News

Sute de morți pe zi la finalul lunii octombrie, din cauza coronavirusului, în România. Predicții sumbre pentru vârful valului 4

Valul 4 al pandemiei de coronavirus ar putea ajunge la apogeu în România în octombrie, cu un vârf al cazurilor noi la începutul lunii și al deceselor la finalul acesteia.
09.09.2021 | 17:11
Sute de morti pe zi la finalul lunii octombrie din cauza coronavirusului in Romania Predictii sumbre pentru varful valului 4
Numărul de infectări va crește accelerat în cursul lunii septembrie/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Predicțiile privind evoluția pandemiei realizată de către Institute of Health Metrics and Evaluation (IHME) indică faptul că numărul maxim al infectărilor din valul 4, provocat de varianta Delta a coronavirusului, s-ar putea înregistra în România în jurul datei de 4 octombrie.

În ce privește numărul maxim de decese, acesta ar putea fi înregistrat în intervalul 26-27 octombrie, în scenariul de referință al cercetătorilor IHME, fiind posibil să se înregistreze în acele zile câte 300 de decese zilnic.

ADVERTISEMENT

Pentru intervalul următor, institutul afiliat Universității din Washington estimează o creștere accelerată a numărului de infectări zilnice, urmat de o scădere la fel de bruscă după vârful înregistrat în luna octombrie, astfel că la începutul lunii decembrie se va ajunge la circa 140 de decese provocate zilnic de către Covid-19.

Ultima decadă a lui octombrie poate aduce și 300 de morți pe zi

Estimările celor de la IHME se bazează pe un model matematic de răspândire a bolii în care sunt incluse și infectările și decesele care nu sunt cuprinse în raportările oficiale, fie din cauza lipsei de acuratețe a acestora, fie pentru că unele persoane nu declară boala. Astfel, pentru ieri, 8 septembrie, Grupul de Comunicare Strategică a raportat 30 de decese, iar estimarea IHME făcută pe datele de la 1 septembrie indica o previziune de 35 de decese pentru ziua de ieri.

ADVERTISEMENT

Pentru ziua de 15 septembrie sunt estimate 56 de decese, iar pragul de 100 va fi atins pe 24 septembrie. Pentru intervalul 4-5 octombrie, când este anticipat numărul maxim de infectări, se estimează circa 200 de decese provocate de SARS-CoV-2. De menționat este faptul că cele 300 de decese anticipate pentru 26-27 octombrie nu reprezintă cel mai negru scenariu. Deși socotit mai improbabil, este luată în calcul și o variantă în care se poate ajunge și la 500 de decese. Însă acest lucru s-ar putea întâmpla doar în eventualitatea în care autoritățile nu ar lua nicio măsură suplimentară pentru prevenirea și limitarea numărului de infectări.

Previziunile pentru România iau în calcul și nivelul foarte redus al vaccinării, în momentul de față acesta ajungând la numai 27%. Cu acest nivel al vaccinării, răspândirea variantei Delta este posibilă într-un segment important al populației.

ADVERTISEMENT

Începerea școlii, un factor de risc

Prin comparație cu evaluarea și prognoza situației epidemiologice la nivel european, se constată că România se încadrează în tendința generală, cu majoritatea țărilor din Uniunea Europeană confruntându-se cu un număr în creștere al infectărilor.

Există totuși un număr de țări în care ritmul transmiterii bolii este în declin: Cipru, Finlanda, Franța, cea mai mare parte a Italiei, Malta, Olanda, Portugalia și Spania. Însă nici în cazul acestor țări nu este cert că valul 4 a fost depășit, cercetătorii de la IHME evocând exemplul Scoției, unde infectările intraseră în declin pentru ca după câteva săptămâni să crească din nou. „Al doilea val din Scoția poate fi un avertisment clar pentru țările UE în care școlile se vor deschide în următoarele săptămâni. Dată fiind proporția mare a cazurilor la persoane sub 18 ani, factorul cel mai probabil este începerea școlilor, în ciuda obligativității purtării măștii”, se arată în raportul Institutului.

ADVERTISEMENT

Un alt factor de risc este faptul că apar informații legate de scăderea nivelului de protecție oferit de vaccin în rândul populației din țările care au început devreme campania de imunizare, precum Israel, Marea Britanie, Statele Unite și Qatar. Cu o situație similară s-ar putea confrunta și țările UE în timpul sezonului rece.

Experții IHME cred că statele lumii ar trebui să prezinte defalcat decesele în funcție de proporția vaccinaților și a tipului de ser utilizat, precum și după de variantele de SARS-CoV-2 care le provoacă. De asemenea, autoritățile sanitare ar trebui să mute accentul de la controlul transmiterii bolii către reducerea cazurilor fatale, prin vaccinarea în proporție cât mai mare a populației în vârstă și a bolnavilor cronici, precum și promovarea purtării măștii de către categoriile vulnerabile.

ADVERTISEMENT