News

Sute de mii de bolnavi din România, abandonaţi de autorități: “Oamenii mor acasă. Deciziile au fost de-a dreptul criminale”. Exclusiv

07.04.2020 | 22:46
Sute de mii de bolnavi din Romania abandonati de autoritati Oamenii mor acasa Deciziile au fost dea dreptul criminale Exclusiv
ADVERTISEMENT

Epidemia de coronavirus din România a ajuns să afecteze sute de mii de bolnavi, din cauza faptului că personalul medical și resursele din spitale sunt direcționate către cei infectați cu COVID-19.

Foarte mulți bolnavi din România, lăsați să moară de autorități

Mulți pacienți din România au ajuns în situația în care nu mai pot face analizele sau operațiile de care au atâta nevoie, întrucât resursele materiale și cadrele medicale au fost direcționate către ajutorarea celor infectați cu noul coronavirus.

ADVERTISEMENT

În plus, foarte multe persoane ce suferă de afecțiuni autoimune spun că nu mai găsesc în farmacii medicamentele prescrise de medici pentru tratarea unor astfel de boli.

FANATIK a stat de vorbă cu reprezentanții asociaților de pacienți din România, iar situația este mult mai gravă decât se credea până acum. Președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților vorbește despre o situație disperată în care se află mulți bolnavi din România, prinși între lipsa unor analize medicale actualizate, lipsa internărilor și incapacitatea sistemului medical de a-i sprijini.

ADVERTISEMENT

“În general este disperare, în afară de pacienții cu probleme acute, pe lângă faptul că nu găsesc să-și facă analize decât cu bani, nu găsesc centre medicale, nu găsesc toate specialitățile sau programările sunt pe termen lung, pacienții acuți cu stare urgentă au și probleme în unitățile de primiri urgențe, întrucât spitalele nu mai au capacitate să interneze pe secții și se încearcă tratarea acasă.

Acasă nu există medici de specialitate, medicul de familie nu poate rezolva chestiuni urgente”, a declarat Vasile Barbu, președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților, în exclusivitate pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT

Pacienții în situație critică

Acesta spune că cele mai riscante sunt problemele în rândul cardiacilor, care în perioada următoare se pot solda cu un infarct, cele ale pacienților cu accidente vasculare, precum și cele ale diabeticilor, care nu mai sunt asistați, pe lângă faptul că nu mai găsesc medicamente.

“Tot sistemul de sănătate este grav perturbat, atât la pacientul acut, cât și la cel cronic, care avea nevoie de reevaluare, de schimbarea schemei terapeutice, nu se găsesc medicamente pentru foarte multe patologii: insuficiența cardiacă, diabet, boli neurologice, autoimune.

ADVERTISEMENT

În cazul acesta medicii de familie trebuie să caute alternative la schemele terapeutice, dar nu le pot face pentru că nu dispun de specialiști și nu dispun de analize medicale paraclinice. Mai mult, ei nu le pot interpreta pentru că nu este specialitatea lor”, a adăugat Vasile Barbu pentru FANATIK.

Ceea ce se credea a fi inițial o criză cauzată de coronavirus se dovedește a fi de fapt una a întregului sistem medical din România, apărută în urma deciziilor impuse de autorități prin ordonanțele militare.

Astfel, apar tot mai multe situații critice în rândul bolnavilor din cauza faptului că multe cabinete sunt acum închise, iar spitalele nu mai au capacitatea să primească pacienții după ce s-au prezentat la unitatatea de primiri urgențe.

“Domnul Arafat a spus, la un moment dat, la 11 noaptea, că toate spitalele trebuie să externeze pacienții pentru că trebuie să fie pregătite pentru amenajarea spațiilor pentru pacienții cu coronavirus.

Externările au fost făcute în grabă, nu s-au făcut mențiuni în scrisorile medicale legate de îngrijirea la domiciliu, au fost făcute acele scrisori de către rezidenți, care nu cunoșteau cazul.

Au luat pur și simplu foia de observație și nu au trecut nici toate rezultatele analizelor, alte recomandări, uneori nici măcar tratamentele nu au fost trecute, erau foi de observație neînchise”, a mai spus președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților, în exclusivitate pentru FANATIK.

Acest episod a declanșat haosul în rândul pacienților din România, lucru pe care asociațiile care îi sprijină pe bolnavi l-au reclamat autorităților. S-au lovit însă de un zid.

“Noi am semnalat acest lucru, apoi ne-am trezit cu amenințări la adresa medicilor că pacienții trebuie să primească îngrijiri, altfel vor avea dosare penale. Între timp, pacienții au fost dați la domiciliu, o parte au murit, avem și cazuri cu pacienți decedați din această cauză”, recunoaște Vasile Barbu.

Sistemul medical, incapabil să-i mai susțină pe bolnavi

În plus, președintele A.N.P.P. spune că autoritățile responsabile de gestionarea situației din România au dat dovadă de amatorism, fapt ce a dus la incapacitatea sistemului medical de a gestiona situația bolnavilor, indiferent că vorbim de cei cu COVID-19 sau alte afecțiuni.

“Acești oameni s-au comportat ca niște amatori. Așa ceva este incredibil, e crimă ce s-a întâmplat cu acea măsură. Sistemul medical a fost dat peste cap, astfel că acum nu face față nici problemelor legate de coronavirus, nu mai face față nici problemelor legate de serviciile curente medicale.

În următoarea perioadă apar consecințele: infarcturi, accidente vasculare. Eu sper că autoritățile după acest eveniment nefericit să analizeze cu mare atenție, pentru că deciziile au fost de-a dreptul criminale”, a mai spus Vasile Barbu, în exclusivitate pentru FANATIK.

Situație este atât de gravă încât nici măcar asociațiile care luptă pentru drepturile pacienților nu mai știu ce ar trebui făcut pentru a scăpa cu bine din această criză.

“Este foarte greu, nu avem soluții pentru că spitalele au fost împărțite pe zona contaminată și necontaminată. Foarte multe dintre spitalele declarate suport pentru cele care tratează pacienții cu coronavirus, au o arhitectură a clădirii care nu permite separararea acestor zone, au o singură intrare sau a doua este o scară de incendiu.

Cum să mai internezi dacă s-a interzis internarea și ai modificat structura spitalului? Cum să mai internezi într-o secție de chirurgie dacă nu mai este secție de chirurgie?

Personalul încă nu este instruit, nu au zone de decontaminare, costumele sunt foarte complicat de echipat, riscul este major la dezechipare dacă nu participă și o altă persoană de ajutor. Nu sunt tuneluri de nebulizare peste tot, care să permită decontaminarea costumelor”, a mai spus președintele A.N.P.P., pentru FANATIK.

Astfel, la ora actuală, unitățile sanitare sunt destructurate, fără personal pe zona de pacienți cu alte afecțiuni, fapt ce va contribui la și mai multe complicații și, implicit, la mai multe decese.

“Acum, sistemul de sănătate este un om foarte bolnav, are boli cronice pe toate palierele, dar sunt și boli acute, care dor foarte tare. La ora actuală, sistemul de sănătate mai are și chestiuni acute, de multe ori acestea se cronicizează și va fi foarte greu să-l refacem.

Pe anumite paliere este o prăbușire internă. Va fi și mai rău, acele zone care se automențin încep și ele să fie afectate, pentru că totul este contaminat cu decizii proaste, cu obiceiuri proaste”, mai este de părere Vasile Barbu.

Președintele A.N.P.P. spune că după ce va fi depășită această criza, asociația va sesiza Procurorul General cu privire la măsurile dispuse de autorități în această perioadă, din cauza cărora oamenii au murit sau au avut mult de suferit din cauza lipsei unui tratament corespunzător.

“Rămâne ca ulterior să analizăm oportunitatea sesizării Procurorului General. Nici acum spitalele nu au voie să interneze decât urgențe, ceea ce nu este corect, pentru că, acum, cazurile pot să nu fie urgențe medicale, dar în următoarele ore pot deveni urgențe”, a precizat Vasile Barbu, în exclusivitate pentru FANATIK.

Medicamentele lipsesc din farmacii, dar nu și din stocul statului

La lista lungă a probelemelor cu care se confruntă bolnavii din România s-a adăugat și lipsa unor medicamente importante din farmacii. Cea mai mare problemă ar fi cu Plaquenil, un medicament ce conține hidroxiclorochină, întrucât acesta este folosit în tratamentul bolnavilor COVID-19.

“Nu mai știu ce să fac, mă doare inima, nu mai știu la cine să mai plâng și ce să fac. Am trimis mesaje la Ministerul Sănătății, e disperare mare pentru că acești oameni, dacă nu își iau tratamentele, starea lor de sănătate li se deteriorează rapid.

În mai puțin de o săptămână ajung la spital cu forme grave. La spital unde nu se fac internări, deci mor acasă, nu de COVID-19, ci de indiferența noastră”, a declarat Rozalina Lepădatu, președintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Autoimune, în exclusivitate pentru FANATIK.

Plaquenilul a dispărut complet din farmacii, în timp ce statul are un stoc destul de consistent ce cpnține acest medicament esențial în tratamentul multor afecțiuni.

Ne referim în principal la pacienții cu Lupus, artrită, artrită idiopatică juvenilă, Sindrom Sjogren, sclerodermie, dermatomiozită și astfel de boli, care au nevoie de tratament cu hidroxiclorochină.

“Au venit după Plaquenil prin farmacii, dar nu se mai găsește, Plaquenilul pleacă spre spitale din depozite. În farmacii ajunge doar prin comandă specială către depozit, după ce pacientul vine cu rețeta compensată pentru Plaquenil, în cazul celor cu boli autoimune.

Se face comandă justificată la depozit, și după o vreme ajunge medicamentul. Dacă ajunge…”, ne-a declarat un farmacist ce a dorit să își păstreze anonimatul.

Situația este extrem de delicată, asta pentru că nu se aștepta nimeni la o astfel de situație.

“Eu înțeleg teama lor pentru coronavirus, dar au uitat că mai sunt și alții care au nevoie de același tratament. Problema este că ar trebui câteva mii de cutii să se ducă către pacienții cu boli autoimune și restul să rămână pe stoc. Achiziții se vor face și în perioada următoare, iar astfel nu vor scădea stocurile pentru COVID-19”, ne-a mai spus Rozalina Lepădatu.

Promisiuni există, soluții – nu

Președintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Autoimune a lansat și o petiție online, pentru a atrage atenția autorităților cu privire la importanța medicamentelor pentru acei bolnavi din România care depind de ele pentru a nu deveni cazuri grave de boală, suprasolicitând un sistem aflat deja în colaps.

“Nu vreau să mă gândesc ce înseamnă o persoană bolnavă care umblă din farmacie în farmacie, în aceste vremuri, să-și cumpere medicamente. Avem promisiuni, din două în două săptămâni ni se promite că vor intra medicamentele.

Sunt în clipa aceasta foarte mulți pacienți cu tiroidă, câteva sute de mii, care nu găsesc medicamente, la diabet II iarăși sunt câteva sute de mii de pacienți”, a mai spus președinta A.P.A.A., în exclusivtate pentru FANATIK.

Rozalina Lepădatu recunoaște și ea, la fel ca și Vasile Barbu, că a ajuns la limita puterilor și nu mai știe ce să facă pentru a atrage atenția autorităților asupra sutelor de mii de bolnavi din România, ce depind de tratament pentru a nu suferi complicații grave ale afecțiunilor pe care le au

“Memorii am trimis, am postat testimoniale, am făcut petiția, am vorbit cu jurnaliști, nu știu ce să mai fac. Miting în fața Minsiterului nu pot să fac în perioada aceasta.

Medicamentele acestea sunt foarte importante, nu avem nevoie de pacienți decompensați în perioada aceasta. În cazul celor cu Lupus, nu există niciun medicament care să înlocuiască hidroxiclorochina, este singura opțiune pe care o au”, a mai spus președintele A.P.A.A., în exclusivitate pentru FANATIK.

Următoarea perioadă va fi esențială pentru sistemul de sănătate din țara noastră, după cum se obersvă din sitația prezentată de FANATIK. Astfel, în timp ce ne concentrăm toate puterile și toate resursele către combaterea noului cornavirus, ar trebui să aplecăm urechea și către strigătul disperat al celorlalți bolnavi din România, pe care sistemul i-a uitat și le-a tăiat singura șansă la supraviețuire.

ADVERTISEMENT