Se pare că navei Viking Orion i s-a refuzat permisiunea de a acosta în Adelaide după ce autoritățile au descoperit “biofoul” – o acumulare de microorganisme, plante, alge sau animale mici.
Această aglomerare poate facilita importul de specii invazive în habitatele non-native. Oficialii au declarat că înainte de a intra în Australia carena navei trebuie curățată.
Rapoartele anterioare au sugerat că ar fi vorba despre o ciupercă, dar acest lucru nu a fost confirmat de departamentul australian de pescuit, relatează BBC.
Autoritățile au precizat că gestionarea biofoul-ului este o “practică obișnuită pentru toate navele internaționale care sosesc” și că nava trebuia curățată pentru a evita ca “organisme marine dăunătoare” să fie transportate în apele australiene.
“Scafandrii profesioniști au fost angajați direct de către linia/agentul navei pentru a curăța coca navei în timp ce se afla la ancoră în afara apelor australiene”, au mai precizat reprezentanții autorităților.
De asemenea, navei i-ar fi fost refuzată permisiunea de a acosta la Christchurch, Dunedin și Hobart.
Kenn Heydrick, un pasager, a declarat că nu au putut părăsi nava din 26 decembrie. Patru opriri programate în porturi au fost ratate, a spus el, următoarea fiind programată la Sydney pe 4 ianuarie.
“Intensitatea frustrării și a furiei este în creștere în rândul pasagerilor”, a spus el. “Majoritatea pasagerilor încearcă să profite de cele mai bune lucruri și să se bucure de timpul prelungit pe mare. Dar este vorba despre excursiile din patru porturi pe care le așteptam cu nerăbdare și care acum ne lipsesc foarte mult.”
Un alt pasager a numit vacanța o “călătorie din iad” pe Twitter. ”Am plâns în mod repetat atât pentru lovitura financiară semnificativă după ce am economisit timp de doi ani, cât și pentru pierderea de amintiri și experiențe”, a mai scris ea.
Se pare că nava cu 14 punți și 930 de persoane – care a fost construită în 2018 – a ancorat la aproximativ 27 de kilometri de coastă în timp ce are loc curățarea.
Într-o declarație, operatorul Viking a recunoscut că o “cantitate limitată de aglomerare marină standard” este în curs de a fi curățată de pe corpul navei și a spus că acest lucru a făcut ca nava să “rateze mai multe opriri pe acest itinerar”.
Dar a precizat că se așteaptă să navigheze spre orașul Melbourne în următoarele ore, unde va acosta pe 2 ianuarie. “Viking lucrează direct cu oaspeții la despăgubiri pentru impactul asupra călătoriei lor”, a adăugat aceasta.
Într-o scrisoare trimisă vineri, căpitanul navei și-a cerut scuze pentru că “actuala croazieră nu corespunde așteptărilor dumneavoastră” și a declarat că un membru al echipei de relații cu clienții Viking va face o “ofertă ajustată de compensare” oaspeților în zilele următoare.