Sport

Ei sunt cei mai talentați tineri fotbaliști din America de Sud. Cine ar putea face pasul spre marile ligi din Europa. Video

Julian Alvarez, Jorge Carrascal, Exequiel Zeballos, Thiago Almada, Brian Ocampo, Gaston Avila și Marcelino Nunez sunt printre cei mai promițători fotbaliști sud-americani, care au arătat că pot trece la următorul nivel.
02.01.2022 | 09:10
Ei sunt cei mai talentati tineri fotbalisti din America de Sud Cine ar putea face pasul spre marile ligi din Europa Video
Cine sunt tinerii fotbalişti din America de Sud care ar putea ajunge în Europa
ADVERTISEMENT

America de Sud rămâne un izvor plin de talente care alimentează în mod constant cluburile din marile campionate ale Europei. De aceea, începutul fiecărui an este așteptat cu mare interes pentru că poate aduce transferul pe Bătrânul Continent pentru unii dintre jucătorii care au încântat publicul latino-american cu harul lor. Și asta pentru că în timp ce Europa este în plină iarnă, sud-americanii tocmai și-au încheiat socotelile sezonului și se bucură din plin de vacanța verii australe.

Cei mai talentaţi tineri fotbalişti din America de Sud

În rândurile ce urmează, vă vom prezenta cele mai promițătoare nume pe care le propune fotbalul sud-american pentru posibile transferuri peste ocean în 2022. Interesant este că, deși Brazilia a câștigat ultimele două ediții ale Copei Libertadores, echivalentul Champions League în America Latină, prin Palmeiras, niciun fotbalist sub 23 de ani nu a ieșit la rampă din Țara Cafelei.

ADVERTISEMENT

Ceea ce arată că Brazilia nu mai este principala sursă de tinere talente din America de Sud, iar cauza ar putea fi puterea financiară superioară a cluburilor braziliene în comparație cu cele din țările rivale. Astfel, echipele de top din Țara Cafelei nu mai pun accentul pe promovarea fotbaliștilor din propriile academii și caută să atragă fotbaliști cu experiență. Sau se mai întâmplă și ca jucătorii tineri foarte talentați să fie vânduți în Europa la puțin timp după ce au scos capul în lumea mare a fotbalului, așa cum sunt cazurile lui Vinicius și Rodrygo.

1. Julian Alvarez, River Plate și Argentina, atacant

În sezonul recent încheiat în Argentina, Julian Alvarez a fost numele care a stat pe buzele tuturor iubitorilor fotbalului. Atacantul de 21 de ani al lui River Plate a fost golgeterul campionatului, cu 18 reușite, și a fost, totodată, și cel mai bun pasator al trupei lui Marcelo Gallardo, confirmând afirmațiile lui Gonzalo Higuain, fostul star al “milionarilor”, care a declarat că Alvarez este un număr 9 complet.

ADVERTISEMENT

De departe cel mai strălucitor jucător al anului în prima ligă argentiniană, vârful de doar 1,70 metri a debutat în naționala “pumelor” în iunie într-un meci cu Chile, din preliminariile Cupei Mondiale. Julian Alvarez a fost cel mai tânăr membru al echipei Argentinei, care a triumfat la Copa America, unde a jucat 34 de minute în meciul cu Bolivia.

Un fotbalist foarte versatil, el poate juca roluri diferite în fața porții adverse: vârf, atacant retras, sau atacant lateral, cu un randament identic, dovadă fiind cele 26 de goluri și 16 assist-uri oferite în toate competițiile în 2021. Pe lângă instinctul de killer, Julian se remarcă și printr-un simț de anticipație remarcabil și o eficiență deosebită în pressing, el având o medie de aproape patru mingi recuperate în terenul rival, o cifră impresionantă pentru un atacant.

ADVERTISEMENT

2. Jorge Carrascal, River Plate și Columbia, mijlocaș ofensiv

Un jucător foarte inteligent, Alvarez a demonstrat că poate face față presiunii din marile meciuri, unde a ieșit mereu la rampă, precum în ultimul Superclasico, cu Boca Juniors, în care a reușit o dublă de senzație, în confruntarea cu San Lorenzo, când a realizat un hattrick memorabil, sau în finala Trofeului Campionilor, unde a marcat două goluri în duelul cu Colon de Santa Fe. Dar nu doar numărul golurilor și frumusețea lor îl scot din mulțime pe Julian Alvarez, ci și diversitatea reușitelor sale.

Cu o clauză de reziliere de numai 20 de milioane de euro, este de așteptat ca Julian Alvarez să facă rapid saltul spre fotbalul european, mai ales că agentul său, Fernando Hidalgo, va traversa Atlanticul pe 2 ianuarie pentru a negocia un posibil transfer. Pe lista cluburilor interesate au apărut recent Bayern Munchen, Atletico Madrid și Manchester United, după ce emisari ai celor de la AC Milan, Inter, Juventus și Bayer Leverkusen l-au urmărit pe viu. La un deceniu după ce a fost respins la proba dată la academia lui Real Madrid, Julian Alvarez este pregătit să intre pe ușa din față în fotbalul european.

ADVERTISEMENT

Un alt jucător care a ieșit la rampă în ultimele luni la River Plate este columbianul Jorge Carrascal. Mijlocașul ofensiv de 23 de ani pare să fi atins maturitatea necesară pentru a-și pune în valoare talentul uriaș, după ce a petrecut un sezon la echipa a doua a Sevillei și doi ani la Karpati Lvov. Și la River, a dat de multe ori senzația că nu are forța necesară de a face față marilor meciuri, dar, după o perioadă de adaptare, a oferit în finalul stagiunii cea mai bună versiune a sa, marcând trei goluri în drumul spre primul titlu după o așteptare de șapte ani.

3. Thiago Almada, Velez Sarsfield și Argentina, extremă

În așteptarea primei convocări în naționala Columbiei, Carrascal a devenit un coșmar pentru apărătorii adverși datorită driblingurilor sale năucitoare, demonstrând că merită din plin tricoul cu numărul 10 al “milionarilor”, pe care l-a dobândit în acest sezon.

Europa va trebui să mai aștepte momentul până când va face cunoștință cu cel pe care argentinienii îl numesc “Noul Messi”, deși traseul său a semănat mai mult cu cel al lui Carlos Tevez. Și asta pentru că Thiago Almada, extrema de 20 de ani a lui Velez Sarsfield, a semnat deja un contract cu Atlanta United, unde va începe să joace din februarie 2022.

Crescut în cartierul rău-famat Fuerte Apache, recunoscut pentru rata crescută a criminalității, Almada a început fotbalul la patru ani, la același club ca și Tevez, Santa Clara, iar un an mai târziu a ajuns la Velez. În copilărie, vindea și fructe din casă în casă pentru a mai câștiga un ban în plus, dar a răzbit împotriva tuturor greutăților și a fost una dintre piesele de rezistență din echipa lui Mauricio Pellegrino în ultimul sezon, în care a înscris patru goluri. După ce la începutul anului 2021 a scăpat după o acuzație de abuz sexual, internaționalul argentinian de tineret, participant și la Jocurile Olimpice de la Tokyo, s-a revanșat pe teren prin evoluții impresionante care i-au adus mutarea în Major League Soccer.

4. Exequiel Zeballos, Boca Juniors și Argentina, extremă

Fără a fi încă un jucător de bază nici măcar la echipa lui de club, Boca Juniors, Exequiel Zeballos a știut să profite de șansele primite pentru a se face remarcat în ultimele două luni din 2021. Extrema de 19 ani a clubului de pe Bombonera a fost convocat în premieră de Lionel Scaloni în naționala Argentinei pentru meciul cu Uruguay, din 12 noiembrie, deși bifase doar opt partide până atunci în prima ligă.

Chiar dacă nu a apărut în jocul cu celeștii, Zeballos a arătat ulterior că decizia selecționerului nu a fost una întâmplătoare. În ultima partidă a sezonului, a marcat primul lui gol în tricoul Bocăi, cu o scăriță de efect, în meciul câștigat cu 8-1 în fața lui Central Cordoba, apoi a ieșit la rampă în confruntarea cu FC Barcelona din cadrul Cupei Maradona, de la Riyadh.

Intrat pe teren la pauză, Exequiel Zeballos a marcat golul prin care a egalat scorul la 1 și a trimis partida la lovituri de departajare, unde Boca Juniors s-a impus. Astfel, cifrele tânărului jucător al “genovezilor” sunt extraordinare: două goluri înscrise în meciuri consecutive în 13 apariții, dintre care a fost titular în doar patru.

5. Brian Ocampo, Nacional Montevideo și Uruguay, extremă

Un talent extraordinar care promite enorm este și Brian Ocampo, extrema de 22 de ani a lui Nacional Montevideo, clubul unde și-a început cariera și Luis Suarez. Înzestrat cu o tehnică fabuloasă, fostul câștigător al Copei Libertadores Under 20 din 2018 a avut evoluții tot mai solide în ultimul an, în care a înscris două goluri și a creat numeroase alte faze de efect pentru coechipierii săi.

Cu un centru de greutate jos, la 1,72 metri, el a fost răsplătit pentru prestațiile de la echipa de club cu convocarea în naționala Uruguayului pentru Copa America. Ocampo a debutat pentru celești în meciul cu Argentina, din 18 iunie, aceea fiind singura apariție în tricoul primei reprezentative.

Dar cu asemenea calități, pe care Brian Ocampo nu se sfiește să le arate ori de câte ori are ocazia, este limpede că viitorul selecționatei Uruguayului îi aparține.

6. Marcelino Nunez, Universidad Catolica și Chile, mijlocaș central

Omul potrivit la momentul potrivit, chilianul Marcelino Nunez este unul dintre cei mai buni tineri mijlocași box-to-box din America de Sud. În vârstă de 21 de ani, jucătorul lui Universidad Catolica a jucat inițial ca fundaș lateral până când a suferit o fractură de stress care l-a făcut să stea șase luni în afara terenului. La 17 ani, Nunez și-a jurat să devină cel mai bun mijlocaș box-to-box din Chile, iar astăzi, începe să culeagă roadele muncii și ambiției sale nemărginite.

La 1,81 metri, Marcelino adoră să primească mingi între linii, de unde orchestrează atacurile echipei sale, conectându-se cu colegii din treimea adversă. Fanii lui Universidad Catolica glumesc adesea că Nunez aleargă după meciuri acasă, unde împarte același acoperiș cu soția, dar și cu părinții lui. Și asta pentru că, din cauza situației pandemice, nu și-a putut găsi o casă doar a lui. Dar dincolo de folclorul chilienilor, lui chiar îi place să alerge. Și nu este doar un alergător de cursă lungă, ci și unul dintre cei mai tehnici și mai rafinați mijlocași box-to-box din fotbalul latino-american.

Importanța sa în joc se vede cel mai mult atunci când lipsește întrucât U. Catolica a suferit pe faza de tranziție în absența lui, cât și în crearea oportunităților de gol, deși Marcelino Nunez nu are foarte multe pase decisive. Capabil și să recupereze, el a fost răsplătit pentru prestațiile sale cu o convocare în naționala chiliană la Copa America, unde nu a apucat, însă, să joace. Totuși, el și-a făcut debutul în prima reprezentativă în meciul cu Columbia, din 9 septembrie, din preliminariile Cupei Mondiale. Cum contractul cu Universidad Catolica expiră în decembrie 2022, este de așteptat ca Nunez să facă pasul spre o echipă importantă din Europa curând. Și asta, mai ales că oricine îl dorește poate să-l transfere pe un adevărat chilipir, doar opt milioane de euro.

7. Gaston Avila, Rosario Central și Argentina, fundaș central

La 20 de ani, fratele mai mic al lui Chimy Avila, atacantul Osasunei Pamplona, s-a remarcat în ultimul sezon din prima ligă argentiniană prin evoluții sigure în defensiva lui Rosario Central, clubul din orașul natal unde și-a început cariera și unde este împrumutat de Boca Juniors. Un stoper de 1,82 metri, Gaston Avila este un jucător de picior stâng, foarte mobil și cu un ritm de alergare foarte bun, ceea ce îl recomandă și pentru postul de fundaș stânga, întrucât se descurcă foarte bine în duelurile din zonele laterale.

Avila citește foarte bine jocul, dar ceea ce îl evidențiază sunt capacitatea de a pasa și de a urca cu mingea la picior. Statisticile sale sunt foarte bune atunci când vine vorba de pase în treimea adversă și de centrări. El va reveni la Boca Juniors la începutul lui 2022, dar există deja interes din partea unor cluburi din Italia, Spania și Anglia pentru un posibil transfer, cota sa de piață fiind de 5 milioane de euro.

https://www.youtube.com/watch?v=ORg82uHQ6RY

ADVERTISEMENT