Aproximativ 1 200 de demonstrații sunt planificate sâmbătă în SUA, în ceea ce organizatorii se așteaptă să fie cea mai mare zi de protest împotriva președintelui Donald Trump și a aliatului său miliardar Elon Musk de când administrația și-a lansat efortul rapid de a pune o amprentă conservatoare asupra guvernului.
Protestele “Hands Off!” („Jos mâinile!”) le vor oferi opozanților lui Trump ocazia de a-și manifesta nemulțumirea în masă, ca răspuns la schimbarea radicală a politicii externe și interne a Statelor Unite.
„Aceasta este o demonstrație uriașă care transmite un mesaj foarte clar lui Musk, lui Trump, republicanilor din Congres și tuturor aliaților MAGA, că nu vrem să pună mâna pe democrația noastră, pe comunitățile noastre, pe școlile noastre, pe prietenii și vecinii noștri”, a declarat Ezra Levin, co-fondator al Indivisible, unul dintre grupurile care organizează evenimentele de sâmbătă, citat de Reuters.
Aproximativ 150 de grupuri de activiști s-au înscris pentru a participa, potrivit site-ului web al evenimentului. Sunt planificate evenimente în toate cele 50 de state plus Canada, Marea Britanie, Franța, Germania, Mexic și Portugalia. Unul dintre cele mai mari mitinguri este așteptat pe National Mall din Washington.
„Aceasta este o mobilizare la nivel național pentru a opri cea mai nerușinată acaparare de putere din istoria modernă”, se arată pe site-ul web al protestului. “Trump, Musk și acoliții lor miliardari orchestrează un asalt total asupra guvernului nostru, economiei noastre și drepturilor noastre fundamentale – permis de Congres la fiecare pas al drumului”, susțin organizatorii.
“Ei doresc să dezmembreze America – eliminând protecția socială, concediind lucrătorii esențiali, eliminând protecția consumatorilor și distrugând Medicaid – toate pentru a-și finanța escrocheria fiscală a miliardarilor. Ei predau ultra-bogaților banii noștri din taxe, serviciile noastre publice și democrația noastră. Dacă nu luptăm acum, nu va mai fi nimic de salvat.”
Protestele au loc după ce piața bursieră s-a prăbușit săptămâna aceasta în urma anunțului făcut de Trump la 1 aprilie privind tarifele vamale. În ciuda consecințelor economice, Trump a declarat vineri: „Politicile mele nu se vor schimba niciodată”.
Trump a revenit în funcție la 20 ianuarie cu un șir de ordine executive și alte măsuri despre care criticii spun că sunt aliniate la o agendă prezentată de Proiectul 2025, o inițiativă politică profund conservatoare pentru remodelarea guvernului și consolidarea autorității prezidențiale. Susținătorii săi au aplaudat îndrăzneala lui Trump ca fiind necesară pentru a perturba interesele liberale înrădăcinate.
Secretarul de presă adjunct al Casei Albe, Liz Huston, a contestat acuzația protestatarilor potrivit căreia Trump urmărește să reducă asigurările sociale și Medicaid. “Poziția președintelui Trump este clară: el va proteja întotdeauna securitatea socială, Medicare și Medicaid pentru beneficiarii eligibili. Între timp, poziția democraților este de a oferi beneficii de securitate socială, Medicaid și Medicare străinilor ilegali, ceea ce va falimenta aceste programe și va strivi seniorii americani”, a declarat Huston într-un e-mail.
Rata de aprobare a lui Trump a scăzut săptămâna aceasta la 43%, cel mai scăzut nivel de la preluarea mandatului, potrivit unui sondaj Reuters.
Activiștii au organizat demonstrații la nivel național împotriva lui Trump sau Musk de mai multe ori de la preluarea puterii de către noua administrație. Dar mișcarea de opoziție nu a produs încă o mobilizare în masă precum Marșul Femeilor din 2017, care a adus mii de femei la Washington, D.C., după prima inaugurare a lui Trump, sau demonstrațiile Black Lives Matter care au izbucnit în mai multe orașe după uciderea lui George Floyd în 2020.
Organizatorii spun că speră ca demonstrațiile de sâmbătă să fie cele mai mari de la revenirea lui Trump la putere, în ianuarie.