Life

Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Ce se întâmplă cu cei care nu respectă tradițiile

28.08.2020 | 23:54
Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul Ce se intampla cu cei care nu respecta traditiile
Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Ce se întâmplă cu cei care nu respectă tradițiile. Sursa foto: doxologia.ro
ADVERTISEMENT

Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul este una dintre cele mai importante sărbătorile ale creștinătății, acesta fiind pomenit pe 29 august, zi care încheie anul bisericesc. Potrivit calendarului ortodox, la acest praznic credincioșii păstrează câteva tradiții și obiceiuri pentru a le merge bine până la finalul anului.

Zi de post și de rugăciune, în această zi de sărbătoare, creștinii ortodocși de pretutindeni păstrează câteva rânduieli încă din vechime. Trecută cu cruce roșie în calendarul ortodox, sărbătoarea vine cu o serie de interdicții, cei care nu respectă regulile fiind aspru pedepsiți.

ADVERTISEMENT

Așa se face că, pe lângă faptul că în această zi nu se spală, nu se calcă și nu se coase, există și alte obiceiuri pe care oamenii le păstrează și acum. Printre acestea se numără unul dintre cele mai vechi obiceiuri, acela de a duce la Biserică alimente pentru a fi sfințite.

Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Obiceiuri, tradiții și interdicții

Merele, perele, strugurii sau castraveții sunt poamele pe care credincioșii le duc la slujba de la Biserică pentru a fi sfințite. Ulterior, acestea se împart celor flămânzi și săraci, precum și copiilor și persoanelor în vârstă.

ADVERTISEMENT

Se spune că fructele se oferă în amintirea sufletelor plecate dintre cei vii, în timp ce strugurii și pâinea caldă se împart pentru bunăstarea familiei, pentru liniște în casă și pentru spor la toate activitățile pe care le întreprindem până la finalul anului.

Printre obiceiurile care se păstrează din moși-strămoși se numără și faptul că în această zi de mare sărbătoare credincioșii nu folosesc cuțitul pentru a tăia pâinea, ci totul se rupe cu mâna. În plus, nu se mănâncă preparate din varză pentru că o veche tradiție spune că lui Ioan Botezătorul i s-a tăiat capul pe varză de 7 ori și a înviat.

ADVERTISEMENT

Credincioșii de pretutindeni obișnuiesc să țină post negru pe 29 august, consumând simplă doar o turtă de mălai sau grâu. Acest obicei se ține în special pentru sănătate și iertarea păcatelor și se începe din seara de dinaintea sărbătorii.

De asemenea, în popor există interdicția de a tăia și mânca fructe sau legume care au formă rotundă. În această categorie este inclus pepenele fie roșu, fie galben.

ADVERTISEMENT

O altă interdicție este legată de consumul de vin roșu pentru că această băutură reprezintă sângele Sfântului Ioan, dar și al Mântuitorului Iisus care suferă în această zi tragică pentru cel care i-a prevestit venirea în lume.

Datinile străvechi spun că persoanele care nu respectă tradițiile și obiceiurile pentru ziua în care este cinstită Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul vor atrage pagubă și bolile în căminul propriu.

Rugăciune scurtă către Sfântul Ioan Botezătorul

„Sfinte Ioane, Înainte-mergătorule, frumuseţea cerului şi bucuria pământului, cel ce prin tăierea capului tău pământul întreg l-ai sfinţit, primind această smerită rugăciune a noastră, izbăveşte-ne din toate nevoile şi ne scoate din chinul ce va să fie, pe noi, cei ce te lăudăm cu credinţă şi nădejde.

Ca unul ce stai înaintea scaunului lui Hristos, ajută-ne să-i biruim pe vrăjmaşii văzuţi şi pe cei nevăzuţi. Izbăveşte-ne din tot necazul şi, având îndrăznire către Domnul, fereşte-ne de ispitele acestui veac.

Dăruieşte-ne nouă, Sfinte Ioane Proorocule, putere din cer şi, ca unul ce eşti făclie strălucitoare, luminează-ne pe noi, cei ce alergăm la slăvita prăznuire a trecerii tale la Domnul. Amin!”

ADVERTISEMENT
Scriitoarea JK Rowling, acuzată de „cruzime”, după ce și-a bătut joc de primul...
Scriitoarea JK Rowling, acuzată de „cruzime”, după ce și-a bătut joc de primul manager transsexual din fotbalul britanic
Ce se schimbă la CNP-urile românilor
Ce se schimbă la CNP-urile românilor
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf...
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf în dormitorul matrimonial. Antrenorul a izbucnit în plâns când a aflat că este înșelat
Un nou drog periculos descoperit în România. S-au emis alerte la nivel european,...
Un nou drog periculos descoperit în România. S-au emis alerte la nivel european, după ce a murit un copil de 13 ani
Iubita fiului Nadiei Comăneci, apariţie de senzaţie. Imagine rară cu tânăra în ziua...
Iubita fiului Nadiei Comăneci, apariţie de senzaţie. Imagine rară cu tânăra în ziua în care Dylan a fost în culmea fericirii
De necrezut! Ce a spus Laurențiu Reghecampf despre trecutul amoros al iubitei lui,...
De necrezut! Ce a spus Laurențiu Reghecampf despre trecutul amoros al iubitei lui, Corina Caciuc: „Eu sunt fixist. Cum aș putea să aflu...”
Tot adevărul despre relația dintre Iulia Vântur și Salman Khan. O româncă din...
Tot adevărul despre relația dintre Iulia Vântur și Salman Khan. O româncă din India a dezvăluit detalii neștiute
Apple și Google promit alerte de urmărire. Oricine se va putea feri de...
Apple și Google promit alerte de urmărire. Oricine se va putea feri de spionaj
Măruță a ajuns de urgență la spital. Problema gravă cu care se confruntă....
Măruță a ajuns de urgență la spital. Problema gravă cu care se confruntă. Mesajul dureros de pe patul de suferință
Firmele care au primit, înainte de campania electorală, contracte de sute de milioane...
Firmele care au primit, înainte de campania electorală, contracte de sute de milioane de lei de la primăriile conduse de Clotilde Armand, Radu Mihaiu și Robert Negoiță. Cine le controlează
Îngrășământul ideal pentru roșii, ardei și castraveți. Aplică-le acest tratament și vor crește...
Îngrășământul ideal pentru roșii, ardei și castraveți. Aplică-le acest tratament și vor crește într-o bucurie