News

Sute de români lucrează într-un abator din Scoția care s-a transformat într-un focar de coronavirus

20.08.2020 | 13:20
Sute de romani lucreaza intrun abator din Scotia care sa transformat intrun focar de coronavirus
ADVERTISEMENT

Sute de români sunt prinși într-un focar de coronavirus care a apărut la un abator din Scoția. Angajații abatorului au  intrat în autoizolare, însă situația riscă să devină dramatică pentru cei care au contracte prin  agenția de intermediere și care nu-și vor mai recupera cheltuielile făcute pentru a ajunge în Scoția, informează Digi24.

La abatorul din Scoția 17 persoane au fost depistate ca infectate cu SARS-CoV-2. În consecință, toți cei 900 de angajați ai unității de procesare a cărnii au fost băgați la autoizolare. De asemenea, abatorul va fi închis până la finele lunii august.

ADVERTISEMENT

Primul-ministru al Scoției, Nicola Sturgeon, nu a exclus instituirea unei carantine  locale, dacă numărul persoanelor infectate continuă să crească.

Doi români, printre cei infectați la abator

Măsura afectează direct câteva sute de români, în condițiile în care circa jumătate dintre angajați provin din țara noastră.

ADVERTISEMENT

Cristian, un angajat român al abatorului din Perthshire, a precizat că românii de acolo au o situație diferită, unii având contract direct cu fabrica, alții cu agenția de intermediere.

Sunt deja vreo 17 cazuri. Acum urmează să fim toți testați, sperând, suntem cel puțin 4-5 sute de români în fabrică, numai că vreo 40 la sută din angajați lucrează cu agenția și cei care lucrează cu agenția au fost trimiși acasă, anunțați că două săptămâni nu vor lucra, va fi fabrica închisă și nu vor fi platiți și nici chiar testați în momentul de față, față de noi, cei care lucrăm la fabrică, că avem contract cu fabrica”, a spus Cristian.

ADVERTISEMENT

Unii dintre români au început să plece de la abator, fără să apuce să fie testați. ”Singura lor posibilitate, le-a spus agenția, e să își ia concediu ca să primească niște bani. Mulți au început să plece, o chestie și mai nasoală, cei fără contract au început să plece din țară, nu au fost testați”, a relatat românul.

Mulți dintre românii de acolo au un statut incert, iar consulatul român încă nu s-a implicat în rezolvarea problemei.

ADVERTISEMENT

Mie îmi este milă de cei care sunt cu agenția, unii plătesc și 60-70 de lire chiria și nu au bani, sunt unii care abia au venit din țară, au stat două săptămâni în carantină până să înceapă munca, au început de 2-3 zile și li s-a spus să stea acasă. Și nu am auzit nimic oficial de la consulat să se implice aici”, a spus românul.

Potrivit acestuia, printre cei 17 angajați deja depistați cu coronavirus, doi sunt români, dar informația nu a fost confirmată oficial.

ADVERTISEMENT