Cel puțin 14 persoane au murit și alte 176 au fost rănite în Vietnam după ce taifunul Yagi a lovit nordul țării, a anunțat duminică presa de stat, în timp ce oficialii au avertizat cu privire la ploi torențiale în ciuda puterii în scădere a furtunii.
Descris de oficialii vietnamezi drept unul dintre cele mai puternice taifunuri care au lovit regiunea în ultimul deceniu, Yagi a lăsat mai mult de 3 milioane de oameni fără electricitate în nordul Vietnamului.
De asemenea, a afectat terenuri agricole vitale, aproape 116.192 de hectare pe care se cultivă în principal orez și fructe. Sute de zboruri au fost anulate după ce patru aeroporturi au fost închise, relatează TIME.
Taifunul a ajuns pe coasta de nord a Vietnamului, în provinciile Quang Ninh și Haiphong, cu viteze ale vântului de până la 149 de kilometri pe oră sâmbătă după-amiază.
Acesta a făcut ravagii timp de aproximativ 15 ore înainte de a slăbi treptat până la nivelul unei depresiuni tropicale duminică dimineața devreme.
Departamentul de meteorologie din Vietnam a prognozat ploi abundente în provinciile din nord și din centru și a avertizat cu privire la inundații în zonele joase, inundații rapide pe cursurile de apă și alunecări de teren pe pantele abrupte.
Lucrătorii municipali, împreună cu armata și forțele de poliție, erau ocupați în capitala Hanoi cu curățarea copacilor dezrădăcinați, a panourilor publicitare căzute, a stâlpilor de electricitate răsturnați și a acoperișurilor care au fost măturate, în timp ce evaluau clădirile avariate.
Yagi era încă o furtună când a ieșit miercuri din nord-vestul Filipinelor și a intrat în Marea Chinei de Sud, provocând cel puțin 20 de morți și 26 de dispăruți, majoritatea în urma alunecărilor de teren și a inundațiilor pe scară largă din această națiune din arhipelag. Apoi s-a îndreptat spre China, omorând trei persoane și rănind alte aproape o sută, înainte de a ateriza în Vietnam.
Furtuni precum taifunul Yagi „devin din ce în ce mai puternice din cauza schimbărilor climatice, în primul rând pentru că apele mai calde ale oceanelor furnizează mai multă energie pentru a alimenta furtunile, ceea ce duce la creșterea vitezei vântului și la precipitații mai abundente”, a declarat Benjamin Horton, director al Observatorului Pământului din Singapore.