News

Ventilatoarele și concentratoarele de la Unifarm vor fi preluate din depozit, a decis CNSU. Update

CNSU a abilitat Ministerul Sănătății să ia măsuri pentru ca DSU să preia de la Unifarm ventilatoarele și concentratoarele de oxigen nefolosite, după ce compania a anunțat joi că 310 ventilatoare, 80 de ventilatoare mobile și 27 de milioane de măști stau blocate în depozit de anul trecut. Asta din cauza legislației în vigoare.
15.10.2021 | 16:50
Ventilatoarele si concentratoarele de la Unifarm vor fi preluate din depozit a decis CNSU Update
Sute de materiale sanitare, blocate în depozitele Unifarm. Sursa foto: Facebook Unifarm
ADVERTISEMENT
15-10-2021
13:54

Ministerul Sănătății va lua măsuri pentru ca DSU să preia ventilatoare și concentratoare din depozitul Unifarm

După ce Unifarm a comunicat că trebuie aprobată, în regim de urgență și cu amendamente OUG nr. 29/2020, pentru ca să ajungă în spitale echipamentele sanitare pe care le are în depozite, CNSU a abilitat Ministerul Sănătății, vineri, în acest sens.

”Se abilitează Ministerul Sănătăţii, în calitatea de autoritate publică prin care statul îşi exercită drepturile şi obligaţiile decurgând din calitatea de acţionar unic al C.N. Unifarm S.A, să dispună măsurile necesare pentru transmiterea în folosinţă gratuită, de urgenţă, a unui număr de 396 ventilatoare fixe şi mobile şi 20 de concentratoare către Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă prin Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă”, a decis vineri Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, în urma unei ședințe.

Concret, Unifarm a comunicat, joi, că trebuie aprobată, în regim de urgență și cu amendamente OUG nr. 29/2020, pentru ca echipamentele sanitare pe care le are în depozite să fie livrate către DSU.

OUG nr. 29/2020 prevede măsuri economice și fiscal-bugetare. Odată cu modifcarea măsurilor, stocurile deținute de companie vor putea ajunge către unitățile medicale.

ADVERTISEMENT

”Deblocarea de urgență a acestui stoc pentru care Statul Român a cheltuit sume impresionante de bani este impusă de evoluția negativă a pandemiei și de necesitatea ca autoritățile să nu cheltuiască noi resurse financiare pentru achiziționarea altor produse identice.

Conducerea UNIFARM a inițiat în urgență discuții concrete cu Departamentul pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne cu care a agreat de principiu cedarea stocurilor deținute de UNIFARM necesare combaterii pandemiei COVID-19 către Departamentul pentru Situații de Urgență”, este menționat în comunicatul de presă al Unifarm.

ADVERTISEMENT

Materialele au fost cumpărate în 2020 cu prețuri majore

Mai exact, echipamentele sanitare sunt blocate în depozitele companiei din perioada stării de urgență, fiind achiziționate la prețuri foarte mari. Multe spitalele au cumpărat, atunci, cele necesare de la alte firme și așa Unifarm a rămas cu stocuri uriașe, de peste 50 de milioane de lei.

”Conducerea interimară a UNIFARM SA, numită la 30 iulie a.c., formată din profesioniști din domeniile redresării și restructurării, economico-financiar, juridic, medical și management, cere de urgență modificări legislative pentru deblocarea operațională a companiei și punerea urgentă în utilizare a stocului UNIFARM, în valoare de 650 de milioane de lei, achiziționat în vederea combaterii pandemiei COVID-19, în care se regăsesc, printre altele, 310 ventilatoare, 80 de ventilatoare mobile, 27 de milioane de măști, ochelari și combinezoane de protecție, dezinfectanți și alte materiale sanitare și dispozitive medicale.

ADVERTISEMENT

Achiziționarea stocului pentru combaterea pandemiei COVID-19 a fost realizată în mod excepțional, în condițiile unei piețe extrem de volatile, în perioada stării de urgență din anul 2020, cu o finanțare calificată eronat la acel moment drept credit comercial, iar evoluția ulterioară a prețurilor a cauzat nevandabilitatea și blocarea acestui stoc din cauza calificării greșite a operațiunii de finanțare a achiziției.

Deblocarea de urgență a acestui stoc pentru care Statul Român a cheltuit sume impresionante de bani este impusă de evoluția negativă a pandemiei și de necesitatea ca autoritățile să nu cheltuiască noi resurse financiare pentru achiziționarea altor produse identice”, a mai transmis Unifarm.

ADVERTISEMENT

România, nevoită să ceară ajutor din străinătate pentru materiale sanitare

Drept urmare, pentru ca această situație să se rezolve, Unifarm a inițiat discuții urgente cu Departamentul pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

”Conducerea UNIFARM a inițiat în urgență discuții concrete cu Departamentul pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne cu care a agreat de principiu cedarea stocurilor deținute de UNIFARM necesare combaterii pandemiei COVID-19 către Departamentul pentru Situații de Urgență.

În vederea concretizării urgente a soluției propuse, în actualul context politic, este necesară aprobarea în regim de urgență, cu amendamente, a OUG nr. 29/2020, astfel încât materialele și echipamentele să ajungă imediat în sistemul sanitar.

Situația a fost expusă, în cadrul mai multor audiențe și corespondențe, factorilor care pot contribui la adoptarea unei soluții: Ministerul Sănătății, Primul-ministru, Comisia pentru sănătate publică a Senatului, Consiliul Concurenței, Ministerul Finanțelor, Trezoreria, ANAF, IGSU și DSU”, a mai precizat compania.

Până la jumătatea acestui an, toată marfa riscă să expire. Totul se întâmplă, în contextul în care România a apelat la ajutor sanitar în străinătate luna aceasta, prin activarea Mecanismului de Protecție Civilă al Uniunii Europene. Astfel, România a primit din afară, 250 de concetratoare de oxigen pentru pacienții suferinzi de SARS-COV2.

ADVERTISEMENT