Sport

Șut și Birligea, ca Dobrin și Cămătaru. Care e legătura dintre cei doi fotbaliști din lotul României și foștii mari internaționali

Cinci fotbaliști din lotul lui Edi Iordănescu nu au jucat niciun minut la turneul final din Germania, situație în care s-au aflat și mari fotbaliști ai României
03.07.2024 | 10:47
Sut si Birligea ca Dobrin si Camataru Care e legatura dintre cei doi fotbalisti din lotul Romaniei si fostii mari internationali
Sut si Birligea au fost, la EURO 2024, in situatia lui Camataru si Dobrin FOTO colaj fanatik
ADVERTISEMENT

Parcursul României la Campionatul European din Germania s-a terminat odată cu meciului din optimi, contra Olandei. Tricolorii au fost eliminați, după eșecul de la Munchen și vor sosi astăzi acasă.

Racovițan a câștigat duelul cu Nedelcearu

România a jucat patru partide, în decurs de 15 zile, iar Edi Iordănescu a încercat să găsească cele mai bune formule pentru tricolori. În mare parte, selecționerul a reușit, ținând cont de parcursul peste așteptări al echipei.

ADVERTISEMENT

Din lotul de 26 de fotbaliști deplasat în Germania, cinci jucători au fost doar jucători de antrenament. Adică nu au prins niciun minut la turneul final, fiind rezerve neutilizate în toate partidele.

În cazul lui Moldovan și Târnovanu postura e cumva logică. Niță a fost în formă foarte bună, plus că destul de rar se schimbă portarul în timpul unui turneu final.

ADVERTISEMENT

Nedelcearu pare să fi pierdut duelul cu Racovițan, care a fost preferat de Edi Iordănescu. Șut s-a lovit de forma excelentă a lui Marius Marin. Cât despre Birligea, el a fost ultima variantă ca vârf, după Drăguș, Alibec și Pușcaș.

Situația celor cinci fotbaliști care au mers ca “turiști” în Germania nu e meteorică. La fiecare turneu final au existat nefericiți și nedreptățiți.

ADVERTISEMENT

Cazul cel mai notoriu este cel al lui Nicolae Dobrin, care a fost în Mexic, dar n-a jucat deloc. Apoi, în 1990, Cămătaru n-a primit niciun minut la CM din Italia.

Moți a fost la două turnee finale, dar n-a jucat deloc

Nu în ultimul rând, Marica a stat pe bancă la toate meciurile de la EURO 2008. Victor Pițurcă a vrut să-l introducă la ultimul meci, cel cu Olanda, dar s-a enervat din cauza lipsei lui de reacție la încălzire și l-a lăsat de tot pe bancă.

ADVERTISEMENT

O amintire mult mai amară poate fi catalogată cea a lui Cosmin Moți. El a fost în lot la două turnee finale, la opt ani distanță, dar n-a jucat deloc, nici la EURO 2008, nici la EURO 2016.

Fotbaliști români care au fost la turnee finale dar n-au jucat deloc

EURO 2024 H. Moldovan, Târnovanu, Nedelcearu, Șut, Birligea Antrenor: Edi Iordănescu

EURO 2016 Pantilimon, S. Lung, Găman, Moți Antrenor: Anghel Iordănescu

EURO 2008 M. Popa, Stăncioiu, Săpunaru, Moți, St. Radu, Ad. Cristea, Marica Antrenor: Victor Pițurcă

EURO 2000 Lobonț, Prunea, Lincar, Hâldan Antrenor: Emeric Ienei

CM 1998 Stângaciu, Prunea, Selymes Antrenor: Anghel Iordănescu

CM 1996 Tene, Sabău (accidentat) Antrenor: Anghel Iordănescu

CM 1994 Preda, O. Stângă, I. Chiriță, V. Moldovan, M. Ivan Antrenor: Anghel Iordănescu

CM 1990 Stelea, Liliac, Ad. Popescu, Săndoi, Mujnai, Cămătaru Antrenor: Emeric Ienei

CM 1984 V. Iordache Antrenor: Mircea Lucescu

CM 1970 Gornea, D. Coe, Dobrin, Pescaru, Domide, Tufan, Ivăncescu, Deleanu Antrenor: Angelo Niculescu

Cu excepția lui Lobonț, Prunea, Selymes, Sabău, V. Moldovan și O. Stângă, niciunul dintre cei de mai sus nu a jucat la vreun turneu final.

ADVERTISEMENT