News
notix pixel id

Sute de kilograme de uraniu, descoperite într-o hală din București. Cât de mare este riscul radioactiv

13.03.2021 | 15:57
Sute de kilograme de uraniu, descoperite într-o hală din București. Cât de mare este riscul radioactiv
Uraniu sărăcit, descoperit într-o hală din București/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Circa 600 de kilograme de uraniu sărăcit, substanță radioactivă, au fost descoperite într-o instalație amplasată pe platforma fabricii Vulcan din Sectorul 4 din București.  Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) a sesizat poliția în acest caz, informează G4Media.

Uraniul sărăcit a fost descoperit în timpul demolării halei din fosta fabrică Vulcan, au  precizat surse din poliție.

Materialul radioactiv a fi transportat la Institutul National de Fizica si Inginerie Nucleara-„Horia Hulubei” (IFIN-HH) în vederea neutralizării sale.

ADVERTISEMENT

Cum se obține uraniul sărăcit

Uranniul sărăcit este un deșeu e rezultă în urma îmbogățirii  uraniului natural, astfel că radioactivitatea sa este una foarte redusă, dar are o densitate mare și este foarte inflamabil.

În forma sa sărăcită, uraniul este utilizat atât în scopuri civile, cât și militare. Utilizările sale civile sunt pentru ecrane pentru radiații, containere pentru deșeuri radioactive și pentru transportul materialelor  radioactive.

ADVERTISEMENT

Uraniul sărăcit este folosit și pentru fabricarea proiectilelor antitanc. Utilizarea sa în acest scop a generat preocupări legate de riscul de radioactivitate întrucât la impactul proiectilului cu blindajul rezultă aerosoli care ar reprezenta un risc pentru soldați. Mai multe studii pe această temă au arătat că toxicitatea uraniului sărăcit este una mai degrabă chimică decât radiologică.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Abonează-te acum la Taifasuri și poți câștiga premii de vis!
  • Nr. 867. 32 pagini + Horoscop 2022!
A apărut noua revistă Taifasuri