News

Sute de români își scurtează vacanța în Grecia ca să evite carantina la sosirea în țară. Aglomerație la vama Makaza

O parte dintre românii care își petrec concediul în Grecia s-au grăbit să se întoarcă în țară pentru a nu fi obligați să stea în carantină.
17.07.2021 | 18:03
Sute de romani isi scurteaza vacanta in Grecia ca sa evite carantina la sosirea in tara Aglomeratie la vama Makaza
Românii nevaccinați au început să se întoarcă din Grecia
ADVERTISEMENT

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a decis, joi, că Grecia va intra pe lista statelor din zona galbenă de risc epidemiologic începând de duminică.

În consecință, persoanele nevaccinate sau care nu au făcut un test PCR nu mai vechi de 72 de ore vor intra automat în carantină atunci când  se întorc în România din Grecia.

ADVERTISEMENT

Din aceste considerente câteva sute de români au preferat să plece din Grecia încă de sâmbătă, astfel încât să nu fie obligați să stea în carantină, transmite Digi24.ro.

Cozi de mașini la granița dintre Grecia și Bulgaria

La vama Makaza, la granița dintre Grecia și Bulgaria, s-au format cozi de mașini cu număr de înmatriculare românesc, timpul de așteptare fiind de circa două ore. Românii speră să ajungă în țară înainte de miezul nopții de sâmbătă spre duminică, atunci când intră în vigoare obligativitatea carantinei pentru cei nevaccinați sau fără un test PCR recent. Carantina nu este obligatorie nici pentru aceia care pot face dovada că au trecut prin boală relativ recent.

ADVERTISEMENT

Până acum, Grecia s-a aflat în zona verde, iar cei care se întorceau de acolo nu aveau nevoie de niciun document pentru a evita carantina.

Potrivit legislației românești, la sosirea din țări aflate în zona roşie, doar cei vaccinați sunt scutiți de carantină. Restul persoanelor nevaccinate intră automat în carantină.

ADVERTISEMENT

În schimb, la intrarea în România din țări aflate în zona galbenă, cetățenii nu intră în carantină dacă sunt vaccinați sau prezintă un test PCR, nu mai vechi de 72 de ore.

Potrivit CNSU, încadrarea din zona galbenă sau verde în zona roșie, precum și încadrarea din zona verde în zona galbenă, intră în vigoare la 24 de ore de la data publicării în Monitorul Oficial al României a Hotărârii prin care este aprobată lista țărilor/teritoriilor de risc epidemiologic.

ADVERTISEMENT

CNSU a actualizat joi lista țărilor cu risc epidemiologic:

– în zona roșie au intrat Spania, Portugalia, Olanda, Andorra, Georgia și Malaysia;
– în zona galbenă au intrat:
• din zona roșie, în urma scăderii incidentei: Uruguay și Paraguay;
• din zona verde, în urma creșterii incidenței: Grecia, Luxemburg, Gibraltar, Kazahstan, Insulele Feroe și Libia;
– în zona verde au intrat: Zambia, Guyana și Bahrain.

ADVERTISEMENT
Tags: