Fotbal international

Suveranul Pontif a vorbit despre Diego Maradona. “Era poet pe teren, dar un om fragil”

02.01.2021 | 19:55
Suveranul Pontif a vorbit despre Diego Maradona Era poet pe teren dar un om fragil
ADVERTISEMENT

Papa Francisc este recunoscut pentru afinitatea sa cu lumea sportului şi în special cu acea a balonului rotund. Argentinian fiind, microbul fotbalului i-a intrat în sânge de mic, perioadă în care mergea des la stadion şi juca la un nivel modest, pe un post absolut neaşteptat.

Suveranul Pontif a acceptat să acorde un amplu interviu pentru cel mai mai imoportant cotidian sportiv al Italiei, Gazzetta dello Sport, în care povesteşte despre perioada copilăriei sale dar şi despre momentul în care s-a cunoscut personal cu Diego Maradona.

ADVERTISEMENT

Maradona, care a fost socotit de mulţi mai bun decât brazilianul Pele în lupta pentru titlul de cel mai bun jucător din lume al tuturor timpurilor, a murit spre sfârşitul acestui an, după ce abia împlinise vârsta de 60 de ani şi după ce trecuse cu bine peste o intervenţie chirurgicală la creier.

Papa a jucat fotbal pe postul de portar

Referindu-se la pasiunea pentru fotbal Papa a explicat că era normal să devină socios la San Lorenzo, la ale cărui meciuri mergea împreună cu familia, în 1946 trăind bucuria câştigării campionatului. Papa a jucat fotbal pe postul de portar şi crede că a fost o experienţă folositoare. Însă nu are carnet de socios doar la San Lorenzo ci şi la Boca Juniors.

ADVERTISEMENT

”Nu eram printre cei mai buni. Eram ceea ce în Argentina se cheamă ‘pata dura’, adică jucam dur. Așa că m-au pus să stau în poartă. Dar am învățat multe ca portar, a fost o școală bună pentru mine”. Suveranul Pontif nu iubea numai fotbalul ci şi baschetul, tatăl său fiind jucător la San Lorenzo timp de câţiva ani.

Cum l-a cunoscut personal pe Diego Maradona

Ca orice argentinian a avut o mare admiraţie pentru fotbalistul Diego Armando Maradona, pe care l-a cunoscut personal în 2014. Papa a căutat să vadă dincolo de zeul gazonului ce fel de personalitate se ascunde în spatele gloriei fotbalistice şi a descoperit un personaj aflat exact la polul opus.

ADVERTISEMENT

”L-am cunoscut pe Diego în timpul unui ”Meci pentru Pace”, în 2014. Îmi amintesc cu plăcere ce a făcut pentru fundația care are grijă de copii nevoiași din întreaga lume, Scholas Occurrentes. Pe teren, Maradona a fost un poet. Un mare campion, care a bucurat milioane de oameni, atât din Argentina, cât și de la Napoli. Era și un om foarte fragil”.

Este un adversar hotărât al dopajului în sport

Bun cunoscător al fenomenului sportiv şeful bisericii catolice spune că prezenţa dopingului nu poate surprinde, însă se declară total împotriva utilizării acestor mijloace de îmbunătăţire a performanţelor, pe care le consideră grave înşelătorii.

ADVERTISEMENT

”E o comandă rapidă care anulează demnitatea”, a explicat Papa, care a subliniat că “marii campioni nu sunt făcuți în laborator”. Tocmai de aceea el are o admiraţie şi o stimă deosebite faţă de ce acei sportivi care caută ca numai prin antrenamente şi viaţă cumpătată să îşi ridice nivelul performanţelor.

 

ADVERTISEMENT