News

Sute de cadre medicale detașate obligatoriu din ordinul lui Raed Arafat

29.07.2020 | 16:18
Sute de cadre medicale detasate obligatoriu din ordinul lui Raed Arafat
ADVERTISEMENT

Secretarul de stat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a dispus detașarea mai multor sute de medici și asistente către județe care au nevoie de personal suplimentar pentru combaterea epidemiei de coronavirus. A existat un singur caz de detașare voluntară, al unui medic rezident, scrie G4Media.

Majoritatea cadrelor medicale  detașate prin circa 20 de ordine semnate de Raed Arafat provind din unitățile de învățământ, din serviciile de asistență socială sau sunt stomatologi sau medici de familie.

ADVERTISEMENT

Beneficiarele detașărilor obligatorii sun direcțiile de sănătate publică din  Sibiu, Prahova, Olt, Dolj, Călărași, Teleorman, Harghita, Vaslui, Sălaj, Giurgiu, Mehedinți, Dâmbovița, Tulcea, Mureș, Timiș, Constanța, Bihor, Covasna, Bacău și Ilfov.

Beneficii salariale pentru cadrele medicale detașate obligatoriu

Detașările sunt valabile pe o perioadă de 30 de zile. Un medic redizent epidemiolog de anul III s-a oferit voluntar pentru transferul său de la Spitalul Județean Reșița la DSP Caraș-Severin.

ADVERTISEMENT

Primul-ministru Ludovic Orban a afirmat că personalul DSP-urilor și spitalelor COVID-19 este insuficient și se va recurge la detașări obligatorii, în condițiile în care apelul la voluntariat a fost lipsit de rezultate.

Legea carantinei prevede că situații de risc epidemiologic personalul medical, paramedical și auxiliar specializat din sistemul public poate fi detașat pe o durată de cel mult 30 de zile, prin ordin al ministrului sănătății, al șefului Departamentului pentru Situații de Urgență sau, după caz, al conducătorului instituției angajatoare.

ADVERTISEMENT

În perioada detașării, personalul medical primește salariul de la unitatea care l-a angajat, la care se adaugă o indemnizație de detașare de 50% din salariul de încadrare și o diurnă zilnică de 2% din salariu. Cazarea și transportul sunt asigurate de autorități.

Legea prevede că ordinul de detașare obligatorie poate fi atacat la instanța de contencios administrativ competentă.

ADVERTISEMENT

O altă soluție pentru deficitul de personal medicale este permisă angajarea temporară, fără concurs, a personalului medical în unitățile sanitare și în cadrul direcțiilor de sănătate publică deficitare, pe durata instituirii stării de risc epidemiologic și biologic.

ADVERTISEMENT