News

Sute de preoți din România mor de foame. Cât au ajuns să câștige slujitorii Domnului după ce bisericile s-au închis

25.04.2020 | 15:58
Sute de preoti din Romania mor de foame Cat au ajuns sa castige slujitorii Domnului dupa ce bisericile sau inchis
Sute de preoți din România mor de foame. Cât au ajuns să câștige slujitorii Domnului după ce bisericile s-au închis. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Sute de preoți din județul Iași și din cele învecinate aproape că mor de foame din cauza epidemiei de coronavirus din România, ce a dus la închiderea bisericilor pentru enoriași.

Mai mulți preoți din România mor de foame de când s-au închis bisericile

Câteva sute de preoți din zona Moldovei (Iași și județele învecinate), spun că mor de foame de când autoritățile au decis să închidă lăcașurile de cult, pentru a limita răspândirea noului coronavirus, potrivit Libertatea.

ADVERTISEMENT

Slujitorii Domnului mai rămân cu aproximativ 500 de lei din salariul luat de la statul român, plus alți bani primiți din contribuțiile credincioșilor și o parte din vânzarea lumânărilor.

Din această sumă, preoții trebuie să plătească și utilitățile la bisericile din parohie, iar de când lăcașurile de cult au fost închise pentru credincioși, oamenii nu au mai donat, a declarat reprezentantul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

ADVERTISEMENT

La această situație tragică se adaugă și faptul că mulți preoți au copii, iar unele soții sunt în șomaj tehnic sau fără un loc de muncă, scrie Ziarul de Iași.

Cât ajunge să câștige un preot acum

Din datele centralizate de Mitropolia Moldovei și Bucovinei, în jur de 300-400 de preoți din Eparhia Iaşilor, judeţul Iaşi, dar şi din Botoşani şi Neamţ, s-ar afla în astfel de situaţii delicate.

ADVERTISEMENT

Mitropolia spune că sunt analizate în acest moment cazurile cele mai dificile, acolo unde preotul nu mai are venituri de la biserică, preoteasa nu are un loc de muncă şi mai sunt şi doi-trei copii în întreținere.

„În Eparhie, în general, în toate judeţele – Iaşi, Botoşani şi Neamţ – este o situaţie delicată fiindcă bisericile nu mai au nici un fel de venit, iar donaţiile care veneau înainte s-au rărit foarte mult şi ele, astfel că avem preoţi în situaţii complicate“, a spus preotul Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

ADVERTISEMENT

Purtătorul de cuvânt al Mitropoliei spune că fiecare preot primește salariul diferit de la stat, în funcție de diferite vechimi și de titlurile din învățământul preuniversitar.

Din suma inițială se scad însă taxele, impozitul, contribuția la pensii și la asigurările de sănătate, astfel că, la final, un preot rămâne în mână cu un salariu de aproximativ 500 de lei.

Slujitorii Domnului au atribuția de a-și completa salariile din contribuții strânse de prin parohie, precum și din vânzările din cadrul bisericii.

„Lumânările vin cu un preţ din fabrică, parohia cumpără prin Protopopiat, şi au voie să îşi pună un adaos, şi de acolo le rămâneau bani ca să plătească utilităţile şi din diferenţă să completeze la salariu sau la donaţiile pentru cheltuielile parohiei.

Facturile la utilităţi au mai scăzut în ultima vreme, pentru că accesul credincioşilor este interzis, şi unele biserici stau mai mult închise, dar tot au fost încălzite când s-au ţinut slujbele, spre exemplu“, a mai spus pr. Constantin Sturzu.

În condițiile în care preoții o duc rău cu banii, aceștia pot apela în cele din urmă la fondul „Păstorul cel bun“, un ajutor pus la dispoziție de către Biserică.

„Este un ajutor care se dă în special familiilor preoţeşti cu mulţi copii şi familiilor unde venitul pe membru de familie e sub o anumită limită“, a declarat pr. Constantin Sturzu.

ADVERTISEMENT
Tags: