Sute de blocuri din Bucureşti au rămas iar fără apă caldă

Bogdan Solomon   
în HotNews
19/10/2020, 10:36
Sute de blocuri din Bucureşti au rămas iar fără apă caldă
Sute de blocuri din Capitală nu au apă caldă. Sursa foto: Agerpres

Chiar în ziua în care a fost ales primar al Capitalei, Nicușor Dan îi avertiza pe bucureșteni cu privire la starea deplorabilă în care se află sistemul de termoficare, afirmând răspicat că „o să urmeze o iarnă grea”. Și nu glumea deloc, pentru că 200 de blocuri din Sectoarele 3 și 5 fie nu au apă caldă, fie aceasta nu este în parametri normali de câteva săptămâni bune.

În aceeași situație se află și locuitorii din peste 150 de imobile ale Sectorului 6, care trebuie să recurgă la metode din vremuri demult apuse pentru a se putea spăla cu apă caldă.

De vină pentru întreaga situație este CET Grivița, care a intrat în revizie la sfârșitul lunii trecute, lăsând alimentarea cu apă caldă în seama CET Sud și CET Vest.

Sute de blocuri din București nu au apă caldă de săptămâni întregi

Chestionat pe marginea acestui subiect, directorul Termoenergetica a dat asigurări că problema va fi rezolvată până cel târziu miercuri, 21 octombrie. „Luni (n.r. 19 octombrie) avem promisiunea că CET Grivița va reporni.

Marți sau miercuri sistemul se va redresa, 24-48 de ore fiind intervalul necesar acestui proces. Cele mai multe imobile din zonele afectate intră în categoria ”funcționare sub parametri”, a explicat Alexandru Burghiu pentru Știrile TVR.

Elcen și Nicușor Dan le dau fiori bucureștenilor. Se anunță o iarnă grea

Ca în bancul cu Petrică şi lupul, până în acest an unii nu credeau că suntem în colaps, dar iată că toată vara cetăţenii oraşului Bucureşti s-au plâns de calitatea serviciului, lipsa apei calde şi lipsa parametrilor de apă caldă.

A fost o vizită istorică, a fost pentru prima dată când un primar al Capitalei (n.r. Nicușor Dan) a venit în vizită la Elcen. Am avut o discuţie consistentă, de trei ore, pentru a gândi soluţii şi drumuri de urmat pentru încălzirea bucureştenilor şi investiţiile viitoare. Contextul este unul optimist.

Această iarnă o vom trece printr-un management de criză, printr-o gestionare a avariilor cât se poate de rapidă, astfel încât să nu fie probleme. Rădăcina tuturor problemelor în sistemul de termoficare al Bucureştiului stă în această împărţire a producătorului Elcen, pe de o parte, la Ministerul Economiei, Energiei şi transportatorul şi distribuitorul de energie termică, RADET, actualmente Termoenergetica, în subordinea Primăriei Capitalei”, a declarat Claudiu Creţu, administrator special al producătorului de energie termică Elcen.

Principalele probleme ale Capitalei sunt termoficarea, poluarea și traficul. Din păcate la sfârșitul lui 2019 datoriile erau de 3 miliarde de lei. Primăria nu e transparentă, dar acum datoriile ar putea fi la 4 miliarde de lei.

Primul lucru pe care noi trebuie să-l facem e să menținem corabia la suprafață și pe de altă parte să dăm drumul echipei pe fonduri europene să avem cât mai repede banii. Nu este principala mea preocupare ca Firea să aibă dosare penale. Am alte priorități.

O să urmeze o iarnă foarte grea, în care sistemul nostru este mult mai prost decât sistemul pe care l-am avut acum 3 sau 4 ani, în sensul că numărul de avarii e mult mai mare și fiecare bucureștean a văzut pe propria piele încă din această vară.

Pentru că nu avem timp, tot ce putem face e să facem un management de avarie, astfel încât să avem un stoc de materiale cu care să putem interveni, să avem echipe cu care să putem interveni și aici nu sunt suficienți oamenii de la Termoenergetica și va trebui să facem niște contracte în regim de urgență cu companii private care să fie capabile și ele să intervină.

La termoficare trebuie să accesăm acești bani europeni care sunt disponibili pentru București, pentru reabilitarea infrastructurii, pentru schimbarea cu tehnologii moderne a conductelor de pe inelul principal și să începem din primăvara asta să le schimbăm.

Avem bani până în 2021. Sunt conducte de 40-50 de ani vechime. Conducta nouă, din 1000 de kilometri cât trebuie să schimbăm, s-a schimbat un kilometru în acești 4 ani de mandat”, a spus și Nicușor Dan, primarul ales al Capitalei.

Închide ×