat luni autostrăzile din Brazilia, contestând rezultatul alegerilor care i-a dat victoria stângii Luiz Inacio Lula da Silva
02.11.2022 | 11:39
Jair Bolsonaro primele declaratii dupa ce a pierdut alegerile Sustinatorii sai au incercat sa paralizeze Brazilia Update
Susținătorii lui Bolsonaro nu recunosc victoria lui Lula la prezidențiale Foto: The New York Times, Reuters, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT
02-11-2022
09:39

Bolsonaro rupe tăcerea, dar refuză să recunoască victoria lui Lula

Președintele de extremă dreapta al Braziliei, Jair Bolsonaro, a rupt tăcerea de aproape două zile cu privire la înfrângerea sa în alegerile prezidențiale de duminică, dar a refuzat să felicite sau să recunoască victoria rivalului său Luiz Inácio Lula da Silva.

Bolsonaro a pierdut ceea ce a fost considerat cel mai important scrutin din Brazilia din ultimele decenii cu o diferență de 2,1 milioane de voturi – 50,9% la 49,1% – iar zeci de lideri mondiali au recunoscut rapid victoria lui Lula.

Dar Bolsonaro nu a spus nimic, presa locală sugerând că era ascuns în reședința sa prezidențială, consumat de furie, deznădejde și neîncredere.

Într-o scurtă apariție marți după-amiază, Bolsonaro a rupt în sfârșit tăcerea, pe fondul indignării publice tot mai mari față de poziția sa nedemocratică.

“Visele noastre sunt mai vii ca oricând”, le-a spus Bolsonaro, în vârstă de 67 de ani, jurnaliștilor care fuseseră chemați la palatul Alvorada din capitala Brasilia.

Cu toate acestea, Bolsonaro nu a făcut nicio mențiune despre câștigătorul alegerilor și nu a spus dacă acceptă rezultatul.

El le-a mulțumit celor 58 de milioane de alegători care au susținut campania sa eșuată, dar nu a spus în mod explicit că va respecta victoria lui Lula și nici nu a făcut aluzie la cele 60 de milioane de persoane care au votat pentru adversarul său.

“În calitate de președinte și de cetățean voi continua să respect toate poruncile Constituției noastre”, a spus Bolsonaro.

Bolsonaro a făcut aluzie și la afirmațiile nefondate potrivit cărora alegerile de duminică nu au fost corecte. El a declarat că protestele postelectorale organizate de susținătorii săi – inclusiv folosirea de camioane și anvelope pentru a bloca autostrăzi cheie – sunt rodul “indignării și al unui sentiment de nedreptate cu privire la modul în care s-a desfășurat procesul electoral”.

“Protestele pașnice vor fi întotdeauna binevenite”, a declarat Bolsonaro, adăugând, totuși, că distrugerile și împiedicarea dreptului oamenilor de a veni și pleca nu sunt acceptabile.

După ce Bolsonaro și-a transmis mesajul, șeful său de cabinet, Ciro Nogueira, a indicat că administrația sa nu va contesta rezultatul alegerilor. “Președintele Jair Bolsonaro (…) m-a autorizat ca, atunci când va fi provocat în conformitate cu legea, să începem procesul de tranziție”, a declarat el.

Președintele brazilian în exercițiu urmează să facă o declarație oficială cu privire la înfrângerea sa în alegeri în cursul zilei de marți, a declarat un ministru, adăugând că liderul de extremă dreapta nu va contesta rezultatele.

Susținătorii lui Bolsonaro încearcă să “paralizeze” Brazilia

Ministrul Comunicațiilor, Fabio Faria, a declarat pentru Reuters că Bolsonaro este așteptat să se întâlnească cu judecătorii Curții Supreme înainte de discursul său. El a pierdut duminică cursa electorală în fața fostului președinte de stânga Luiz Inacio Lula da Silva, dar încă nu și-a recunoscut înfrângerea.

ADVERTISEMENT

Curtea Supremă a Braziliei a ordonat marți poliției să îndepărteze zeci de baraje rutiere instalate de susținătorii președintelui Jair Bolsonaro pentru a protesta împotriva înfrângerii acestuia în alegerile prezidențiale.

Mii de șoferi de camioane pro-Bolsonaro au blocat luni autostrăzile din Brazilia, contestând rezultatul alegerilor care i-a dat victoria stângii Luiz Inacio Lula da Silva.

ADVERTISEMENT

Protestul a început să afecteze economia.

Lobby-ul supermarketurilor braziliene a raportat probleme de aprovizionare și a făcut apel la Bolsonaro să rezolve situația înainte ca rafturile magazinelor să înceapă să se golească.

Camionagiii – care au beneficiat de pe urma reducerii costurilor la motorină de către Bolsonaro – sunt unul dintre principalii alegători ai președintelui și se știe că aceștia au perturbat economia Braziliei atunci când au închis autostrăzile.

ADVERTISEMENT

Deși Bolsonaro a păstrat tăcerea cu privire la pierderea alegerilor, aliații și asociații săi politici au început deja să stabilească contacte cu tabăra lui Lula pentru a discuta despre o tranziție. Unii au declarat public că guvernul Bolsonaro ar trebui să respecte rezultatul alegerilor.

Printre autostrăzile blocate de susținătorii lui Bolsonaro se numără drumuri cheie folosite pentru transportul cerealelor din statele agricole către porturi, precum și un drum important care leagă cele mai mari două orașe, Rio de Janeiro și Sao Paulo.

ADVERTISEMENT

Drumul de acces spre aeroportul din Sao Paolo, blocat temporar

Principalul drum de acces la aeroportul internațional Guarulhos din Sao Paulo, cel mai aglomerat din țară, a fost blocat temporar de zeci de demonstranți, iar 25 de zboruri au fost anulate, a anunțat aeroportul.

Dar guvernatorul Rodrigo Garcia a declarat că autostrada a fost redeschisă marți dimineață. El a anunțat amenzi orare mari împotriva celor care blochează drumurile.

Victoria lui Lula reprezintă o revenire uluitoare pentru fostul metalurgist în vârstă de 77 de ani, care a guvernat Brazilia din 2003 până în 2010, dar apoi a petrecut ceva timp în închisoare pentru condamnări pentru corupție care au fost ulterior anulate.

Lula a promis să anuleze multe dintre politicile lui Bolsonaro, inclusiv măsurile pro-arme și protecția slabă a pădurii amazoniene.

Judecătorul Alexandre de Moraes a cerut Poliției Federale a Autostrăzilor (PRF) să înlăture toate blocajele de camionagii.

Unii camionagii au postat videoclipuri în care cer o lovitură de stat militară pentru a-l împiedica pe Lula să preia funcția.

PRF a declarat că drumarii au blocat parțial sau total autostrăzile în peste 200 de locații, ca parte a protestelor care s-au extins în 21 din cele 27 de state braziliene. Aceștia au precizat că alte 192 de blocaje rutiere au fost evacuate.

Drumul principal către portul brazilian Paranagua este în continuare blocat

Principalul drum de acces la portul brazilian Paranagua, al doilea cel mai aglomerat port de export de cereale din țară, a rămas blocat marți, potrivit unei declarații a autorității portuare, ceea ce împiedică transportul maritim al unuia dintre cei mai mari producători de alimente din lume.

Blocajele din zonă au fost raportate pentru prima dată luni după-amiază, după ce demonstrații similare au izbucnit în întreaga țară, în timp ce susținătorii președintelui brazilian demisionar Jair Bolsonaro au protestat împotriva înfrângerii sale la limită în alegeri în fața stângii Luiz Inacio Lula da Silva.

State agricole precum Santa Catarina, unde operează mulți ambalatori de carne, și Mato Grosso, cel mai mare producător de cereale din Brazilia, au fost printre cele mai afectate de protestele care au început după închiderea urnelor duminică, potrivit datelor poliției.

Autoritatea portuară de la Santos, cel mai mare port din America Latină, a declarat că lucrurile au decurs normal, deoarece protestele nu au perturbat operațiunile sale terestre.

Cu toate acestea, din cauza vremii nefavorabile, navigația în estuarul portului a fost suspendată de la ora locală 04:00 a.m.

Rumo, o companie feroviară de top care operează un mare terminal de cereale în Rondonopolis, Mato Grosso, a declarat pentru Reuters că blocajele au început să afecteze circulația mărfurilor în unele locații, subliniind probleme în Parana și Santa Catarina.

ADVERTISEMENT