News

Sute de români de etnie romă au trecut granița din Mexic în SUA. Motivul îngrijorător pentru care au emigrat

Sute de români de etnie romă au trecut granița din Mexic în SUA pe plute.
27.05.2021 | 21:59
Sute de romani de etnie roma au trecut granita din Mexic in SUA Motivul ingrijorator pentru care au emigrat
Sute de români de etnie romă au trecut granița din Mexic în SUA.
ADVERTISEMENT

Cu pluta spre o viață mai bună. Așa au trecut sute de români de etnie romă granița din Mexic spre SUA. Printre sutele de migranți din America Centrală care traversează zilnic fluviul Rio Grande care desparte Mexicul de Statele Unite se află zeci de cetățeni români de etnie romă.

Jurnaliștii de la Reuters au observat grupuri numeroase de migranți care au traversat fluviul Rio Grande pe plute de mai multe ori în luna mai, conform Hotnews.

ADVERTISEMENT

Migranţii cu care au discutat jurnaliştii de la Reuters au spus că au fugit din România din cauza rasismului. Aceștia vor să ceară azil în SUA.

Zeci de români de etnie romă trec zilnic din Mexic în SUA. Cifrele sunt de 10 ori mai mari ca în 2020

Un fotograf al agenției de presă a relatat că a văzut aproape 200 de romi traversând granița în diferite puncte de-a lungul graniței dintre Mexas și Texas.

ADVERTISEMENT

Agenții vamali americani au prins până acum 2.217 de români la granița de sud a SUA în 2021.

Este un număr mult mai mare decât cel din 2020 când au fost prinși doar 266, potrivit datelor Biroului de Vamă și Protecție a Frontierelor din SUA.

Margareta Matache, director pentru programe adresate romilor la Centrul pentru Sănătate și Drepturile Omului de la Universitatea Harvard a afirmat că numeroși romi fug din țara noastră pentru a scăpa de persecutare și sărăcie, conform sursei citate.

ADVERTISEMENT

„În prezent politicile și propunerile de politici ale SUA oferă speranță pentru politici mai umane și corecte, inclusiv pentru imigranți.

Ei (romii) caută o viață mai bună și un loc unde nu sunt expuși la violență, discriminare și lipsă de respect”, a afirmat Margareta Matache.

ADVERTISEMENT

Cum ajung români de etnie romă în SUA

Conform Reuters, mulți dintre ei zboară de la Paris la Mexico City ca turiști deoarece nu au nevoie de o viză pentru a intra în Mexic.

Apoi, traficanții de persoane îi duc apoi cu autobuzul la granița SUA, iar de acolo folosesc plute sau bărci pentru traversa fluviul Rio Grande.

ADVERTISEMENT
Tags: