News

Sute de cadavre de pisici și câini, descoperite într-un port egiptean, datând de 2000 de ani

02.03.2021 | 00:08
Sute de cadavre de pisici si caini descoperite intrun port egiptean datand de 2000 de ani
ADVERTISEMENT

Sute de cadavre de pisici și câini au fost găsite în portul egiptean Berenike, datând de 2000 de anii. Este considerat cel mai vechi cimitir de animale decoperit.

Animalele erau așezate cu grijă în morminte individuale. Ele purtau diferite podoabe, printre care coliere sau accesorii vestimentare, scrie DailyMail.

ADVERTISEMENT

De asemenea, scheletele acestora prezentau și diverse semne de boală, sugerând că necuvântătoarele fuseseră îngrijite de oameni. Nivelul acesta de afecțiune fiind similar cu cel existent în zilele noastre.

Sute de cadavre de pisici și câini, descoperite într-un port egiptean, datând de 2000 de ani.

Lipsa mumificării sau a diferitelor indicii ale sacrificiilor din cimitirul vechi de 2.000 de ani sugerează că acestea erau animale de companie, care nu erau folosite în ritualuri sau venerate ca zei. Arheologii egipteni consideră că acest cimitir este cel mai vechi din lume. Berenike este un port maritim îndepărtat de pe coasta de vest a Mării Roșii.

ADVERTISEMENT

El a fost fondat în anul 275 î.Hr. de către faraonul Ptolemeu al II-lea Filadelf, care l-a numit după mama sa, Berenice I a Egiptului. A fost un port roman plin de viață, iar săpăturile au descoperit ceramică, condimente, țesături și alte bunuri din India, precum și obiecte de lux din tot imperiul.

Situl arheologic a fost descoperit inițial în anul 2011 de arheozoologul Marta Osypinska și soțul ei arheolog, Piotr. Primele descoperiri ale rămășițelor de animale au ieșit la suprafață în anul 2017, iar cei doi au început să-și formeze o idee despre modul în care a fost folosită zona.

ADVERTISEMENT

În schimb, alți cercetători erau de părere că animalele au fost pur și simplu aruncate. În Egiptul Antic îngroparea necuvântătoarelor nu era un lucru neobișnuit, dar se făcea de obicei alături de stâpânii acestora, nu în spații speciale.„La început, unii arheologi foarte experimentați m-au descurajat de la această cercetare”, a povestit Marta Osypinska. „Sper că rezultatele studiilor noastre demonstrează că merită”, a adăugat.

Potrivit cercetărilor sale, „cimitirul pentru animale de companie” de la Berenice a funcționat aproximativ o sută de ani, de la mijlocul secolului I până la mijlocul secolului al II-lea. În total, echipa a găsit 585 de animale până în prezent, dintre care unele nu sunt originare din Africa. Mai mult de 90% dintre acestea erau pisici și câini, dar au fost găsiți și babuini și două specii de macaci originari din subcontinentul indian.

ADVERTISEMENT
schelet animal
Schelet de câine, acoperit cu o amforă
Sursa foto: DailyMail

Mai multe dintre animalele care aveau boli care i-ar fi ucis fără îngrijitori umani. Rămășițele unui câine care suferea de cancer osos au fost găsite într-un covor de frunze de palmier acoperite cu o amforă. Altor canini le lipseau majoritatea dinților, aveau boli ale gingiilor sau prezentau semne de degenerare articulară. „Avem animale cu mobilitate foarte limitată”, a spus Osypinska. „Ele trebuiau hrănite pentru a supraviețui, uneori cu alimente speciale, la fel ca în cazul animalelor care nu mai aveau dinți.”

ADVERTISEMENT
Tags: