News

Taifunul Noru face ravagii în Filipine. Mii de oameni evacuați. Imagini cumplite. Video

Filipine, o țară insulară din sud-estul Asiei, a fost lovită duminică de super-taifunul Noru. Mii de oameni au fost evacuați, iar majoritatea activităților au fost suspendate.
25.09.2022 | 21:11
Taifunul Noru face ravagii in Filipine Mii de oameni evacuati Imagini cumplite Video
Super - taifunul Noru a lovit duminică Filipine. Sursa foto: colaj Fanatik / Twitter.com
ADVERTISEMENT

Super-taifunul Noru a lovit duminică Filipine. Autoritățile se tem de inundaţii și de alunecări de teren masive. Mii de persoane au fost nevoite să îşi evacueze locuinţele.

Super – taifunul Noru a lovit duminică Filipine. Majoritatea activităților din țară au fost suspendate

Până în acest moment, mii de oameni au fost evacuați, iar birourile guvernamentale au fost închise. Super taifunul lovește insulele din estul Filipinelor.

ADVERTISEMENT

Noru a provocat rafale de până la 240 – 260 km/h pe cea mai importantă insulă a țării, Luzon. Aici trăiește mai mult de jumătate din populația de 110 milioane a țării.

Meteorologii spun că furtuna a cunoscut o ”intensificare explozivă” când a ajuns la vest de Luzon.

ADVERTISEMENT

Autoritățile avertizează că taifunul ar putea provoca alunecări de teren, inundații devastatoare și valuri uriașe în apropiere de țărm.

Peste 8.400 de persoane au fost deja evacuate din calea furtuni. Oficialii au anunțat că taifunul a afectat și Capitala țării, Manila.

ADVERTISEMENT

Viteza vântului a crescut cu 90 km/h în 24 de ore. Meteorologul Robb Gile a declarat agenției de presă AFP că viteza crescută a rafelelor este  ”fără precedent”, scrie BBC.

Zborurile și navigația din Filipine, suspendate

Zborurile și serviciile navale au fost suspendate în Filipine. Pe Luzon, cea mai populată insulă, președintele Ferdinand Marcos a decis suspendarea tuturor activităților guvernamentale. Au fost anulate și cursurile școlare.

ADVERTISEMENT

În prezent, mii de voluntari monitorizează nivelurile râurilor, podurile și munții pentru eventuale alunecări de teren, a declarat Dick Gordon, președintele Crucii Roșii din Filipine.

Filipine, un arhipelag cu peste 7.000 de insule din Oceanul Pacific, este un stat foarte vulnerabil în fața furtunilor. Aici există o medie anuală de 20 de furtuni tropicale puternice.

Cea mai devastatoare manifestare meteo din ultima perioadă s-a raportat cu mai puțin de un an în urmă. Peste 400 de persoane au murit în decembrie 2021, atunci când taifunul Rai a lovit statul asiatic.

În 2013, taifunul Haiyan, una dintre cele mai puternice furtuni tropicale înregistrate vreodată, a ucis peste 6.000 de oameni în Filipine.

ADVERTISEMENT