Life

Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul 2020. Ce nu ai voie să faci pe 29 august. E mare păcat

28.08.2020 | 22:32
Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul 2020 Ce nu ai voie sa faci pe 29 august E mare pacat
ADVERTISEMENT

Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul 2020 e prăznuită de creștini pe 29 august. E mare păcat dacă nu sunt respectate anumite obiceiuri în această zi sfântă.

De aceea credincioșii care își doresc să respecte cu sfințenie datinile din popor o pot face în ziua de sâmbătă și dacă țin post. Este recomandat și postul negru celor care știu că pot să țină orele de post, din punct de vedere al sănătății.

ADVERTISEMENT

În ziua de sâmbătă, creștinii ortodocși prăznuiesc Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Sărbătoarea coincide cu obiceiul de a nu folosi un cuțit sau orice a uneltelor tăioase, în gospodărie. Din străbuni se crede că este o zi în care oamenii au ghinion și dacă culeg sau mănâncă varză.

Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul 2020. Ce este interzis să faci pe 29 august. E păcat mare

Românii mai trebuie să știe că tot sâmbătă este interzis să se mănânce fructe și legume care au forma rotundă. Așa cum este pepenele, dar și varza, deoarece prorocului i-a fost retezat capul pe o varză, de șapte ori.

ADVERTISEMENT

Există însă și anumite obiceiuri care nu au legătură cu Sfânta Scriptură și pe care credincioșii nu trebuie să le respecte chiar întocmai. Totuși semnificația religioasă a acestei sărbători este comparată cu Vinerea Mare.

Tot pe 29 august mai este interzis să fie tăiate legumele care au formă rotundă. Orice aliment consumat se rupe cu mâna și nu se folosește un cuțit. Nu se mănâncă nici legume sau fructe ce au culoarea roșie.

ADVERTISEMENT
Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul 2020. Ce nu ai voie să faci pe 29 august. E mare păcat
Creștinii ortodocși prăznuiesc Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul 2020 în ziua de sâmbătă, pe 29 august

Un alt obicei respectat cu sfințenie în foarte multe zone din țara noastră este cel că nu se mănâncă fructe sau legume ce au forma Sfintei Cruci.

Nu se folosesc farfuriile, sâmbătă, pe 29 august, pentru că va aduce ghinion în casă. Capul Sfântului Ioan Botezătorul a fost adus pe o tipsie după ce i-a fost tăiat prorocului, de aceea se interzice folosirea acestei vesele.

ADVERTISEMENT

Nu se folosește nici mătura, deoarece nu trebuie tulburat somnul de veci al persoanelor care au decedat, în cazul care poartă doliu.

ADVERTISEMENT