Sporturi

Sute de bolnavi de COVID-19 au ieșit din spitale, centrele de carantină s-au golit

08.07.2020 | 12:11
Sute de bolnavi de COVID19 au iesit din spitale centrele de carantina sau golit
ADVERTISEMENT

Decizia Curții Constituționale legată de neconstituționalitatea internării obligatorii a bolnavilor cu COVID-19 a dus la externarea la cerere a sute de persoane infectate. Alte mii de persoane au plecat din centrele de carantină fără a putea fi opriți pe căi  legale, informează Digi24.ro, citând informații din presa locală.

Pacienții infectați cu COVID-19 se pot externa în urma unei simple cereri, medicii neavând altă soluție decât să le facă un set de recomandări legate de izolarea la domiciliu  astfel încât să nu pericliteze sănătatea altor persoane.

ADVERTISEMENT

Persoanele aflate în carantină sau izolare la domiciliu nu mai au niciun fel de restricții de circulație, centrele de carantină golindu-se imediat după intrarea în  vigoare a deciziei CCR. Grupul de Comunicare Strategică nu a mai comunicat din 3 iulie date legate de numărul celor izolați la domiciliu sau în carantină, când se aflau 58.991 de persoane în izolare la domiciliu și 741 în carantină.

Bolnavi care s-au externat înainte de vindecare

La Suceava, patru asimptomatici internați în Spitalul de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava s-au externat la cerere. Potrivit șefului DSP Suceava, Dinu Sădean, 3.090 de persoane care se aflau în autoizolare pentru că au venit din țări din zona galbenă nu se mai supun restricțiilor. Circa 20 au notificat DSP prin e-mail că au ieșit din autoizolare, dar vor purta mască și vor respecta regulile de distanțare fizică.

ADVERTISEMENT

În Botoșani nicio persoană nu mai este carantinată sau în izolare la domiciliu încă de la finele săptămânii trecute. Este vorba de 19 persoane care au ieșit din centrele de carantină  și 1.258 care au renunțat la autoizolare. „Este vorba de şase persoane care erau carantinate la cerere şi 13 persoane aflate în carantină instituţionalizată”, a precizat medicul Monica Adăscăliţei, directorul interimar al DSP Botoşani.

În județul Buzău, la Spitalul Municipal din Râmnicu Sărat, 19 pacienți infectați au cerut externare, unii  după numai câteva zile de internare, fără să aibă certitudinea că nu mai sunt bolnavi și că nu-i pot infecta pe cei cu care intră în contact.

ADVERTISEMENT

Centrele de carantină din Dolj sunt deja goale. „Au făcut cereri pe proprie răspundere şi au plecat”, spune Ştefan Popescu, purtătorul de cuvânt al DSP Dolj. În schimb, nicio persoană diagnosticată cu coronavirus nu a cerut externarea din spital.

Din centrul de carantină din Petroșani, județul Hunedoara, au plecat 15 persoane, iar alte 914 nu mai sunt obligați să se autizoleze la domiciliu.

ADVERTISEMENT

Mai bine de jumătate dintre pacienții infectați cu SARS-CoV-2 de la Spitalul de Pneumoftiziologie din Sibiu și-au cerut externarea.

Până în prezent au fost externate 28 de persoane confirmate pozitiv în urma testării SARS CoV-2: 24 din cadrul spitalului de Pneumoftiziologie şi 4 din cadrul SCJU Sibiu. În prezent sunt internaţi un număr total de 73 de pacienţi confirmaţi pozitiv în urma testării SARS CoV-2. Dintre aceştia 48 sunt în cadrul SCJU Sibiu (42 pe secţii, 6 pe ATI), 22 în cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu şi 3 în cadrul Spitalului de Pediatrie”, a declarat purtătoare de cuvând a Prefecturii Sibiu, Andreea Ştefan.

În Bihor au refuzat internarea  trei cadre medicale: două asistente și o infirmieră. ”S-a discutat cu colegele respective şi li s-a explicat de către medici că internarea este cea mai bună soluţie pentru dânsele şi pentru familiile lor. Duminică au plecat cu ambulanţa la Oradea, pentru a fi internate la Spitalul Municipal, la Infecţioase, dar când au ajuns acolo au semnat o declaraţie pe proprie răspundere că refuză internarea”, a spus managerul Spitalului Municipal din Salonta, Adrian Haţegan.

Carantina, fără fundament legal

După o estimare făcută de Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, circa 550 de oameni bolnavi ar fi ieșit din spitale după decizia CCR. „Dacă este să facem o evaluare de ieri până azi, deși azi avem 250 de cazuri noi, avem o diferență de număr de pacienți din spitale de 550. Deci avem 550 de pacienți mai puțini internați în spitale”, a declarat Nelu Tătaru.

Guvernul a adoptat luni proiectul de lege care va face din  nou  posibilă carantinarea, în acord cu decizia CCR, și l-a trimis la Parlament pentru adoptarea în regim de urgență.

 

ADVERTISEMENT