News

Sute de mii de euro cerute de rude în dosarul în care Daniel Chițoiu e acuzat de omor din culpă. Fostul ministru poate urca din nou la volan

Fostul ministru Daniel Chițoiu a fost trimis în judecată pentru omor din culpă, după ce în anul 2019 a provocat un accident de circulație care s-a soldat cu moartea a două persoane și rănirea gravă a celei de-a treia.
03.08.2022 | 08:30
Sute de mii de euro cerute de rude in dosarul in care Daniel Chitoiu e acuzat de omor din culpa Fostul ministru poate urca din nou la volan
Daniel Chițoiu, fost ministru de finanțe, e acuzat că a provocat un accident rutier în decembrie 2019 / Colaj foto: Fanatik / Surse foto: Hepta, GDS
ADVERTISEMENT

Daniel Chițoiu, fost ministru al finanțelor în două guverne ale României, este aproape de o primă sentință în dosarul în care este acuzat de ucidere din culpă. Politicianul e acuzat că a provocat un accident de circulație cu consecințe grave, în urmă cu doi ani. Două persoane, soț și soție, au murit, iar o femeie aflată pe bancheta din spate a fost rănită grav, având nevoie de 6 luni de îngrijiri medicale.

Daune morale de 2 milioane de lei, în procesul lui Daniel Chițoiu

Chițoiu a fost trimis în judecată în august 2020, iar dosarul se află încă pe rolul judecătoriei Pitești, în faza de fond. Șapte persoane și două unități medicale s-au constituit părți civile, având posibilitatea să solicite despăgubiri. În funcție de decizia instanței, plata daunelor ar putea fi acoperită de societatea de asigurare la care avea contract fostul ministru, care apare în dosar ca parte responsabilă civilmente.

ADVERTISEMENT

În acest moment, 4 din cele 7 rude ale victimelor au cerut daune morale în valoare de 500.000 de lei, fiecare. Practic, miza financiară a procesului se ridică la 2 milioane de lei, respectiv 400.000 de euro, sumă pe care instanța o poate menține sau nu, în funcție de gradul de răspundere care o va stabili în dreptul lui Daniel Chițoiu.

Trei persoane au declarat că nu au pretenții financiare față de fostul ministru, însă acestea se pot răzgândi oricând, în decursul procesului penal. Este vorba de singura supraviețuitoare și de rudele acesteia.

ADVERTISEMENT

Fostul ministru a primit acordul instanței să urce din nou la volan

La ultimele două înfățișări, care au avut loc în cursul lunii iulie, instanța a admis cererea lui Daniel Chițoiu de prelungire a dreptului temporar de a conduce un autovehicul pe drumurile publice.

Cu alte cuvinte, acesta e liber să se urce în continuare la volan, deși se presupune că a provocat o adevărată tragedie pe șosea. În legislația românească, un șofer care comite o contravenție (sau o infracțiune) pe drumurile publice are dreptul să circule pe baza unei ”dovezi” valabile timp de 30 de zile, pe care o poate reînnoi, atâta timp cât există o anchetă sau este așteptată o decizie a instanței în legătură cu respectivul incident.

ADVERTISEMENT

Accidentul în care a fost implicat Daniel Chițoiu s-a produs pe 26 decembrie 2019, pe raza comunei Zamfirești, județul Argeș. Conform informațiilor din rechizitoriu, Chițoiu conducea un automobil Audi A5 care se deplasa pe direcția Râmnicu Vâlcea-Pitești, când a pierdut controlul volanului și a intrat în coliziune frontală cu un automobil Dacia Logan, care se deplasa regulamentar.

Expertiza tehnică arată că liberalul a intrat pe contrasens, fiind distras de la condus

„Având un comportament neatent, la abordarea circulaţiei pe un sector de drum la intrarea într-o curbă periculoasă la dreapta, cu posibile preocupări de natură a-i distrage atenţia- astfel, nu se explică motivele pentru care nu a păstrat trasa sa normală de mers spre Piteşti- pentru moment conducătorul autoturismului Audi A5 (n.red. Daniel Chiţoiu) a pierdut controlul asupra traiectoriei de mers, acţiune finalizată cu pătrunderea pe contrasens şi surprinderea conducătorului autoturismului marca Dacia Logan. În aceste condiţii, în momentele imediat următoare a avut loc un impact violent frontal”, se arată în expertiza tehnică depusă la dosar.

ADVERTISEMENT

Impactul a fost atât de puternic încât soții Haralambie și Elisabeta Pristavu, doi oameni de afaceri din Pitești și-au pierdut viața. Un al treilea pasager, o femeie aflată pe bancheta din spate, a fost transportată la spital și a avut nevoie de 250 de zile de îngrijiri medicale.

Și Daniel Chițoiu a ajuns la Urgență, cu toate că, la câteva minute de la accident, el  fost văzut deplasându-se fără mari dificultăți. Raportul medical a scos la iveală, însă, că fostul ministru a avut trei coaste rupte.

Daniel Chițoiu a fost vicepreședinte ANAF

Daniel Chițoiu are 55 de ani, este de doctor în economie și fost ministru de finanțe în primele două cabinete Ponta, între decembrie 2012 și martie 2014. Anterior, între 2005 și 2007, el a ocupat funcția de vicepreședinte al ANAF.

În 2014, Chițoiu și-a dat demisia din PNL, după congresul liberalilor în care s-a decis fuziunea cu PDL și afilierea la PPE. Ulterior, el s-a înscris în ALDE, unde a ajuns secretar general.

ADVERTISEMENT