News

Tabăra Orban îl acuză pe Florin Cîțu de periclitarea coaliției. „Cine stă numai de frică? Să ia și bătaie și să fie și de acord”

Susținători ai președintelui PNL, Ludovic Orban, încep să îl critice deschis pe șeful Guvernului pentru că ar fi pus în pericol existența coaliției.
02.09.2021 | 13:16
Tabara Orban il acuza pe Florin Citu de periclitarea coalitiei Cine sta numai de frica Sa ia si bataie si sa fie si de acord
Din tabăra Orban apar voci care-l acuză pe Florin Cîțu că a provocat criza politică/ Colaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Primul-ministru Florin Cîțu începe să fie criticat din interiorul partidului pentru faptul că a provocat actuala criză politică, iar faptul că a convocat conducerea partidului fără acordul lui Ludovic Orban a amplificat iritarea unor susținători ai președintelui PNL.

Dacă Ludovic Orban a fost mai moderat, avertizând taberele privind riscurile ruperii alianței dintre PNL și USR-PLUS, unii liberali nu se feresc să îl considere pe Cîțu drept principalul vinovat pentru că a provocat o criză politică doar pentru a-și asigura președinția partidului la Congresul PNL din 25 septembrie.

ADVERTISEMENT

Într-o declarație pentru FANATIK, președintele PNL Sector 3, deputatul Antonel Tănase, susține că premierul a încercat să forțeze adoptarea PNDL 3 și a provocat o criză guvernamentală. Pe de altă parte, Tănase este încrezător că problemele din coaliție pot fi încă rezolvate.

„Un guvern condus în forță”

Antonel Tănase, fost secretar general al guvernului Orban, s-a arătat nemulțumit atât de faptul că a apărut o criză în interiorul Guvernului, cât și pentru faptul că premierul Cîțu a convocat o ședință nestatutară a Biroului Politic al PNL, fără acordul președintelui partidului.

ADVERTISEMENT

Este stilul ăsta de a forța lucrurile din partea adepților premierului și de a încerca să preia ei inițiativa în partid. Nicio problemă, e corect, dar a pune în pericol Guvernul și coaliția prin stilul ăsta belicos de a conduce nu e productiv. Noi trebuie să vedem ce se va întâmpla peste două-trei luni. Un guvern minoritar PNL cât poate să reziste? Până la prima moțiune de cenzură”, a comentat Tănase.

El i-a imputat premierului că nu a negociat suficient în coaliție pentru a obține ce-și dorește și a recurs la metode mai dure. „Ce predictibilitate poate să aibă un guvern condus în forță în condițiile nu avem majoritate singuri. Cu un guvern de coaliție cum se face lucrul ăsta? Prin negociere, prin dialog, prin convingere pentru că oamenii ăia au și ei agenda lor, interesele lor. Astea trebuie armonizate, nu antagonizate”, a declarat liberalul.

ADVERTISEMENT

Întrebat dacă mai este posibil ca guvernul actualei coaliții să mai fie condus de către Florin Cîțu, Antonel Tănase a răspuns: „Orice este posibil dacă luăm decizii raționale. Dacă luăm decizii din astea în forță, vă dați seama… Cine stă numai de frică? Să ia și bătaie și să fie și de acord…

Miza PNDL – victoria sau înfrângerea la Congres

Acesta crede că programul Anghel Saligny, noua formă a PNDL, putea fi acceptat de toate partidele din coaliție în urma unor negocieri suplimentare, Tănase apreciind că observațiile și condițiile puse de USR-PLUS „nu sunt nerezonabile”. În schimb, Cîțu ar fi pus în pericol funcționarea coaliției ca să-și asigure victoria la Congres.

ADVERTISEMENT

Din punctul meu de vedere, premierul a forțat lucrurile pentru că știe că nu are șanse fără PNDL-ul ăsta, este vital pentru el. El nu este cunoscut în partid, baza partidului nu-l știe și aleșii locali așteptau ceva din partea premierului. Lucrurile astea trebuiau să se întâmple din mai-iunie când au început convocările primarilor la Palatul Victoria. Acum, apropiindu-se momentul, a forțat. A fost foarte degajat o perioadă și apoi a început să se precipite când și-a dat seama că nu are șanse”, a conchis Antonel Tănase.

Un alt liberal din tabăra lui Orban care insistă pe necesitatea salvării coaliției este senatorul Viorel Badea, președintele organizației din Diaspora a PNL, acesta arătând că alternativa este de neacceptat. „Asta ar însemna distrugerea programului de guvernare, ar însemna demiterea guvernului. Este o chestie absurdă, nici nu se poate discuta așa ceva”, a declarat Viorel Badea pentru FANATIK.

Varianta guvernului minoritar, inacceptabilă

Ca și Tănase, Viorel Badea a respins categoric posibilitatea unui guvern minoritar, în care liberalii să guverneze doar cu UDMR. „Nu există așa ceva, un guvern minoritar este un guvern captiv. Guvernarea în coaliție înseamnă disponibilitate totală la dialog, discuții multe, luat fiecare subiect în parte, altfel n-ai cum. E ca în familie, nu mă duc să-mi bat nevasta că nu a făcut ce am vrut eu, să fim serioși”, a spus senatorul.

În ce privește ședința Biroului Politic convocată de Florin Cîțu, Viorel Badea a precizat că a fost invitat cu numai o oră înainte de începere. Badea susține că toate deciziile luate într-o ședință care se desfășoară fără a fi convocată de președintele partidului și fără ca acesta să participe sunt nule de drept.

Criticile din PNL legate de modul în care Cîțu a gestionat relația cu USR-PLUS au început încă de miercuri seara când deputatul Alexandru Kocsis nu a ezitat să ceară demisia primului-ministru, dacă acest lucru ar putea salva coaliția.

Un lider, șef, ce o fi el, care procedează ca Florin Cîțu în seara aceasta, nu merită să conducă nimic. Omul nu pricepe politica, nu respectă nimic și pe nimeni. Un asemenea om nu mă reprezintă și nu vreau să vorbească și să ia decizii în numele meu. Decât să plece USR-PLUS din coaliție și să se destrame totul, mai bine pleci tu din Guvern, Florine”, a scris Kocsis pe Facebook.

ADVERTISEMENT