News

Sute de victime, multe minore, cad pradă traficanților din România în fiecare an. Cum recunoașteți anunțurile false și ce trebuie să faceți pentru a vă proteja de profitori

03.04.2020 | 13:28
Sute de victime multe minore cad prada traficantilor din Romania in fiecare an Cum recunoasteti anunturile false si ce trebuie sa faceti pentru a va proteja de profitori
Sute de victime, multe minore, cad pradă traficanților din România în fiecare an. Cum recunoașteți anunțurile false și ce trebuie să faceți pentru a vă proteja de racolanți. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

În 2019, aproape 700 de persoane din România, dintre care cele mai multe sub 18 ani, au fost racolate de traficanți și exploatate în străinătate, majoritatea în scopuri sexuale. FANATIK vă prezintă modalitatea prin care victimele sunt atrase pe internet sub pretextul unor câștiguri materiale sigure, pentru a fi siguri că nu cădeți în plasa întinsă de traficanți.

Cine sunt victimele atrase în capcană de traficanți

Mediul online reprezintă cea mai bună modalitate prin care traficanții reușesc să-și atragă victimele. Anunțurile de câștiguri materiale sigure, într-o țară străină, în care totul este asigurat de angajator și nu este necesară experiența anterioară face ca tot mai multe persoane, dintre care multe sub 18 ani, să fie atrase într-o capcană cu scopul de a exploata mai apoi pe cei care dau crezare acestor iluzii.

ADVERTISEMENT

Din acest motiv, Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane (ANITP) și OLX au demarat o campanie de conștientizare intitulată “Jobul perfect, iluzie cu sens unic”, menită să-i informeze pe români cu privire la adevărul din spatele anunțurilor promițătoare.

FANATIK a stat de vorbă cu reprezentanții ANITP pentru a afla mai multe detalii despre racolarea victimelor în mediul online, iar răspunsurile primite au fost de-a dreptul șocante.

ADVERTISEMENT

Astfel, am aflat că, în anul 2019, din 698 de victime înregistrate, 72 au fost recrutate prin internet. Dintre acestea, 71 erau de sex feminin iar una de sex masculin, dintre care 35 erau cu vârste cuprinse sub 18 ani și 37 de adulți.

Majoritatea persoanelor racolate, exploatate în scopuri sexuale

Așadar, traficanții par să atragă foarte multe victime de sex feminin, tinere, unele minore chiar, cu anunțuri prin care li se oferă un vis fals, respectiv acela de a scăpa de grijile materiale.

ADVERTISEMENT

Statistile arată că cele mai multe victime au fost racolate din mediul rural (43), în timp ce altele proveneau și din orașele din România (29). Dintre acestea, mai mult de jumătate (43) au fost exploatate tot pe teritoriul țării noastre, în timp ce restul a fost trimis în străinătate (Germania 8, Italia 6, UK 4, Spania/Austria 3/3, Olanda 1, Elveția 1, Franța 1, Grecia 1, Danemarca 1).

Datele furnizate de ANITP, în exclusivitate pentru FANATIK, mai prezintă o altă concluzie sumbră: majoritatea covărșitoare a victimelor a ajuns să fie exploatată sexual ( 64 exploatare sexuală, 7 tentativa exploatare sexuală, 1 exploatare prin muncă).

ADVERTISEMENT

Cum reușesc traficanții să atragă victimele? Simplu: le vinde cel mai frumos vis. Cele mai multe anunțuri au același tipar: câștiguri substanțiale într-un timp scurt, nu este solicitată experiență în domeniu și nici studii sau cunoașterea limbii de destinație.

În plus, anunțurile fictive de angajare nu au specificate în mod clar sarcinile de muncă, promit asigurarea transportului, iar datele de contact ale angajatorului fie sunt vag prezentate fie nu pot fi regăsite în anunț.

“Prin urmare, următorii indicatori de pericol pot semnaliza pregătirea unei situaţii de trafic de persoane: plata transportului, sprijin pentru perfectarea documentelor, împrumutarea unor sume de bani pentru plata transportului, obţinerea documentelor, şedere etc.

Atenție și la propunerea de a pleca cu acte false, propunerea de a pleca cu viză turistică, perfectarea documentelor fără participarea ta şi într-un timp foarte scurt,  ţinerea secretă a plecării faţă de rude, apropiaţi, prieteni etc., sugestia de a nu spune adevărul la frontieră despre scopul plecării, lipsa unor condiţii pentru viitorul loc de muncă: experienţă, studii, cunoaşterea limbii ţării”, au declarat în exclusivitate pentru FANATIK reprezentanții ANITP.

Alte semne că ați devenit victimele unor traficanți sunt și intenția de a fi deposedați de actele de identitate și intenția de a fi deposedați de telefoanele mobile sau alte mijloace de comunicare.

“Traficanţii vor profita întotdeauna de lipsa de informaţie, de disperarea pentru găsirea unui loc de muncă sau nemulţumirea privind nivelul veniturilor, de credulitatea, spiritul de aventură sau inconştienţa persoanelor pe care le vor transforma în victime”, ne mai transmite Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane.

Cum sunt atrase victimele de către traficanți

Procesul de racolare a persoanelor ce urmează să fie exploatate nu este unul rapid, ci presupune mai mulți pași, cu scopul de a câștiga încrederea victimelor.

Drept urmare, la început, racolatorii identifică și studiază vulnerabilitățile, nevoile și dorințele viitoarelor victime, urmând ca mai apoi să câștige încrederea acestora și a apropiaților (părinți, familie, prieteni).

Odată ce au ajuns în acest punct, traficanții vor prezenta dovezi de prosperitate, generozitate și succes social, un adevărat magnet pentru persoanele într-o stare materială precară, spun reprezentanții ANITP, după care se trece la îndatorarea viitoarei victime, financiar și emoțional.

După ce s-a atins și etapa de accentuare a vulnerabilităților, apare, ca din senin, o oportunitate financiară enormă, cu necesitatea urgentării tuturor formalităților. Victima este determinată de traficant în această etapă să nu spună nimănui despre destinație și chiar să mintă legat de locul unde urmează să ajungă.

Ba, mai mult, este îndrumată să nu-și ia asupra sa mijloace care să-i asigure independența (bani, haine), iar în timpul călătoriei ajunge să fie deposedată de documentele de identitate și telefon, apoi dusă într-un loc izolat. Acesta este momentul în care visul s-a transformat, de fapt, în cel mai negru coșmar.

Victima este în cele din urmă manipulată și convinsă că nimeni, nici măcar autoritățile, nu ar interveni să o salveze, astfel că ajunge să fie exploatată ori revândută către alți traficanți, pentru a i se pierde urma.

Oricât de îngrozitor ar părea acest scenariu, el este unul cât se poate de real, pe baza căruia sute de victime din România sunt racolate de traficanți, pentru a fi exploatate, cele mai multe în scopuri sexuale, după cum arată datele prezentate mai sus.

Cele mai multe victime provin din familii sărace, astfel că iluzia unui trai mai bun este mult mai ușor de vândut. “Ca zonă principală de proveniență rămâne zona Moldovei, reprezentată de județele: Iași, Galați, Bacău și Vaslui”, au mai declarat reprezentanții ANITP, în exclusivitate pentru FANATIK.

Atenție la anunțurile de angajare de pe internet

În scopul prevenirii unor astfel de scenarii, ANITP vine cu o serie de recomandări, pentru a ști exact dacă avem de-a face cu un anunț real de angajare sau o capcană întinsă de traficanți în mediul online.

În primul rând, cei care dau curs unei promisiuni de a lucra în străinătate sau chiar în țară trebuie să verifice legalitatea firmei de intermediere a forței de muncă, atât pe site-urile de specialitate, cât și istoricul de pe rețelele de socializare (din grupurile destinate locurilor de muncă).

Totodată, nu se ecomandă părăsirea țării fără un contract semnat cu firma angajatoare din străinătate. Contractul de munca trebuie întocmit în cel puțin 2 exemplare și scris într-o limbă pe care viitorul angajat să o cunoască foarte bine (și în limba română).

Trebuie amintit aici și faptul că cele mai multe companii din afară nu acoperă cheltuielile pentru obținerea pașaportului, vizei sau cheltuielile de transport. În plus, se recomandă evitarea semnării unui contract cu specificații evazive de genul: “și alte tipuri de activități” sau “toate activitățile la cererea angajatorului”.

“Nu da nimănui actele tale de identitate sau alte documente importante. Nu accepta să perfectezi documentele și să ți se plătească drumul în credit sau cu împrumut”, mai transmite ANITP.

Cui te poti adresa pentru a ajuta o victimă a traficului de persoane?

În cazul în care ai ajuns victima unui traficant, sau cunoști pe cineva în această situație, este important de știut că te poți adresa autorităților prin mai multe variante.

“Dacă ești în România, apelează gratuit linia telefonica 0 800.800.678, iar dacă te afli în strainătate apelează la numărul 004.021.313.31.00”, ne informează reprezentanții agenției împotriva traficiului de persoane.

În același timp, poți suna oricând la 112 dacă te afli în orice loc din România, la linia verde ANITP 0 800 800 678, precum și la misiunile diplomatice ale României în străinătate.

“Nu vă încredeţi orbeşte în promisiunile şi ofertele celor din jur. Chiar dacă primiţi propuneri de muncă/studii sau călătorii în străinătate din partea unui prieten sau a unei cunoştinţe, verificaţi în detaliu propunerea şi asiguraţi-vă de veridicitatea acesteia prin mai multe mijloace”, îi mai sfătuiesc reprezentanții ANITP pe cei care dau curs anunțurilor de angajare de pe internet.

Totodată, se recomandă copierea tuturor actelor necesare pentru călătorie și păstrarea lor în locuri diferite, precum și notarea coordonatelor misiunilor diplomatice sau ale oficiului consular al României din țara în care mergeți pentru a munci.

Doar respectând indicațiile de mai sus vă puteți asigura că nu deveniți victima traficanților și încă o cifră adăugată la statistica sumbră legată de racolarea persoanelor de pe internet.

ADVERTISEMENT