News

Sute de kilograme de resturi ale unei rachete spațiale din China au fost aproape să „bombardeze” orașul New York

14.05.2020 | 20:25
Sute de kilograme de resturi ale unei rachete spatiale din China au fost aproape sa bombardeze orasul New York
ADVERTISEMENT

O bucată dintr-o rachetă chinezească lansată pe orbită a fost aproape de a se prăbuși peste New York, dintr-o eroare tehnică.

O rachetă chinezească a fost aproape să producă daune în New York

Conform presei americane, racheta Long March 5B a fost lansată de China săptămâna trecută, dintr-o bază aflată în sudul țării.

ADVERTISEMENT

Cu toate că lansarea a decurs normal și a fost considerat un mare succes pentru China, în condițiile în care acest tip de rachetă va transporta componente ale unei stații spațiale modulare, Long March 5B a fost aproape să lovească orașul New York.

Racheta, gândită să transporte oameni în spațiu în următorii ani, este creată într-un mod care să permită desprinderea nucleului de restul rachetei atunci când ajunge în orbită, conform New York Post.

ADVERTISEMENT

„Resturile” ar trebui să cadă în ocean, în momentul în care motoarele YF-77 împing sarcina principală pe orbita spațială. În momentul oportun, resturile cu o masă de peste 20 de tone se prăbușesc de la peste 160 de kilometri altitudine.

A fost cel mai mare obiect care a făcut obiectul unei prăbușiri necontrolate în atmosfera Terrei, de la prăbușirea navei Salyut 7 în 1991.

ADVERTISEMENT

Sute de kilograme de resturi spațiale au căzut în Oceanul Atlantic

Conform astronomului Jonathan McDowell, mare parte din resturi ar trebui să ardă în atmosferă, însă în această situație orașul New York a fost expus pericolului.

”Nu aș fi surprins dacă mai multe bucăți cu mase de la 100 la 300 de kilograme au lovit suprafața”, a declarant McDowell.

ADVERTISEMENT

Mai multe resturi ale rachetei au fost găsite în Oceanul Atlantic, în Coasta de Fildeș. Cu toate acestea, specialiștii americani au remarcat că traiectoria rachetei ducea spre New York.

Așadar, dacă racheta ar fi intrat cu 15 minute mai devreme în atmosferă, resturile ar fi „bombardat” orașul american New York. Specialiștii au remarcat cum China neglijează acest aspect al prăbușirii necontrolate, de multe ori fiind lansate rachete care mai apoi se dezmembrează și resturile cad pe teritoriul chinez.

ADVERTISEMENT
Tags: