Este vorba despre celebrii decreței, acei români născuți în perioada în care dictatorul Nicolae Ceaușescu a interzis avorturilor. Acești oameni vor ieși la pensie începând cu 2025, iar până în 2030 acest trend va fi în creștere. Până atunci vorbim despre aproape 2 milioane de oameni ieșiți la pensie, un număr record care poate sufoca sistemul de pensii.
decrețel s. m. (peior., ironic) Copil (nedorit) născut după decretul ceaușist din 1966 după care orice mamă trebuia să aibă[1] minimum 4 copii[2] ◊ „Așadar, revoluția «decrețeii» au făcut-o.” ◊ „22” 2 III 90 p. 6. ◊ „Flăcăiandri costumați cam țopește […] Erau decrețeii lui Ceaușescu, selectați de prin orfelinate.” R.lit 25/93 p. 7. ◊ „Era epoca decrețeilor și a copilăriei cu cheia de gât.” Pri. 22/96 p. 8; v. și R.l. 21 IX 96 p. 14 (din decret + -el; termenul era folosit oral din 1967; R. Zafiu în Luc. 13/90 p. 4)
Pe scurt, decrețel este acel român născut în perioada 1967 – 1972, moment în care rata fertilității în România a explodat de la 1,9 copii per femeie la 3,7 copii. Totul din cauza politicii de interzice a avorturilor, după decretul 770/1966. Așadar, aproximativ două milioane de oameni care s-au născut pentru că avortul era ilegal.
Un lucru bun pentru națiune în acel moment, însă o mare problemă pentru sistemul de pensii din prezent, care va trebui să susțină 2 milioane de pensionari, în plus, față de cei de acum. În condițiile în care marea recalculare a mărit considerabil pensiile a aproximativ 3 milioane de oameni, toată lumea se întreabă de unde vor mai fi bani pentru pensii?
Ei bine, experții cred că nu vor mai fi, iar România se va îndrepta spre colaps. De altfel, generațiile tinere sunt încurajate să strângă bani cât pot până la pensie, pentru că actualul sistem va da faliment și mai mult ca sigur va deveni nesustenabil. Asta, pentru că numărul exagerat de mare de pensionari nu va mai putea fi susținut de numărul prea mic de angajați din țară.
Revenind la numărul ”decrețeilor”, statistica citată de Adevărul arată că în 1967 s-au născut 526.000 de copii, dintre care 212.556 fete, un număr dublu față de anul 1966. Aceștia sunt adulții care în 2025 vor putea să se pensioneze anticipat fără penalizare, dacă stagiul minim de cotizare a fost de 40 de ani (35 de ani de contributivitate + 5 ani).
Specialiștii cred că mulți astfel de ”decreței” se încadrează în această categorie, pentru că regimul Ceaușescu îi obliga pe oameni să muncească încă de tineri. Cei ce nu puteau dovedi că au un loc de muncă riscau să fie trimiși la muncă forțată la Canalul Dunăre-Marea Neagră, sau chiar să ajungă la închisoare.
Mai mult, aproximativ 212.000 femei născute în 1967 se pot pensiona fără probleme în 2025, chiar și fără penalizare, pentru că noua lege a pensiilor le permite pentru că au stagiul de cotizare îndeplinit. Astfel, în noua lege a pensiilor se poate ieși anticipat fără penalizare pentru o vechime de cel puțin 40 de ani, indiferent de vârstă. Așadar, cine a lucrat de la 18 ani pe carte de muncă poate ieși la pensie la 58 de ani fără penalizare.
Mai mult, femeile vor beneficia de reducerea vârstei de pensionare cu câte 6 luni pentru fiecare copil, cu o reducere de maximum 3 ani și 6 luni. CNPP pune la dispoziția oamenilor un instrument util, denumit calculator a vârstei de pensionare după noua lege a pensiilor. Calculatorul poate fi consultat AICI de către oricine dorește să afle când poate ieși la pensie.