News

Sute de români sunt blocați în Marea Britanie, la Dover. Ciocniri cu polițiștii englezi

23.12.2020 | 15:35
Sute de romani sunt blocati in Marea Britanie la Dover Ciocniri cu politistii englezi
ADVERTISEMENT

Mii de TIR-uri sunt blocate în portul din Dover, în sudul Angliei, după ce Franța a închis temporar frontiera cu Marea Britanie. Câteva sute dintre aceste vehicule sunt conduse de șoferi români care nu vor mai ajunge acasă de Crăciun, scrie observatornews.ro, citând presa britanică.

Șoferii așteaptă să treacă în Franța de mai bine de 48 de ore, în condiții dure, fiind nevoiți să doarmă în mașini, fără să aibă unde să se spele sau să mănânce.

ADVERTISEMENT

Din cauza nervozității provocate de restricții, s-au înregistrat altercații între șoferii de TIR și polițiștii britanici.

Șoferii de la Dover s-au îmbrâncit cu polițiștii

Nu ne bagă nimeni în seamă de trei zile. Nu ne lasă să trecem fără test Covid. Și nici nu aduce să ne facă teste aici, în port, trebuie să mergem undeva lângă Dover, la un aeroport, să ne facă acolo. La ce coadă de mașini e, nu avem cum ieşi”, a declarat pentru Observator unul dintre şoferii blocaţi în portul Kent din Dover.

ADVERTISEMENT

Nervii au cedat în această dimineață când un grup de șoferi a încercat să forțeze cordonul de polițiști, ajungându-se la îmbrînceli cu forțele de ordine.

Un alt român, Dan Jinca (47 de ani) este și el nemulțumit  de măsurile luate de autorități. „Suntem supărați și nu știm de ce trebuie să fim în această situație. Se spune că este vorba despre Covid. Nu știm. Credem că este o prostie, mare, mare prostie”, a declarat Jinca pentru Reuters.

ADVERTISEMENT

Acum s-a terminat, s-a terminat. De aici pentru a merge acasă avem aproximativ 2.000 de mile. Înseamnă aproxrimativ 45 de ore să conduci non-stop – fără somn, doar cu mașina. Nu reușim”, a continuat Jinca.

Ministerul Afacerilor Externe din România a anunțat că Franța permite accesul pe teritoriul său din Marea Britanie cu condiția unui test negativ la COVID-19 efectuat cu maximum 72 de ore înainte de intrarea pe teritoriul francez.

ADVERTISEMENT

Autoritățile britanice au organizat puncte de testare antigen astfel încât testarea șoferilor să decurgă cât mai rapid. În cazul unui rezultat pozitiv, va trebui făcut și un test PCR. Dacă diagnosticul inițial se confirmă, șoferul va trebui să stea în izolare timp de 10 zile, perioadă în care condițiile de cazare sunt asigurate de către statul britanic.

Decizia Franței de a permite accesul cetățenilor care vin din Marea Britanie doar în baza unui test negativ a intrat în vigoare din 23 decembrie, ora 00.01 a fost provocată de apariția unei noi tulpini de coronavirus în Marea Britanie, considerată mult mai contagioasă.

Introducerea cerinței testării a fost precedată de o scurtă perioadă în care frontiera franco-britanică a fost închisă. Autoritățile de la Paris au spus că cerința testului  negativ va fi în vigoare cel puțin până pe 6 ianuarie 2021.

ADVERTISEMENT