Life

Tăierea capului Sf. Ioan Botezătorul. E strict interzis să faci așa ceva în această zi de mare sărbătoare

Tăierea capului Sf. Ioan Botezătorul este sărbătoarea creștină prăznuită anual pe 29 august. Conform tradiției, mai multe activități sunt interzise în această zi.
28.08.2022 | 19:30
Taierea capului Sf Ioan Botezatorul E strict interzis sa faci asa ceva in aceasta zi de mare sarbatoare
Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul. Tradiții și obiceiuri. Foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Tăierea capului Sf. Ioan Botezătorul este sărbătoarea creștină care încheie anul bisericesc. Prăznuită anual pe 29 august, există anumite persoane care o asociază cu Vinerea Patimilor, fiind considerată o zi ce ar trebui destinată postului și rugăciunii.

Ce semnifică sărbătoarea tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul

Conform învățăturilor Sfinte Scripturi, în timpul unui ospăț oferit de Irod cu ocazia zilei de naștere, la cererea Irodiadei, a tăiat capul Sf. Ioan Botezătorul, care era întemnițat în castelul lui de la Maherus. Sf. Ioan Botezătorului îi atrăsese acestuia atenția pentru viața pe care o ducea cu Irodiada, soția fratelui său.

ADVERTISEMENT

Pentru a se răzbuna, femeia a sfătuit pe fiica ei, numită Salomeea, care dansase și îi fericise pe invitați, să ceară la schimb capul Botezătorului.

Se spune că Sf. Ioana este cea care a luat capul Sfântului și l-a îngropat în Ierusalim, într-un vas de lut, în muntele Eleonului. Acolo a stat până în vremea Sfinților Împărați Constantin și Elena, când Ioan Botezătorul s-a arătat în fața a doi călugări, cărora le-a cerut să-l dezgroape.

ADVERTISEMENT

În timp ce mergeau, având capul într-un sac, călugării au întâlnit un olar, căruia i-au cerut să-l care pentru ei. Sf. Ioan Botezătorul s-a arătat din nou și i-a spus acestuia să fugă din calea lor. Omul a ascultat și a avut parte de multe bucurii, iar cu puțin timp înainte să moară, a pus capul într-o raclă și l-a dăruit surorii sale.

Astfel, racla a ajuns în posesia lui Eustatiu, un monah arian, care locuia într-o peșteră, și care multă vreme a pretins că poate face minuni. După ce a fost trimis în exil, a îngropat capul, iar în anul 452, peștera a luat foc, aceasta fiind cea de-a doua aflare a capului Botezătorului.

ADVERTISEMENT

În cele din urmă, în timpul luptei împotriva sfintelor Icoane, a fost îngropat la Comane, unde a rămas până când Sf. Ignatie l-a dus la Constantinopol.

Tradiții și obiceiuri în această zi

Sărbătoarea Tăierii capului Sf. Ioan Botezătorul reprezintă un moment trist din istoria creștinismului, marcat de jertfă pentru dreptate. El a încercat să schimbe oamenii în bine și să le ofere, pe lângă darul învățăturii, taina Botezului.

ADVERTISEMENT

Există mai multe tradiții și obiceiuri care se respectă pe 29 august. Unele persoane asociază sărbătoarea cu Vinerea Patimilor, astfel că se cuvine ca ziua să fie închinată postului rugăciunii. Ideal ar fi să fie post negru și să fie mâncată doar o turtă de mălai sau grâu, pentru sănătate și iertarea păcatelor.

Totodată, creștinii merg la biserică cu mere, pere, struguri și castraveți, pentru a fi sfințite și împărțite celor nevoiași. De altfel, se mai oferă și pachete care conțin struguri și pâine caldă, pentru bunăstarea familiei și liniște în casă.

Ce este absolut interzis să facă de tăierea capului Sf. Ioan Botezătorul

De Tăierea capului Sf. Ioan Botezătorul este interzis să se consume vin roșu, deoarece băutura este asociată cu sângele Sfântului Ioan, dar și cu cel al Mântuitorului.

Nu se consumă varză, fiindcă se crede că pe aceasta i-a fost tăiat capul Sfântului. De asemenea, nu se mănâncă fructe și legume rotunde, care se aseamănă cu forma capului. În plus, nu se taie cu cuțitul, totul se rupe cu mâna sau cu alte ustensile.

ADVERTISEMENT