News

Taiwanul se pregătește de invazia chineză. Exercițiu militar fără precedent în Pacific

Taiwanul desfășoară un exercițiu militar fără precedent, pregătindu-se de o posibilă invazie a Chinei în lunile următoare. Pericolul unei invazii este real, cred serviciile secrete.
28.07.2022 | 10:43
Taiwanul se pregateste de invazia chineza Exercitiu militar fara precedent in Pacific
Exercițiu militar taiwanez, în așteptarea invaziei chineze. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Astfel de exerciții se desfășoară anual în Taiwan, începând cu 1984, însă în aceste zile armata taiwaneză simulează scenariul prin care China decide să invadeze insula din Pacific.

Taiwan se pregătește de invazia chineză

Potrivit CNN, scenariul simulat în timpul exercițiului militar Han Kuang e următorul:

”Inamicul se pregătește să captureze o cale navigabilă-cheie din apropierea capitalei taiwaneze. Chinezii atacă atât pe mare, cât și din aer, și vizează gura râului Tamsui de pe coasta de nord a insulei. Estuarul strategic aflat aici oferă acces direct în centrul orașului Taipei.

ADVERTISEMENT

Armata taiwaneză folosește avioane și tancuri, iar forțele terestre detonează explozibili pentru a opri avansarea inamicului. În mare sunt desfășurate nave de război și submarine, în cel mai mare exercițiu pe care Taiwanul l-a desfășurat în ultimul deceniu. Totul, în contextul posibilei invazii a Chinei”.

Președintele Tsai Ing-wen a urmărit cum armata a simulat un atac asupra bazei navale Su’ao, un port militar important din nordul țării.

ADVERTISEMENT

Exercițiul demonstrează capacitatea și determinarea armatei noastre în apărarea țării noastre”, a declarat Tsai.

Exercițiul militar Han Kuang va dura o săptămână și implică toate ramurile armatei din TAiwan, inclusiv forțele de rezervă. După invazia Rusiei în Ucraina, China a fost acuzată că se pregătește să atace Taiwanul. Mai mult, Beijingul ar studia atent eșecul din primele săptămâni ale armatei ruse în Ucraina pentru a învăța din greșeli, pentru a nu le repeta în Taiwan.

ADVERTISEMENT

Tensiunile sunt tot mai mari în zonă, inclusiv între SUA și China. Beijingul a avertizat că armata chineză ”va apăra cu hotărâre suveranitatea națională dacă se va confrunta cu forțe externe care încurajează independența Taiwanului”, la auzul veștii că Nancy Pelosi vrea să viziteze Taipei.

Președintele Camerei Reprezentanților din SUA a fost avertizat inclusiv de colegi din SUA să nu facă această deplasare, pentru a nu declanșa un război.

ADVERTISEMENT

”China cere SUA să ia măsuri concrete pentru a-și îndeplini angajamentul de a nu sprijini independența Taiwanului și de a nu organiza o vizită a lui Pelosi în Taiwan”, a declarat Tan Kefei, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării al Chinei.

Statele Unite ale Americii au fost avertizate că vor fi nevoite să-și asume toate consecințele dacă ”persistă” cu această strategie.

Directorul CIA Bill Burns consideră că invadarea Taiwanului este un scenariu realist. ”Nu aș subestima determinarea președintelui Xi de a declara controlul Chinei”, a declarat Burns.

ADVERTISEMENT
Tags: