Statele Unite se văd în situația de a onora din ce în ce mai greu stocuri de arme și muniții promise Ucrainei ca parte a ajutorului său militar împotriva Rusiei, scrie CNN, citând mai multe surse guvernamentale de la Washington DC.
Deficitul de armament se referă în special la muniție de artilerie de 155 mm și sisteme portabile de rachete antiaeriene Stinger. De asemenea, sursele CNN consideră că ar putea exista dificultăți cu producția altor arme promise Ucrainei, inclusiv sisteme portabile de rachete antitanc Javelin, precum și rachete antiradiaţii HARM și rachete sol-sol GMLRS.
Pe de altă parte, autoritățile americane subliniază că securitatea SUA nu va fi în pericol nicio secundă, iar fiecare livrare către Ucraina este evaluată ținând cont de impactul acesteia asupra rezervelor strategice ale Statelor Unite și conform planurilor naţionale de apărare.
Înainte de începerea războiului din Ucraina, notează CNN, pentru prima dată în mulți ani, Statele Unite nu erau implicate în niciun conflict armat – trupele din Afganistan și Irak fuseseră deja retrase – și nu mai era nevoie de producerea de arme pentru a participa la un război pe scară largă.
“Devine din ce în ce mai greu”, spune Mike Quigley, membru al Comitetului de Informații al Camerei Reprezentanţilor, comentând vânzările de arme către Ucraina. “Am crezut că acest război se va termina în câteva zile, dar acum ne dăm seama că ar putea dura ani. Într-un moment în care lanțurile globale de aprovizionare se prăbușesc, va fi foarte dificil pentru Occident să răspundă nevoilor Ucrainei la acest nivel foarte înalt”, a declarat acesta pentru CNN.
Într-o fişă informativă publicată în luna septembrie, Pentagonul arăta că a trimis peste 806.000 de cartușe de artilerie de 155 mm în Ucraina, cifră care l-a făcut pe Mark Cancian, consilier principal la Centrul de Studii Strategice și Internaționale, să opineze că muniția pentru obuzierele de 155 mm este “probabil aproape de limita pe care Statele Unite sunt dispuse să o acorde fără riscuri pentru propriile capacități de luptă”.
Colin Kahl, subsecretarul pentru politică al Pentagonului, a recunoscut recent în faţa reporterilor că “nu există nicio îndoială” că livrările de arme către Ucraina au pus presiune asupra stocurilor și bazei industriale a SUA, precum și asupra aliaților săi. El a adăugat că sprijinul pe care SUA l-au oferit Ucrainei nu a pus armata SUA “într-o poziție periculoasă în legătură cu o altă situație majoră undeva în lume”, dar consideră că mai sunt de făcut pentru a se asigura că Baza industrială de apărare din SUA este mai agilă și mai receptivă.
Întrebările despre stocurile de arme apar în momentul în care Congresul finalizează bugetul Pentagonului pentru anul fiscal curent prin Legea anuală de autorizare a apărării naționale, precum și pachetul de cheltuieli guvernamentale pe care Congresul ar trebui să încerce să-l adopte înainte ca finanțarea guvernamentală să expire, pe 16 decembrie.
La sfârșitul lunii octombrie, presa americană a scris, pe surse, că președintele american Joe Biden “a ridicat vocea”, în timpul unei conversații telefonice cu Volodymyr Zelenski, când acesta din urmă a cerut Statelor Unite să furnizeze mai multe arme Kievului. Biden, potrivit NBC News, a fost enervat de cuvintele lui Zelenski și a spus clar că președintele Ucrainei ar putea arăta mai multă recunoștință pentru asistența oferită, întrucât poporul american “a fost deja foarte generos”, iar la Casa Albă şi Pentagon “multă lume a lucrat pentru a ajuta Ucraina”.