ADVERTISEMENT
News

Sute de litri de dezinfectanți neconformi, retrași de la utilizare din unități medicale din patru județe

Au fost retrași de la utilizare, din unități medicale din patru județe, sute de litri de dezinfectanți neconformi.
Autor: Cerasela Stafie | 08.06.2021 | 19:34
Sute de litri de dezinfectanți neconformi, retrași de la utilizare din unități medicale din patru județe
Sute de litri de dezinfectanți neconformi, retrași de la utilizare din unități medicale din patru județe Sursa foto: Hepta

Anunțul a fost făcut de Ministerul Sănătății. Ioana Mihăilă, a cerut Inspecției Sanitare de Stat din cadrul Ministerului Sănătății să solicite direcțiilor de sănătate publică din țară să explice ce cantități de dezinfectanți  pentru mâini și suprafețe au fost retrase din uz în unitățile sanitare, în perioada martie 2020 – mai 2021.

ADVERTISEMENT

Potrivit datelor transmise de Inspecția Sanitară de Stat din cadrul Ministerului Sănătății, sute de litri de dezinfectanți au fost scoși din uz. Cele mai mari cantități au fost în Bacău și Sălaj.

Sute de litri de dezinfectanți neconformi, retrași de la utilizare din unități medicale din patru județe

Mai mult de 400 de litri de dezinfectanți au fost scoși din folosință doar din unități sanitare: „Din cantitatea totală de 24.144 litri și 467 kg retrase de la utilizare, 409,7 litri au fost retrași de la utilizare din unități sanitare (1.7%),” a anunțat Ministerul Sănătății, într-un comunicat.

În județul Bacău, inspectorii sanitari au retras de la utilizare 245 de litri de dezinfectanți de la două unități sanitare.

ADVERTISEMENT

La Spitalul de Pneumoftiziologie Bacău au fost depistați 45 de litri. Produsele Apesin Handactive F, Pliwa Decontamed, Desogen Aero erau neavizate conform prevederilor Regulamentului nr. 528/2012 și etichetate greșit.

O cantitate însemnată a fost retrasă de la Spitalul Județean de Urgență Bacău. 200 de litri de dezinfectant Efekt Bactisept, produs care nu are arie de aplicare în unități sanitare.

Producătorii acestor produse biocide retrase de la utilizare sunt Apesin Handactive F Germania, Pliwa Decontamed Austria, Desogen Aero România – județul Ilfov și Dezifectant Efekt Bactsept România – județul Bacău.

ADVERTISEMENT

Dezifectanți neconformi și în Sălaj, Ilfov și Neamț

În județul Sălaj, inspectorii sanitari din cadrul DSP Sălaj au retras de la utilizare 161 litri de la Spitalul Județean de Urgență Zalău. Produsul biocid Bioxeco 5S nu avea toate elementele de identificate impuse de legislația națională, iar eticheta nu era tradusă în limba română.

Ministerul Sănătății a mai anunțat că au fost descoperite produse neconforme și în județele Ilfov și Neamț. Inspectorii sanitari din cadrul DSP Ilfov au retras de la utilizare 1.2 litri de produs biocid Incidin Liquid (producător Germania) de la Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfânta Irina”. Acesta avea deficiențe de etichetare.

ADVERTISEMENT

În plus, inspectorii sanitari din cadrul DSP Neamț au retras de la utilizare 2.5 litri Ecocid S. Produsul biocid din Slovenia se folosește pentru igiena veterinară.

Acesta a fost folosit pentru dezinfecție în tuneluri la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut revista SuperEuro
  • SuperEuro, cea mai tare revistă glossy dedicată Euro 2020
  • SUPEREURO: 164 de pagini premium, la doar 10 lei!